Recent m-am apucat de agricultura, dar nu la scara larga, ci mai degraba am decis sa imi valorific gradina de care dispun la casa pentru a ma bucura de legume proaspete pe tot parcursul anului. Aceasta idee a venit fulgerator, dar este una de bun augur. Doar ca gradina nu arata tocmai bine in momentul in care mi-a venit aceasta idee. Practic, a fost lasata de izbeliste de aproape trei ani sau chiar mai bine, timp in care multa iarba a crescut si a trebui sa apelez la solutii rapide si eficiente prin care sa curat solul de buruieni. Asa am ajuns pe site-ul celor de la Mesplant, un magazin online care se ocupa cu comercializarea produselor legumicole de cea mai buna calitate. Echipa Mesplant vine in sprijinul fermierilor cu o gama larga de produse, incluzand seminte de legume, ingrasaminte, erbicide, fungicide, insecticide dar si echipamente si accesorii pentru sere si solarii.

Am optat pentru gama lor de erbicide, deoarece, dupa o analiza amanuntita a site-ului, am ajuns la concluzia ca produsele lor vin cu un raport calitate – pret corect si merita investitia. Mai mult decat atat, am putut comanda si accesorii si echipamente necesare construirii unui solar si am iesit bine ca pret, la comanda mea finala. De ce recomand erbicidele lor? Deoarece in cazul meu chiar au functionat eficient si rapid. Intr-un timp mult mai repede decat m-as fi asteptat, am reusit sa scap de toate buruienile din curte, astfel incat sa pot trece la urmatorul pas important, si anume pregatirea minutioasa a terenului. Ce presupune acest lucru? Dupa ce am erbicidat, a trebuit sa las terenul cateva saptamani sa fie spalat de ploi, astfel incat sa isi revina dupa acest tratament cu erbicide. Sunt o fire rabdatoare si stiu ca trebuie sa iau fiecare pas pe rand, fara sa ma grabesc.

Pasul al treilea este unul pe care am tinut neaparat sa il fac: am fertilizat pamantul cu fertilizatori naturali precum balegar uscat, zat de cafea, faina din coji de oua, pliculete de ceai si asa mai departe. Dupa erbicidare, pamantul pierde micro si macronutrienti esentiali, deci trebuie sa suplimentam solul daca ne dorim ca legumele sa creasca si sa se dezvolte armonios. Au urmat alte cateva zile de repaus, timp in care ploile au contopit fertilizantul cu suprafata pamantului. Ce trebuie sa faceti mai departe? Acum urmeaza partea in care solul este sapat, maruntit si nivelat. Pentru a putea semana sau planta mai usor viitoarele legume, suprafata pamantului trebuie sa fie aerat, astfel incat radacinile plantelor sa respire. Personal, nu am vrut sa sar peste nici un pas premergator construirii unui solar de gradina, deoarece mi-am dorit sa fac totul perfect (pentru ca nu exista perfectiune decat in lucrurile facute incet).

Ce a urmat apoi este lesne de inteles: am achizitionat materialele de constructie necesare pentru solar si m-am apucat de Treaba. Initial, am crezut ca am nevoie de ajutor, dar urmand cateva tutoriale online, am decis sa pot face acest lucru pe cont propriu. Respectand pasii in totalitate, pot spune ca am reusit sa construiesc un solar de dimensiuni potrivite in 7 zile, cu tot cu sistemul de irigare aferent. Pot spune ca succesul acestei reusite m-a facut sa fiu mandru de mine, deoarece a fost prima oara cand am construit de la zero un solar si pot spune ca mi-a iesit peste asteptari! Din acel moment si pana in prezent, viata mea s-a schimbat radical si pot spune ca nu stiam cat de mult imi poate place gradinaritul. Am aflat acest lucru abia cu prima semanare si plantare a legumelor preferate (rosii, castraveti, ardei gras, vinete, salata verde, spanac, ceapa, usturoi si cateva ierburi aromatice, pentru ca sunt un fan impatimit al acestora).

Vreti o schimbare in stilul de viata? Puteti incepe de la alimentatia pe care o aveti zilnic! Iar eu va recomand si cultivarea propriilor legume sau fructe, deoarece este o activitate placuta si relaxanta, care va poate ajuta sa combate stresul cotidian. In cazul meu a functionat perfect, dar asta pentru ca am si avut parte de ajutor de nadejde din partea celor de la Mesplant, o companie infiintata in anul 2001, avand ca principal domeniu de activitate comercializarea produselor pentru combaterea bolilor, buruielior si a daunatorilor, dar si diferite tipuri de ingrasaminte si seminte de legume. Fara ajutorul lor, probabil ca nu as fi reusit sa obtin ceea ce am obtinut astazi, si anume: legume proaspete in fiecare zi, atat pentru mine cat si pentru toti membrii familiei mele, care m-a sustinut constant in realizarea proiectului.

In cazul in care locuiti la bloc, nu trebuie sa va intristati, deoarece si in cazul vostru exista o solutie prin care puteti sa va bucurati de alimente proaspete: plantarea sau semanarea legumelor in ghivece mari. Puteti realiza in balconul propriu o mini sera de legume sau o gradina miniaturala, in care sa cresteti cartofi, rosii, castraveti, morcovi, ridichi, salata sau chiar si ierburi aromatice (sau orice altceva doriti) in limita spatiului disponibil. Strainii (sau cel putin o parte dintre ei) practica deja gradinaritul pe balcon, asa ca de ce nu ati face-o si voi? Este mult mai simplu si mai la indemana si puteti spune ca veti face si economii reale la bani, deoarece nu va mai trebui sa faceti piata la fel de des ca inainte. Nu ezitati sa va schimbati alimentatia, deoarece in prezent este foarte usor de facut acest lucru, cu putina perseverenta si dorinta.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *