download

Eric Patrick Clapton Shaw (Ripley, Surrey, Anglia, nascut in 30 martie  1945) este un chitarist de rock si  blues. Denumit „Slowhand” (mana inceata ), Clapton ramane unul dintre artistii cei mai respectati si mai influenti din  rock. Stilul sau muzical a suferit numeroase schimbari pe tot parcursul carierei sale ,dar radacinile au fost mereu infipte in  blues. Acest muzician a fost recunoscut ca un inovator de-a lungul intregii sale cariere , practicand un blues rock cu John Mayall’s Bluesbreakers  si  The Yardbirds,  si o combinatie  de rock, blues si  jazz cu  Cream .

De asemeni a cantat cu  Derek and the Dominos  si  Blind Faith  si a colaborat cu  The Beatles la inregistrarea  melodiei  „While My Guitar Gently Weeps”. Chitara sa electrica favorita si cea mai utilizata este  Fender Stratocaster  denumita  Blackie  pe care el insusi si-a “fabricat-o “ din diferite parti ale unor chitari , si de asemenea marca sa preferata este  Fender si pentru alte tipuri de chitari .

Eric Clapton s-a nascut in  The Green, Ripley, Surrey, Marea Britanie , ca fiu nelegitim al  Patriciei  Molly Clapton, de 16 ani  si  Edward Walter Fryer, pilot canadian de  24 ani . Tatal sau s-a intors la sotia pe care o avea in Canada  inainte ca Eric sa se nasca . Eric a crescut cu bunicii sai crezand ca acestia ii sunt parinti si ca mama lui ii este sora .

Cativa ani mai tarziu , mama sa s-a casatorit cu un alt soldat canadian  si se muta in Canada, lasandu-l pe  Eric  cu bunicii sai Cand avea noua ani descopera adevarul si acela a fost unul din momentele decisive al vietii sale. In ziua cand a implinit  13 ani  a primit cadou o chitara  si a inceput sa invete singur sa cante la ea . La varsta de  17 ani a infiintat prima sa formatie  The Roosters. Tanarul muzician a crescut ascultand inregistarile de  blues ale unor artisti din  Chicago  si a  marilor chitaristi ca :  B.B. King  si  Freddie King.

In 1964  numele sau era cunoscut ca fiind memebru al formatiei  The Yardbirds, un grup de rock and roll cu influente de  blues.

Aici  Clapton  a devenit unul din cei mai populari chitaristi ai scenei muzicale engleze .

Fara indoiala amprenta  blues-ului era deosebit de puternica , astfel ca a fost  renegat de grupul  pop  The Yardbirds, dar a fost renegat si datorita faptului ca piesa  „For your love” a fost scrisa pentru  Graham Gouldman, .

Dupa mai multe luni de peregrinari  Clapton  se alatura  lui  John Mayall & the Bluesbreakers. Executia sa a avut o mare influenta in primul album a grupului.

In 1966 Clapton  a format ceea ce a fost recunoscut ca primul  supergrup din istoria  rock-ului  : Cream, cu basistul  Jack Bruce si bateristul  Ginger Baker.

Chiar daca nu au fost impreuna decat cativa ani, influenta pe care au avut-o a fost enorma. Cu bucati ca   Sunshine of your Love, White Room si clasicul  Crossroads, grupul a intrat in legenda .

Prezentarea  live a grupului  Cream, cu improvizatiile sale deosebite  au servit ca model pentru multe grupuri atat  de hard rock cat si  de rock progresiv  in perioada anilor  ’60 si ’70 .

In 1967, popularitatea lui Clapton este putin umbrita de sosirea la Londra a lui  Jimi Hendrix,  al carui stil  flamboyant il concura pe cel al chitaristului englez. Venit in Anglia special pentru a-l cunoaste pe  Clapton, chitaristul negru devine in scurt timp  un nou idol . Dupa despartirea de  Cream, Clapton  a infiintat un alt supergrup , Blind Faith, din nou cu  Baker  la baterie, cu muzicianul  Steve Winwood si cu basistul  de la Family, Rick Greich. Grupul s-a despartit insa dupa mai putin de un an de la infiintare

Dupa  Blind Faith, Clapton s-a focalizat in principal pe o cariera solistica , chiar daca s-a integrat in diverse proiecte efemere ca  Delaney & Bonnie  sau  Derek and the Dominos. Cu  ultimul produce unul din cele mai celebre succese  ale sale : Layla (dedicata lui  Patty Boyd, pe atunci sotia prietenului sau  George Harrison).

Clapton a avut o perioada de inactivitate intre  1971 – 1972,  datorata unei puternice dependente de cocaina. Pete Townshend, chitaristul lui  The Who,  l-a ajutat sa depaseasca aceasta criza  si a organizat un concert pentru revenire in Rainbow Theatre din  Londra in  1973.

Dar necazurile nu s-au terminat pentru Clapton: muzicianul continua sa bea , iar in  1976,  a declansat o apriga polemica pornind de la tendinta sa rasista . Dupa un concert de la  Birmingham el a declarat ca, dupa parerea sa, Marea Britanie e prea plina , si a rugat publicul sa voteze pentru un politician de extrema dreapta Enoch Powell, pentru ca astfel se va evita ca tara sa sa devina “o colonie neagra “ . Acest apel a facut  adepti si in randul altor artisti ca David Bowie  si  Siouxsie Sioux  .
In anii urmatori  scoate versiuni ale melodiilor Cocaine si  After Midnight, piese ale lui  J.J. Cale,  si o alta versiune  a piesei lui de Bob Marley – I Shot the Sheriff, toate fiind mari succese .
La sfarsitul anilor 70 alcoolismul lui  Clapton devine critic si trebuie sa fie spitalizat  iar apoi sa urmeze o cura la  Antigua ( unde el insusi va ridica un centru de dezintoxicare in intregime finantat de el -Crossroads Center) .

Cariera lui  Clapton parea ca se apropie de sfarsit in anii 80 , cu tot succesul sau obtinut in concertul  Live Aid, insa reaparitia  Crossroads in 1988, cu un nou format de compact disc a revitalizat cariera sa .
Apoi la inceputul anilor 90 doua tragedii majore l-au afectat grav pe Clapton.

Prima a fost moartea pe  27 august  1990,  a chitaristului  Stevie Ray Vaughan, pe atunci in turneu cu  Clapton. Vaughan se gasea cu inca doi memebri ai echipei sale intr-un elicopter cu care se deplasa intre doua concerte . Clapton  a fost foarte socat , mai ales ca trebuia si el sa faca parte din cei care urmau sa zboare cu elicopterul , dar s-a razgandit si i-a cedat locul sau lui  Stevie Ray Vaughan.

Apoi pe  20 martie 1991, fiul sau  Conor, in varsta de 4 ani , cade de la fereastra  apartamentului sau situat la etajul 53 in New York.

In memoria sa, Clapton scrie  Tears in Heaven, piesa care devine un mare success si pentru care a primit  sase premii  Grammy.

In acelasi an, Clapton il acompaniaza pe prietenul sau  George Harrison intr-un  sir de concerte in Japonia ,  ex-Beatles-ul fiind “steaua” , iar  Clapton si muzicienii sai  acompaniindu-l. Acest sir de concerte nu numai ca le-a reinodat prietenia celor doi , dar le-a adus o faima impresionanta certificandu-i  ca pe niste mari muzicieni .

In anul urmator inregistra concertul  MTV Unplugged , acesta devenind cel mai mare succes a lui  Clapton  din intreaga sa cariera , castigand  sase premii  Grammy.

In anii urmatori, Clapton isi imparte timpul intre colaborari cu  Carlos Santana  si  B. B. King,  care vor avea un mare success, si scoate albumul de muzica electonica Retail Therapy in 1997,  si apoi  Pilgrim in 1998.

Scotand noi albume dupa turneele pe care le efectueaza in Japonia si America Latina ,chitaristul se pare ca a gasit o liniste  si o multumire in viata conjugala : in 1999,  in varsta de  54 ani, Clapton  a intalnit in  Los Angeles, pe tanara vanzatoare  Melia McEnery (de  23 ani), cu care se va casatori in  2002, in comuna sa natala  din  Surrey, Ripley. In 2005 cuplul are deja 3 copii  : Julie Rose (nascuta in  2001), Ella Mae (nascuta in  2003) si Sophie Belle (nascuta in 2005).

Albumul  Reptile (2001), fara a avea un mare success , a fost totusi bine primit. In acest album se gaseste si piesa  „Believe in Life”, pe care artistul ,  o declara intr-un interviu , ca fiind una din piesele sale preferate .Este un catec de dragoste simplu scris ca un omagiu adus sotiei sale  Melia.

In 2002 Clapton organizeaza si conduce  Concert for George la  Royal Albert Hall din Londra in memoria prietenului sau dintodeauna  George Harrison, mort de  cancer la creier un an mai devreme .Acest concert i-a reunit pe  Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty si virtuosul la  sitar indianul Ravi Shankar.

„Slowhand” organizeaza si dirijeaza de asemeni primul festival de chitara  Crossroads Guitar Festival care are loc in  Cotton Bowl din  Dallas (Texas) de pe  4 pe  6 iunie  2004, menit sa finanteze centrul de dezintoxicare  Crossroads Centre situat intr-o  mica insula  din Antigua (marea Caraibelor)si care a fost  fondat in  1998.

Acest festival ce a reunit cele mai mari vedete ale chitarii electrice  a cunoscut un succes imens ceea ce la facut pe  Eric sa organizeze o a doua editie  la  Toyota Park din  Bridgeview (Illinois) in  28 iulie  2007.

In 2005 Eric Clapton a reunit Cream cu  Jack Bruce  si Ginger Baker pentru o serie de concerte care s-au tinut pe  2, 3, 5 si  6 mai la Royal Albert Hall din Londra, ca si la  Madison Square Garden din  New York cateva luni mai tarziu .Concertele au fost inregistrate si au fost scoase sub forma de DVD  si  CD la sfarsitul aceluiasi an .

Printre albumele scoase de  Clapton in ultimii ani , se remarca  Me & Mr Johnson (2004), disc in memoria lui  Robert Johnson, cel care a avut cea mai mare influenta asupra chitaristului si colaborarea sa recenta ( noiembrie 2006)  cu legenda  blues-ului alb  J.J. Cale, The Road to Escondido.

Sursa: www.cinemarx.ro

Ramona Lengyel 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *