MG_9619-copy

Exista cuvinte “mici” care te pot infrana de la a-ti indeplini dorintele sau de la a crea iluzia progresului atunci cand acesta nu exista. Probabil folosesti sau ii auzi pe ceilalti folosind foarte des aceste cuvinte.
Fii constient de ele si sesizeaza impactul pe care acestea il au asupra modului in care iti traiesti viata. Ca si coleg, partener sau parinte, realizeaza cum astfel de cuvinte pot modela ceea ce celalalt sau copilul tau percepe ca fiind posibil. Iata cateva dintre acestea.

DAR
Tocmai ai dezbatut o idee cu un prieten, coleg, iar primul cuvant al acestuia a fost: „dar”, sau, „Da…., dar…” Care este reactia ta? Crezi ca intr-adevar te-a ascultat?
Ai senzatia ca ideile tale au fost respinse? Acum, intelege ca el a spus „si” in loc de „dar”…
Te simiti diferit? Ai impresia ca te-a ascultat, si acum iti dezvolta ideea? Cuvantul „dar”are capacitatea de a diminua sau chiar de a distruge orice idee, gand sau experienta care il preced.
„Am multe abilitati, dar nu am o diploma universitara..” Mult prea des utilizam „dar” , atunci cand „si” este o alegere mult mai potrivita. Incepe sa observi unde,in conversatia ta, poti sa iti imbunatatesti comunicarea atat cu tine cat si cu ceilalti, folosind „si” in locul lui „dar”.

INCERC
Cat de des auzi sau spui :” voi incerca…? Si ce inseamna asta? Uneori, cuvantul „incerc” este folosit pentru a exprima:”Chiar nu vreau sa fac ceea ce mi-ai cerut si nu stiu cum sa-ti spun nu..” ; sau, „Nu am destul incredere in mine pentru a ma angaja sa fac….cutare….lucru” sau, „Nu stiu ce imi doresc cu adevarat in viata…”

Atunci cand ii aud pe oameni exprimandu-si visele, dorintele, impreuna cu cuvantul „incerc”, adesea ma intreb: „Cat de tare isi doreste aceasta persoana sa-si realizeze visele?”…”Ce mesaje transmite mintii inconstiente?”… E ca si cum ai fi cu un picior in terenul de joc si cu celalalt pe tusa, sperand totusi sa marchezi si sa invingi. Aproape imposibil! A incerca este o risipa de energie!

Cum ti s-ar schimba viata daca in loc sa spui:” Voi incerca…sa fac…”, ai spune: ”Voi face!” sau, chiar mai bine, „Fac!” si sa-ti impui un timp limita.

SPER, VREAU
Aceste cuvinte sunt similare cu „incerc”…sa fac ceva… .Ideea de a face ceva exista, si cu „sper sa” sau vreau”, nu exista nici un fel de angajament sau actiune vizibila pentru a indeplini. Daca insa esti hotarat in aceasta privinta, de ce nu ai : „Ma angajez sa indeplinesc aceasta…. pana la data de….” Si sa-ti si concentrezi actiunile in acest sens.

AR TREBUI
Esti unul dintre cei care are o lista cu lucruri pe care „ar trebui” sa le faca, dar rareori indeplineste oricare din problemele de pe lista? Aminteste-ti cum era acum cinci ani, si observa cat de diferite ar fi putut fi astazi –cariera, relatiile cu copiii, parintii, sotul/sotia, sanatatea-daca ai fi indeplinit intr-adevar o parte dintre punctele aflate pe acea lista a lui…”ar trebui”…, in loc sa le lasi sa treaca pur si simplu.
Daca esti parinte, aminteste-ti de toti acei mari „ar trebui” pe care te-ai gandit sa ii faci pentru sau impreuna cu copiii tai. Idei mari, care ar fi produs o diferenta semnificativa si pe care copiii tai nu au mai avut ocazia sa le experimenteze impreuna cu tine. Sau, ce parere ai despre acei „ar trebui”…la care te-ai gandit in legatura cu parintii tai, lucruri pe care acum nu mai poti sa le duci la indeplinire? Sau, gandeste-te la lista de astazi a lui „ar trebui”.
Cum ti s-ar schimba viata peste cateva ore, zile, saptamani, ani, daca ai identifica cateva puncte esentiale pe lista ta si le-ai si indeplini?
Nu este vorba neaparat de a duce la indeplinire acele sarcini critice, ci se refera la a-ti lua un agajament clar de a le indeplini, in cel mai bun mod in care iti permit abilitatile tale si resursele de care dispui. Aceasta inseamna sa identifici un set de activitati importante pe care trebuie sa le faci, fiecare dintre acestea cu un rezultat bine precizat si cu un termen pe care il vei onora.

NU POT
Nu pot este foarte des folosit si exclude posibilitatea de a face sau de a realiza ceva. Spunand: „nu pot sa fac matematica”, aceasta chiar iti zavoraste orice posibilitatea de face matematica. Daca, in loc de aceasta ai spune :„Nu am gasit inca o cale de a ma pricepe la matematica”, ti-ar lasa o portita deschisa spre a gasi o solutie. In loc sa tot spui ceea ce nu poti sa faci, ce s-ar intampla si cum te-ai simti daca ai vorbi despre ceea ce poti sa faci?
Spre exemplu:”pot sa adun, sa scad, sa inmultesc,sa impart, si nu am gasit inca o cale spre a rezolva probleme de algebra…”. Aceasta mica modificare poate avea un efect important asupra atitudinii tale, asupra a ceea ce simti cu privire la creativitatea ta si la sarcina pe care o ai de indeplinit.
Dupa un articol de Roger Ellerton

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *