La Eugen Sandica, chirurg cardiac în Germania, ajung multi copii din România cu probleme cardiace grave, considerati inoperabili. Este primul si unicul medic din lume care a intervenit chirurgical pe inima unui copil de 660 de grame, salvându-i viata. Sandica opereaza într-o clinica lânga Dortmund.
Ce sanse au copiii care se nasc cu malformatii cardiovasculare în România?
În mod normal, acesti copii ar trebui sa aiba sansa sa duca o viata cât mai apropiata de normalitate. E necesara instituirea unui program coerent care sa-i implice pe toti cei care vin în contact cu acesti pacienti: ginecologi, neonatologi, pediatri cu sau fara specializare în cardiologia pediatrica, chirurgi cardiaci pediatri. Scopul principal al acestui program ar trebui sa fie acela de a oferi tratament de specialitate adecvat si la momentul optim.
Pot fi depistate malforma?iile inimii înca din viata intrauterina?
În prezent e posibil acest lucru si în România, iar descoperirea unei malformatii cardiace prenatal are o importanta deosebita. Exista o serie de afectiuni extrem de severe care pot duce la decesul nou-nascutului în primele ore sau zile dupa nastere, de aceea nasterea trebuie sa aiba loc în vecinatatea unei unitati medicale experimentate în corectia malformatiilor cardiace la nou-nascut. Anul acesta am avut deja doua gravide din România care au venit cu aproximativ doua saptamâni înainte de data estimata a nasterii în Bad Oeynhausen. Nasterea a avut loc în maternitatea din vecin?tatea clinicii, iar copiii au fost imediat preluati în unitatea noastra de terapie intensiva. I-am operat la doua, respectiv cinci zile dupa nastere, iar evolutia lor ulterioara a fost foarte buna.
Ce credeti ca lipseste sistemului medical românesc?
Problema e complexa si îndelung comentata. Chiar daca pare greu de crezut, sistemul acesta atât de criticat de pacienti, dar si de medici rezista datorita faptului ca exista în interior o masa critica pentru care el functioneaza si satisface interese. Sunt însa solutii pentru probleme, fara a avea pretentia ca în final se va obtine un sistem perfect, ci unul functional, care sa raspunda necesitatilor majoritatii pacientilor. Unele dintre conditii ar fi ca la nivel decizional (administrativ, medical) sa se actioneze pe baza de principii corecte, unanim acceptate, sa se promoveze o competitie reala în sistemul medical, pacientii trebuie sa aiba la îndemâna întotdeauna o a doua opinie, veniturile personalului medical trebuie sa fie diferentiate avându-se în vedere numeroase criterii, performanta trebuie recompensata iar erorile trebuie sanctionate. Nu în ultimul rând trebuie sa se constientizeze de catre fiecare persoana ca sanatatea costa si ca nu exista nimic gratis. Când cineva primeste ceva gratuit, o alta persoana plateste pentru aceasta. Pe de alta parte, o persoana care îsi plateste corect asigurarea medicala trebuie sa beneficieze neconditionat de serviciile medicale care sunt stipulate în contractul de asigurare. Lipsa banilor în sistem este o problema cu care se confrunta toate statele. Resursele financiare sunt importante, dar ele nu pot fi nelimitate si în orice caz nu pot suplini deficitele de performanta medicala. Pentru starea actuala a sistemului nu trebuie acuzati exclusiv medicii sau pacientii sau factorii de decizie. Schimbarea se poate face doar daca toti partenerii doresc cu adevarat acest lucru.
Puteti sa ne descrieti conditiile de care dispuneti la clinica din Germania?
De conditii nu dispui, conditiile le creezi, iar ulterior le îmbunatatesti. Acest lucru l-am facut pe partea de organizare si adminstrare si aici în Germania. În 2008 am înfiintat Centrul pentru Boli Cardiace Congenitale din Herz- und Diabeteszentrum Bad Oeynhausen conducând în prezent Departamentul de Chirurgie a Malformatiilor Cardiace.
Este exact ceea ce ati facut si la Iasi, nu?
