Dovlecelul este una din cele mai bune legume, fiind foarte eficient si in curele de sslabire. Dat fiind faptul ca poate fi preparat in mai multe feluri, ca are un gust bun si ca este bine tolerat de stomac, cura de dovlecei este, practic, obligatorie vara.
Curcubitacee originara din America Centrala, dovlecelul este una dintre cele mai fine si delicate legume.Zone Regime face o intreaga pledoarie pentru beneficiile dovlecelului, care a intrat in bucataria europeana abia la inceputul secolului XX. Pentru ca este foarte bun, dovlecelul este prima leguma recomandata bebelusilor, la diversificarea alimentara.
Indiferent de dieta, dovlecelul poate fi mancat fara limite, dat fiind faptul ca are un aport caloric nesemnificativ: 15 kcal la 100 de grame, in conditiile in care contine 95% apa si o cantitate record de oligoelemente si vitamine. In top, potasiul cu 700 mg si fosforul cu 230 mg, in doar 100 de grame de dovlecel, plus cantitati de peste 150 mg de magneziu si calciu.
Dovlecelul scade tensiunea
Este o leguma binevenita pentru sistemul cardio-vascular, avand efect hipertensiv, ca urmare a cantitatii mari de potasiu pe care o contine. Dovlecelul are 0,35 mg de vitamina B3 si provitamina A, care sunt prezente mai ales in coaja dovlecelului. La acestea se adauga 7 mg de vitamina C, totul in doar 100 grame de dovlecel.
Leguma este foarte valoroasa si ca urmare a capacitatii de a bloca radicalii liberii. Nu in ultimul rand este o sursa de fibre, dar cantitatea si calitatea lor variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. In plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere si alte afectiunii ale aparatului digestiv.
Dieta cu dovlecei
Dovlecelul este o leguma minunata in curele de slabire. Poate fi consumat in orice cantitate, singura grija fiind modul in care este preparat. Ideal este sa fie fiert in aburi sau copt cu un strop de ulei, la cuptor. Poate fi consumat si crud, mai ales in cazul dovleceilor foarte tineri, sub forma de salata. Cu ulei, sare, ierburi aromate si suc de lamaie este un adevarat regal. Merge foarte bine cu rosii si vinete, si ele legume foarte bune in dieta.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel