Nascuta la data de 20 martie 1959, Felicia Filip a inceput studiile muzicale ca violonista. A studiat muzica la Liceul De Arta Dinu Lipatti din Pitesti, sustinand apoi examenul de admitere la Academia de Muzica Din Bucuresti. Aici s-a inscris la sectia Canto, iar dupa absolvire a obtinut un post important, ca solista, la Opera National Romana.
Prima aparitie internationala a avut loc in Elvetia. Felicia Filip a fost incoronata ca „Noua regina a Traviatei”, in urma interpretarii deosebite a acestui rol soprana fiind”botezata” de ziarul francez”L’est Republicain” cu numele”Tragediana Superba”.
A cantat de-a lungul carierei cu foarte multi dirijori celebri : Silvio Varviso, Anton Guadagno, Daniel Oren, Carlo Rizzi.Colaborarile cu regizori de scena ca”Otto Schenk, John Cox, Jean Claude Auvray, Axel Corti, Nicolas Joel, alaturi de parteneri precum Roberto Alagna, Francisco Farina, Marcello Giordani, Juan Pons sau Vincente Sardinero au reprezentat un alt punct important in cariera sopranei.
Printre numeroasele sale aparitii scenice, Felicia Filip se poate mandri si cu concerte sustinute la Royal Opera House Covent Garden in Londra, la Staatsoper in Viena si la Liceu in Barcelona.
Cu o multime de trofee obtinute, cu aparitii dese la posturile de Radio si Tv, despre Felicia Filip trebuie spus si faptul ca este singura cantareata din lume care a castigat toate premiile importante” Mozart”.
Felicia Filip a castigat atat inimile ascultatorilor de opera cat si pe cele ale fanilor muzicii rock, incepand din 1997 o colaborare fructuoasa cu grupul IRIS. „De vei pleca” si „Baby” reprezinta doua dintre marile hituri ale acelei perioade. A fost invitata de IRIS la concertul IRIS ATHENAEUM, acesta fiind primul spectacol in care o formatie rock romaneasca a cantat cu o Filarmonica.
Felicia Filip a inregistrat o noua piesa cu Iris, care poate fi gasita pe albumul Iris-Cei Ce Vor Fi, aparut in 2008.
Premii la Concursuri Internationale de Canto: Premiul I si Premiul Mozart la ‚Francesco Vinas’, Barcelona (1983); Premiul II la ‚P.I.Ceaikovski’, Moscova (1985); Premiul II, Premiul Mozart si Premiul Japoniei la ‚Belvedere’, Viena (1987); Premiul I la ‚Gloria of Mozart’, Toronto, Canada (1991). Repertoriu: Verdi: Traviata, Stiffelio, Rigoletto, Trubadurul, Falstaff; Rossini: Calatoria la Reims, Barbierul din Sevilla, L’Occasione fa il ladro; Donizetti: Lucia di Lammermoor, Elixirul dragostei, Don Pasquale; Bellini: Puritanii, Corsarul, Capuleti si Montecchi; Mozart: Don Giovanni, Rapirea din Serai, Bastien si Bastienne, Nunta lui Figaro; Bizet: Pescuitorii de perle; Puccini: Boema; J.Strauss: Liliacul; Offenbach: Povestirile lui Hoffmann; Boito: Mefistofele; Lehar: Vaduva vesela. Turnee: Anglia, Austria, Germania, Spania, Canada, Belgia, Franta, Italia, Olanda
Sursa: http://www.bestmusic.ro
Ramona Lengyel