Da, acolo am pornit absolut de la zero. Trebuie sa lasam un pic la o parte mitul cu lipsa aparaturii din România în spatele caruia se ascund mult prea multi. Au fost nenumarate cazuri relatate în presa despre aparatura achizitionata fara a fi pusa în functiune vreodata sau la care a expirat perioada de garantie pâna a fost pusa în functiune. Banii, indiferent daca sunt multi sau putini, trebuie foarte bine administrati. Dincolo de dotarile materiale, care trebuie sa aiba un standard minim, hotarâtoare este competenta profesionala. Am primit recent rezultatul unui cateterism cardiac efectuat în România la un pacient cu o malformatie cardiaca complexa. Parintii au reusit sa ajunga dupa multe eforturi într-o clinica unde s-a efectuat aceasta investigatie. Mi-au trimis rezultatul, rugandu-ma sa spun daca pot face ceva pentru copilul lor. Din nefericire, investigatia nu a fost efectuata corespunzator. Aici nu a fost de vina nici „aparatul”, nici lipsa substantei de contrast, nici conditiile de spitalizare. „Competenta medicala în slujba pacientului” ar trebui sa fie deviza oricarei institutii medicale.
„Fiecare trebuie sa constientizeze ca sanatatea costa si ca nu exista nimic gratis! Când cineva primeste ceva gratuit, o alta persoana plateste pentru aceasta.”
„Alte operatii complexe pe care le-am efectuat sunt cele pe cord deschis la copii sub 2 kg sau implantarea de cord artificial la un copil de 3,4 kilograme.”
A operat inima unui copil de 660 de grame
Povestea lui Luca Mihail se poate citi pe site-ul www.malformatiicardiace.ro
Relatati-ne despre interventia chirurgicala în cazul Samirei, fetita care cântarea 660 de grame si care a uimit lumea medicala. Ati mai avut astfel de cazuri extreme?
Este vorba despre un copil prematur (25 de saptamâni si 2 zile) preluat în vederea închiderii canalului arterial, la o saptamâna dupa nastere. În cadrul evaluarii preoperatorii a fost evidentiat si un tromb intracardiac la nivelul celor doua atrii. Elementele inedite ale operatiei au fost: greutatea copilului de 660 de grame, lungimea – 25 cm, prematuritatea. Pana în prezent este prima interventie pe cord deschis la un copil atât de mic, la aceasta adaugându-se extragerea unui corp strain intracardiac fara folosirea aparatului de circulatie extracorporeala. Operatia constituie o noutate absoluta si în acelasi timp un precedent important în conditiile în care numarul prematurilor îngrijiti în sectiile de neonatologie creste continuu.
Alte operatii complexe pe cord pe cate le-ati realizat?
Am facut operatii pe cord deschis la copii sub 2 kg (operatia Norwood pentru sindromul de hipoplazie de cord stâng, switch arterial pentru transpozitia de mari vase, reconstructii de arc aortic pentru întreruperile de arc aortic asociate sau nu cu defect septal interventricular, pentru a da doar câteva exemple) sau implantarea de cord artificial la un copil de 3,4 kg ulterior transplantat cu succes reprezinta cazuri deosebite.
Autoritatile nu l-au vrut înapoi
Ati afirmat, într-o emisiune la TVR, ca v-ati întoarce în România sa operati. De atunci au trecut doi ani. Nu v-a contactat nimeni din Ministerul Sanatatii?
În cadrul emisiunii TV la care faceti referire am afirmat ca sunt deschis unei colaborari pentru instituirea unui program performant de chirurgie cardiaca pediatrica în România. Dintre oficialitati, nimeni nu si-a manifestat interesul în acest sens. În schimb, am operat în acest interval peste 100 de copii din Romania, multi dintre ei fiind considerati inoperabili si adusi în stare critica în centrul pentru boli cardiace congenitale din Bad Oeynhausen. De un real ajutor pentru foarte multi parinti ai caror copii s-au nascut cu malformatii cardiace este site-ul www.malformatiicardiace.ro creat la initiativa mea de doamna Nicoleta Serban. Multe dintre povestile micutilor pacienti pot fi citite pe forumul acestui site. Remarcabila e implicarea unor persoane publice din România – si as da exemplul domnului Dragos Mostenescu care, pornind de la experienta personala, a ajutat numerosi copii. Postul public de televiziune prin eforturile doamnei Melania Trifu a facut cunoscuta experienta altor familii. Decizia ziarului „Click!”, de a acorda suport financiar pentru Luca, a adus linistea si fericirea într-o alta casa. Toate aceste eforturi sunt laudabile si trebuie mentionate ca atare.
Curriculum Vitae
A absolvit Facultatea de Medicina în Bucuresti, apoi a facut un stagiu de pregatire în SUA.
În 1995 a înfiintat un serviciu de chirurgie cardiovasculara la Iasi, refuzând propunerea unei cariere în America.
Împreuna cu profesorul doctor Grigore Tinica au fost primii angajati ai noii Sectii de Chirurgie Cardiovasculara.
Pe data de 8 mai 2000 au efectuat prima operatie pe cord deschis în Iasi.
Ulterior, în 2004, a acceptat oferta de a profesa la clinica Centrul pentru Boli Cardiace Congenitale din Herz- und Diabeteszentrum Bad Oeynhausen din Germania.
sursa:adevarul.ro
Despre site-ul Malformaticardiace.ro
Stimati parinti,
Ma bucur ca acest website infiintat la initiativa mea de doamna Nicoleta Serban a fost de ajutor unui mare numar de copii cu malformatii cardiace care din pacate nu si-au gasit rezolvarea in cadrul centrelor de chirurgie cardiaca din Romania.
Prin ceea ce a realizat, doamna Nicoleta Serban a contribuit, putem spune decisiv, la salvarea vietii multor copii cu malformatii cardiace congenitale si din acest motiv merita toata recunostinta noastra.
Multe lucruri se pot schimba repede in bine daca acest exemplu ar fi urmat de cat mai multi oameni dornici sa faca ceva pentru semenii lor aflati in suferinta.
In cele de mai jos veti gasi informatii care sa va ajute in luarea unei decizii privind copilul dumneavoastra care a fost diagnosticat cu o malformatie cardiaca.
Sper ca macar o parte din intrebarile dumneavoastra si-au gasit raspuns pe acest site.
Pentru celelalte nu ezitati sa scrieti. Trebuie sa fiti corect si complet informati pentru a putea lua o decizie corecta.
De retinut este ca nu sunteti singuri in aceste imprejurari dificile si ca impreuna putem sa oferim sansa la o viata cat mai apropiata de normal copiilor cu malformatii cardiace.
ma puteti contacta la:
Dr.med. Eugen Sandica
Direktor des Departments für die Chirurgie angeborener Herzfehler
Zentrum für Angeborene Herzfehler
Herz- und Diabeteszentrum NRW
Ruhr-Universität Bochum
Georgstraße 11
D-32545 Bad Oeynhausen
Tel.: 00495731 97 2328 begin_of_the_skype_highlighting 00495731 97 2328 end_of_the_skype_highlighting
Fax: 00495731 97 2830
Email: esandica@hdz-nrw.de
esandica@yahoo.com
@Nicoleta Serban: Am creat acest site din dorinta de a ajuta !
In urma cu cateva luni am fost nevoita sa lupt pentru viata nepotelului meu diagnosticat cu malformatie cardiaca complexa, aveam nevoie de informatii ca de aer, le-am gasit singura pe internet dupa multe ore de cautare, a trebuit sa le adun ca pe un puzzle si sa iau decizii rapide, mi-ar fi fost de ajutor un site unde sa gasesc toate informatiile necesare, unde sa gasesc parinti care au trecut prin astfel de experiente.
Imi doresc sa devenim o comunitate unita si puternica pentru ai ajuta pe copii cu malformatii cardiovasculare, sa ne facem auziti, sa stie medicii din Romania ca existam si ca nu mai acceptam ca acesti copii sa moara, sa stie Ministerul Sanatatii Publice ca avem nevoie de o clinica pentru copii cu astfel de malformatii. Va astept pe Forum sa va spuneti povestea, sa ne cunoastem, sa comunicam deschis.
ne puteti contacta la:
malformatiicardiace@gmail.com
Sau pe forum-ul site-ului