download (67)

Fasolea este un substituent foarte bun al carnii in dietele vegetariene, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de proteine. De asemenea fasolea contine si o cantitate mare de fibre, cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus.
Acesta trebuie clasificat printre glucidele bune, dat fiind ca prezinta un incide glicemic foarte scazut.
Fasolea boabe este o leguminoasa folosita inca din antichitate de greci si egipteni, boabe de fasole uscata fiind gasite chiar in mormintele faraonilor egipteni ca mancare pentru viata de apoi.
Fasolea reprezinta un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica. Boabele de fasole sunt componente extrem de benefice in orice dieta datorita carbohidratilor complecsi, proteinelor si fibrelor, cat si continutului scazut in calorii, grasimi si sare.

Continut

Jumatate de cana de fasole boabe gatita aduce 120 calorii si o multime de carbohidrtai complecsi care sunt degradati lent de catre organism si furnizeaza o energie sustinuta, controland secretia de insulina (au indice glicemic scazut) si previn depunerea nedorita de grasime. Cu alte cuvinte zaharurile din fasole nu cresc brusc glicemia asa cum o fac alte alimente bogate in carbohidrati (de ex fructele), care furnizeaza o energie de scurta durata si sunt benefice la masa de dimineata.
O cana de fasole gatita aduce 16 g de proteine in alimentatie, nevoia zilnica a unui adult fiind in general de 50-60 g. Fasolea insa nu contine toti aminoacizii esentiali asa incat combinarea ei cu alte leguminoase sau cereale, cu orez de exemplu, completeaza aportul proteic.
Fasolea este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale: fier, potasiu, seleniu, magneziu si ceva calciu.
Este si o sursa bogata de fibre insolubile care se elimina din organism si ajuta la prevenirea constipatiei. Amidonul rezistent ajuns in colon este atacat de bacterii producand astfel un acid gras cu lant scurt cunoscut pentru efectele sale de prevenire a cancerului
Contine de asemenea fibre solubile care ajuta la scaderea grasimilor din sange
Fasolea boabe aduce putine grasimi si nici o urma de colesterol
Fasolea ca si lintea contine antioxidanti – flavonoizi- cu rol in prevenirea cancerului de san

Indicatii

Scade riscul de cancer de colon si cancer de san
Scade nivelul de colesterol total din sange ca si LDL colesterolul (colesterolul „rau”) contribuind la reducerea riscului de boala cardiaca
Intareste sistemul imun
Scade riscul de diabet de tip II
Imbunatateste controlul diabetului de tip I si II
Aduce un aport nutritiv important mai ales in combinatie cu alte alimente bogate in proteine

Mod de consum

– Fasolea boabe poate fi consumanta in mancaruri, sub forma de pateu si in salate.
– Cel mai bine fasolea boabe fierbe daca este lasata peste noapte in apa.
– Pentru a elimina efectul flatulentei se schimba apa de fierbere de 2-3 ori, de preferinta tot cu apa firbinte.

Proprietati:

– nutritiv
– energetic
– reconstituent
– reparator al sistemului nervos

Indicatii – uz intern:

– diabet
– insuficienta hepatica
– crestere
– surmenaj

Indicatii – uz extern:

– arsuri

Mod de folosire – uz intern:

– se va consuma cu pielita ei cu tot (care contine fermenti)
– mai digerabila cand este amestecata cu fasole verde
– ceai: 150 g pastai proaspete + 1 litru de apa
fierte 2 minute
lasate la macerat 8 ore
o cana dimineata pe stomacul gol

Mod de folosire – uz extern:

– boabe fierte si strivite (impotriva arsurilor)

Sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *