Specialistii in preventie recomanda sucul proaspat de rodii pentru calitatile sale extraordinare. O echipa de cercetatori americani a prezentat acum 2 ani, cu prilejul unui congres al cardiologilor, un studiu despre sucul de rodii. Cativa pacienti cu boli de inima care luau medicamente pentru reducerea colesterolului au baut timp de 3 luni suc de rodii (150 ml). Iar altii o bautura fara extract de rodii. Primii si-au imbunatatit circulatia sangelui, iar starea celor care au consumat un suc oarecare s-a inrautatit. Cercetatorii au tinut sa precizeze ca sucul de rodii nu este un substitut pentru dieta si exercitii fizice. Datorita nivelului crescut de antioxidanti, nu doar persoanele bolnave pot consuma suc de rodii. S-a observat ca sucul de rodii previne formarea placilor oxidate de colesterol rau (LDL) care duce la artrite si reduce cu 30% formarea acestui tip de placi in cazuri de ateroscleroza (un studiu pe 19 pacienti).
Putin cunoscuta la noi, rodia este considerata, in cea mai mare parte a Asiei si in zonele mediteraneene, ca fiind una din cele mai benefice plante pentru sanatate si vigoare.
O singura rodie asigura 40% din necesarul de vitamina C, de acid folic, vitaminele A si E. Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde, atat de laudat.
Nu se cultiva in tara noastra, dar are o arie destul de raspandita, pentru a asigura exportul spre toate tarile care o solicita. Creste in Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, partea de nord a Indiei, Caucaz, Malayezia, Spania, California, Arizona, sudul Italiei, al Greciei, nordul Africii si alte zone.
Traditia himalayana, vorbeste despre o zona, unde nu exista familie care sa nu aiba cel putin opt copii in viata, iar aproape o cincime din mamele respective au nascut gemeni. Despre aceasta zona, se cunoaste ca acolo sunt cei mai mari consumatori de rodii din lume.
Poate ca, la noi, amanuntul i-ar ispiti pe multi, dar nu exclud sa fie si mai multi cei care, la asa ceva, se declara prudenti.
Pentru ce si pentru cine sunt atat de binecuvantate rodiile
1. Pentru circulatie. Determina scaderea colesteroilului si normalizarea tensiunii arteriale. Impiedica formarea cheagurilor de sange. Cei carora stomacul nu le permite nici macar mica doza zilnica de aspirina recomandata de medic, pot recurge cu incredere la cura de rodii – trei luni pe an.
2. Bolile reumatice. Rodiile au un efect antiinflamator spectaculos. Ele alina durerile reumatice si, mai ales, cele din articulatii.
3. Pentru barbatii cu probleme. Dupa o cura de trei luni, problemele dispar. Rodia regleaza tot ce tine de disfunctia erectila. Dar, atentie, in caz de abuz, fenomenul revine ireversibil.
4. Pentru doamnele nemultumite de ten. Cunoscutul dermatolog Dr. Murad a descoperit ca extractele de rodie previn si inlatura ridurile, catifeleaza pielea, inpiedica formarea negilor si cresterea parului de prisos.
5. Pentru gravide. S-a demonstrat ca sucul de rodie, consumat zilnic, ajuta la buna dezvoltare a foetusului si, in mod special, in ce priveste creerul acesutia.
6. Pentru mamicile care abia au nascut. Daca au avut norocul sa nasca la inceputul toamnei, cand apare recolta noua de rodii, isi vor reface rapid silueta si greutatea de dinainte de nastere. In plus, rodia influenteaza favorabil calitatile laptelui matern.
7. Pentru cuplurile infertile. Cercetari serioase, efectuate la Universitatea de Medicina St. Louis din Washington, au aratat ca o cura cu suc de rodii are efecte benefice asupra fertilitatii, daca lipsa acesteia nu se datoreaza unor cauze organice sau boli grave.
8. Pentru copii. Copiilor li se recomanda sa consume rodia intreaga, cu pulpa si cu seminte. Contribuie la dezvoltarea inteligentei si a memoriei. Consumul sucului simplu le este insa de mai putina utilitate.
9. Pentru varsta a treia. Daca batranii au consumat rodii toata viata, tenul lor arata inca neted, parul inca bogat, inima inca normala. Daca nu, pot sa ia nota de faptul ca rodia este printre putinele mijloace de protectie fata de boala Alzheimer si chiar amelioreaza starea celor imbolnaviti deja.
Utiliz?ri culinare
Fruct de rodie, desf?cut
Semin?e de rodie
Dup? desfacerea rodiei prin t?ierea cu cu?itul, fructele false se separ? de coaj? ?i de structurile interne de sus?inere. Separarea fructelor false ro?ii poate fi simplificat? prin efectuarea acestei ac?iuni într-un vas cu ap?, unde fructele false se depun pe fund, iar structurile de sus?inere plutesc. Întreaga s?mân?? se consum? crud?, de?i se dore?te doar partea c?rnoas? din exteriorul ei. Gustul difer? în func?ie de soiul de rodie ?i de nivelul de coacere. Poate fi foarte dulce sau foarte acru, dar în majoritatea cazurilor este undeva la mijloc, care este un gust caracteristic, asezonat cu note de tanin. Rodia bun? de mâncat, mai pu?in taninat?, este cea care are coaja u?or ?tears?, ca ?i cum ar fi fost frecat? de perete, cu urme albe, nu de un ro?u puternic. Cele foarte ro?ii sunt foarte acre, putând fi folosite în salate.
Sucul de rodie este o b?utur? popular? în Orientul Mijlociu, ?i este folosit ?i în buc?t?riile tradi?ionale iranian? ?i indian?; în Statele Unite ale Americii a început s? fie comercializat pe scar? larg? în 2002 [4]. Concentratul de rodie este folosit ?i în buc?t?ria sirian?. Siropul de rodii este îngro?at ?i îndulcit cu suc de rodie; este folosit ?i în cocktailuri. Înainte de r?spândirea ro?iilor în Orientul Mijlociu, rodia este folosit? în multe mânc?ruri persane; poate fi g?sit? înc? în unele re?ete tradi?ionale cum ar fi fesenjan (un sos gros din nuci ?i suc de rodie, de regul? servit cu carne de ra?? sau alt? pas?re ?i orez) ?i ash-e anar (sup? de rodie).[5]
Semin?ele de rodie s?lbatic? sunt uneori folosite drept condiment, ?i cunoscute sub numele de anardana (care în traducere din persan? înseamn? semin?e – dana – de rodie – anar), mai ales în buc?t?riile indian? ?i pakistanez? dar ?i ca înlocuitor de sirop de rodie în buc?t?ria persan? sau cea din Orientul Mijlociu. Semin?ele sunt separate de pulp?, uscate timp de 10–15 zile ?i folosite la produc?ia de curry sau alte condimente. Semin?ele pot fi ?i pisate pentru a evita ca semin?ele s? r?mân? între din?i la consumarea felurilor de mâncare bazate pe acestea. Semin?ele de rodie s?lbatic? daru din Mun?ii Himalaya sunt considerate cele mai bune surse ale acestor condimente.
În Turcia, Armenia ?i Azerbaidjan, rodia este folosit? în mai multe moduri, mai ales sub form? de suc. În Turcia, sosul de rodie (turc? nar ek?isi) este folosit la salate, la marinarea c?rnii, sau este b?ut. Semin?ele de rodie sunt ?i ele folosite în salate, în muhammara (past? turceasc? de usturoi cu nuc?) ?i în güllaç, un desert turcesc. În Azerbaidjan ?i Armenia, rodia este folosit? ?i pentru producerea unui vin.
În Grecia, rodia (greac? ????, rodi) este folosit? în multe re?ete, cum ar fi kollivozoumi, o sup?-crem? din grâu fiert, rodii ?i stafide. Rodia este folosit? ?i pentru lichior, topping de înghe?at?, sau amestecat? cu iaurt, sau sub form? de gem.
[modificare] Implica?ii în s?n?tate
Furnizând 16% din necesarul zilnic de vitamina C al adultului, con?inut în 100 ml, sucul de rodie este ?i o excelent? surs? de vitamina B, acid pantotenic, de potasiu ?i de polifenoli antioxidan?i . Cu toate acestea, rodia nu e o surs? important? de nutrimente,[6].
Cei mai abunden?i polifenoli din sucul de rodie sunt taninii hidrolizabili numi?i punicalagini prezenta?i în cercet?rile publicate în perioada 1990-2007 ca având capacitatea de a epura radicalii liberi puternici în studiile de laborator. [7]. Asemenea efecte antioxidante ale punicalaginilor nu au fost dovedite la oameni.
Mul?i produc?tori de alimente ?i de suplimente alimentare au constatat avantajele utiliz?rii extractelor de rodie, care nu con?in zah?r, calorii sau aditivi, în locul sucului, ca ingrediente favorabile s?n?t??ii în produsele lor. În majoritate, extractele de rodie con?in în mod special acid elagic, care poate fi absorbit în corpul uman numai dup? consumul de punicalagini [7].
În studii preliminare de cercetare în laborator ?i în cadrul unor studii pilot efectuate pe oameni, sucul de rodie s-a dovedit eficient în reducerea factorilor de risc pentru maladiile cardiace , incluzând oxidarea LDL , statusul oxidativ al macrofagelor ?i formarea celulelor spumoase [8][9][10], toate acestea fiind etape în ateroscleroz? ?i în boala cardiovascular? . Taninii de tipul punicalaginilor au fost identifica?i ca fiind primele componente responsabile de reducerea stress-ului oxidativ la care duc ace?ti factori de risc [11]. S-a ar?tat c? rodia intervine în reducerea tensiunii arteriale sistolice prin inhibarea enzimei serice de conversie a angiotensinei (ACE)[8].
Cercetarea sugereaz? c? sucul de rodie ar putea fi eficient împotriva cancerului de prostat? [9][10] ?i în osteoartrit?[11]. În 2007,au fost aprobate ?ase test?ri clinice efectuate în Statele Unite ale Americii, Israel ?i Norvegia cu scopul de a verifica efectele consumului de suc de rodie asupra parametrilor din cancerul de prostat? sau hiperplazia de prostat?, în diabet sau în limfom[12].
Sucul ar putea avea , de asemenea, efecte antivirale[13] ?i antibacteriene împotriva placii dentare [14].
Nu sunt doar o “moda” sau un capriciu in dietele moderne, ci, prin beneficiile pe care le aduc sanatatii, sunt fructe cu adevarat miraculoase. Rodiile sunt extrem de sanatoase. Copacul –rodiul- este de origine himalayana si se cultiva in Iran, Arabia Saudita, in nordul Indiei si sudul Asiei, in anumite parti ale Africi, iar recent si in Statele Unite, in California si Arizona. Exista nu mai putin de 760 de soiuri de rodii….
Ca niciun alt fruct poate, rodiile se bucura de un puternic simbolism, fiind prezente in multe din culturile lumii. In mormintele Egiptului antic au fost gasite urme de rodii, dovada ca vechii egiptenii erau ingropati avand aceste fructe alaturi. Si in Biblie acest fruct este mentionat mai frecvent decat oricare altul.
Avand in vedere etimologia sa, multi carturari cred ca marul cu care au fost ispititi Adam si Eva in rai era de fapt o rodie. In religia hindusa, rodia este un simbol al prosperitatii si al fertilitatii. Totodata, rodia a fost emblema personala a tinutelor regale ale Caterinei de Aragon, sotia lui Henric al VIII (regele Angliei), iar in Grecia exista obiceiul de a sparge o rodie de pamant de Anul Nou si cu ocazia fiecarei nunti. In emisfera nordica, recoltarea rodiilor se face din septembrie pana in februarie. Prin urmare, acum, toamna, este sezonul rodiilor. Iata insa care sunt principalele beneficii ale consumului de rodii:
Rodiile contin vitamina B, acid pantotenic, potasiu, polifenoli antioxidanti, vitamina K, fier, fibre, fosfor, calciu, fier, magneziu, etc. Sunt excelente de aceea in anemii si stari de astenie. Rodiile contin de trei ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde, considerate cele mai bogate surse de antioxidanti. De fapt, nu exista un alt fruct care sa contina o cantitate atat de mare de antioxidanti. Mai mult, rodiile contin o cantitate semnificativa de flavonoizi, antioxidanti ce impiedica formarea celulelor canceroase, ajutand la distrugerea celor existente. Preventiv, persoanele suspectibile imbolnavirii de cancer la prostata sau cancer la san sau cele care prezinta un risc inalt de imbolnavire cu astfel de afectiuni ar trebui sa consume rodii sau suc natural de rodii in mod constant.
Consumul de rodii ajuta la reglarea sistemului digestiv, combatand constipatia si crescand pofta de mancare. Gratie aportului vitaminic si de minerale, rodiile intaresc sistemul imunitar si maresc capacitatea de rezistenta a organismului in fata bolilor. Conform altor studii, consumarea fructelor de rodii in mod constant tine la distanta cancerul de colon si de prostata. Rodiile au un efect de medicament in cazul diabetului sau al limfomului.
Sursa: www.tratament-naturist.com
Recomand extract de rodie 5ml de 2 /zi
Dr. Mirela Wagner