Cu siguranta stii ca mostenesti culoarea ochilor de la parinti si cu siguranta stii ca te-ai nascut cu ochii albastri. Dar te-ai intrebat vreodata de ce?
Indiferent de culoarea ochilor de mai tarziu, toti copiii se nasc cu ochii albastri. “Vinovata” este melanina, moleculele care dau culoare pielii, parului si ochilor. Acest pigment nu s-a stocat suficient in iris sau nu a fost “innegrit” de expunerea la ultraviolete (asa cum se inchide la culoare si pielea expusa la soare).
Melanina este o proteina. Ca la toate proteinele, cantitatea si tipul ei este data de codul genetic. Daca irisul contine o cantintate mare de melanina, ochii pot deveni negri sau caprui. Daca are putina melanina, atunci rezulta ochi verzi, cenusii sau caprui deschis. Atunci cand in iris este o cantitate foarte mica de melanina, ochii vor avea culoarea albastra sau gri deschis.
Persoanele care sufera de albinism nu au deloc melanina in iris, iar ochii lor par roz din cauza faptului ca vasele de sange din spatele ochilor reflect alumina.
Productia de melanina sporeste in primii ani de viata ai bebelusului, iar culoarea irisului se stabilieaza, de obicei, dupa primele 6 luni de viata. Cu toate acestea, mai multi factori (de mediu sau medicamente) pot influenta schimbarea culorii irisului.
Exista si oameni cu ochi de doua culori.
Chiar daca ochii se mostenesc genetic, s-au mai intalnit si cazuri in care parinti cu ochi albastri au nascut copii cu ochi caprui.
sursa:sfatulparintilor.ro