images (27)

Sanatatea noastra depinde, in primul rand, de ceea ce mancam in fiecare zi, dar cati oameni mai tin cont de acest lucru? In prezent, oamenii au uitat sa mai manance normal si sanatos.

Daca stai deoparte, ca simplu spectator, doar ca sa observi, mai ca-ti vine sa exclami de bucurie si sa bati din palme, ca la spectacol, de cat de frumoasa si comoda poate fi viata pentru unii, complet dezinteresati de sanatatea lor si a familiei, mai ales ca peste drum este fast food-ul de unde se poate cumpara la pachet ce trebuie pentru o masa si asa scapi si de bucatarit, si de spalat vasele.

Mancarea de la fast food este atragatoare prin aspect, culoare, aroma si gust, doar ca toate acestea se obtin cu ajutorul chimicalelor care, in plus, prelungesc si viata acestor alimente. Riscurile la care te expui consumand zi de zi aceasta mancare nesanatoasa, saraca in nutrientii necesari organismului, dar bogata in grasimi, zahar si grasimi, conduc la boli grave precum obezitate, probleme dentare, diabet, tensiune arteriala si la alte complicatii.

Pe langa toate aceste neajunsuri, care-ti pot afecta grav sanatatea, marea majoritate a consumatorilor de fast food pot confirma, daca vor sa fie sinceri si sa faca semenilor un bine, ca acest tip de mancare da dependenta. Specialistii inca nu si-au spus ultimul cuvant.

Cine se hraneste normal, diversificat, in functie de anotimp, dar si de efortul pe care trebuie sa-l depuna zilnic este un om sanatos. Astazi nu ne putem plange ca nu      gasim in piata ce trebuie ca sa gatim si sa ne hranim sanatos. Din cosul de pe masa din bucatarie nu ar trebui sa lipseasca niciodata fructele, legumele si verdeturile.

Femeile de azi, daca mai sunt si mame, cele care atat de des se plang ca nu au timp sa fie si gospodine, sa-si aminteasca de mamele lor, de felul cum erau hranite atunci cand erau copii si sa faca la fel pentru familia lor, mancare „ca la mama acasa”.

Astazi, ciorba si supa se fac, cel mai adesea, din prafuri pentru ca asa arata la televizor, in reclame, si daca aceia pe care-i vedem si de cateva ori pe zi sunt sanatosi si fericiti, asa trebuie sa fie toti cei care apeleaza la plicurile magice. Gresit! Dar alegerea apartine fiecaruia.

Dintotdeauna, mamele au fost si sunt mai ocupate, dar niciodata, ca acum, nu si-au neglijat familia si, indiferent de ora, zi sau noapte, au gasit timp sa pregateasca pentru familie oale de mancare, pentru ca asa au apucat si stiu ca mancarea calda, gatita inseamna sanatate.

Poate multi v-ati intrebat de ce oamenii de la tara sunt mai sanatosi si mai puternici decat cei de la oras, de ce rezista mai bine la eforturi mari si cum de fac pe jos drumuri atat de lungi. Toate acestea si inca multe alte eforturi nemaipomenite aici sunt posibile pentru ca omul de la tara inca se hraneste sanatos si nu-si face probleme ca ceapa si usturoiul miros urat.

Oricat am dori sa ne gatim singuri hamburgerii, pizza, pastele bolognese sau carbonara, hotdogul sau shaorma, aceste preparate de tip fast-food nu vor avea acelasi gust ca cele cumparate de pe piata.

„Putem face si aceste feluri de mancare in propria bucatarie. Ingredientele se gasesc pe piata, dar nu vor avea acelasi gust, miros si culoare, ca cele cumparate gata facute.

Specialistii din domeniul fast-food adauga anumite ingrediente secrete, precum prafuri sau condimente – compusi care pot crea dependenta”, a declarat Livia Nena, bionutritionist, pentru Gandul.

Poti sa mananci de la fast food fara sa te ingrasi?

Aceste produse duc la alterarea metabolismului si predispun consumatorii la un comportament antisocial, potrivit studiilor din domeniul alimentar realizate in Statele Unite ale Americii.

Glutamatul de sodium, cunoscut sub denumirea de E 621, este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi folositi din abundenta de producatorii preparatelor de tip fast-food.

„Este des intalnit in preparatele de tip chinezesc care hipnotizeaza prin simpla aroma”, spune Nena, mentionand ca acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman, rolul sau fiind de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma ca fast food-ul ingrasa, pentru ca furnizeaza organismului „calorii goale de slaba calitate si produce un dezechilibru nutritiv”.

S-a facut un nou studiu ce a fost realizat de Unilever Food Solutions. Acelasi studiu a subliniat faptul ca perceptia asupra mancarii sanatoase din restaurante si asupra comportamentului alimentar propriu este diferita in functie de sex.

Pe langa lipsa timpului, femeile au mai mentionat ca motive pentru greselile pe care le fac atunci cand iau masa in oras tentatia de a consuma fast-food si faptul ca produsele de pe piata sunt nesanatoase. Barbatii nu se considera interesati de ceea ce consuma si cred ca oferta alimentara pe care o au la dispozitie nu este sanatoasa. Atunci cand iau masa in oras, 50% dintre femei aleg sa se rasfete cu mancare nesanatoasa, in timp ce numai 36% dintre barbati recunosc ca fac acest lucru.

Atitudinea fata de mancarea sanatoasa difera si ea: 66% dintre barbati nu considera mancarea sanatoasa din meniuri ca fiind satioasa, comparativ cu 56% dintre femei. Ele si-ar dori sa aiba la dispozitie mai multe optiuni sanatoase (71%); acest aspect este mai putin relevant pentru barbati, dintre care numai 52% sunt interesati de o varietate mai mare de preparate sanatoase in meniuri.

Intrebati care sunt felurile care par gustoase, barbatii le-au numit pe cele cu vita sau porc, iar femeile ar alege feluri cu legume, pui sau peste.

Cand vine vorba de mancare sanatoasa, era de asteptat sa apara diferente intre gusturile femeilor si cele ale barbatilor. Din studiu a rezultat insa ca domnii sunt mai usor de sedus decat doamnele: pusi in fata a doua descrieri ale aceluiasi fel de mancare, barbatii au fost atrasi de prezentarea apetisanta intr-un numar mai mare decat femeile”, spune Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader Unilever Food Solutions.

Intrebati ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa, respondentii de sex feminin au mentionat printre altele continutul scazut de carbohidrati si cantitatea de legume, in timp ce majoritatea barbatilor a numit ca importanta metoda de preparare (la gratar sau la abur).

Barbatii care nu pot refuza o masa la fast-food risca sanatatea mostenitorilor lor, arata un studiu recent. Oamenii de stiinta au descoperit ca acest „viciu” isi pune serios amprenta pe sanatatea viitoarei generatii, condamnata la diabet.

Cand vine vorba de a deveni parinte, barbatii ar trebui sa-si supravegheze dieta la fel ca si femeile, spun cercetatorii americani si australieni, care au descoperit, in urma unui experiment pe cobai, ca o alimentatie care abunda in bucate de tip fast-food condamna generatia viitoare la diabet, relateaza Daily Mail.

In cadrul experimentului, masculii cobai au fost hraniti cu alimente bogate in grasimi si lasati apoi sa se imperecheze cu femele sanatoase. Nou-nascutii, mai ales de sex feminin, au fost apoi monitorizati, observandu-se ca multi dintre ei au facut diabet inainte de pubertate.

S-a observat ca femelele rezultate din aceste imperecheri aveau o dubla concentratie de glucoza in sange comparativ cu odraslele de sex masculin. Nici insulina produsa in corpul cobailor de sex feminin nu era la valori normale, se mentioneaza intr-un raport aparut in jurnalul Nature.

O explicatie a acestui fenomen ar putea fi schimbarile subtile in ADN-ul cuprins de sperma tatilor, ce a avut ca efect probleme ale metabolismului in generatia urmatoare.

Sursa: http://www.ziare.com

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *