Daca nu iti autoexaminezi deja sanii in mod regulat, ar fi momentul sa incepi sa o faci. Conform Centrului Medical Johns Hopkins, “Patruzeci la suta dintre bolile de cancer la san au fost depistate de femei care au sesizat o umflatura.” De aceea este atat de important sa te autoexaminezi regulat. Nu astepta consultul medical anual pentru a-ti examina sanii!
Exista mai multe tipuri de cancer la san. Centrul de Tratare al Cancerului din America le explica pe fiecare in parte pe acest site: http://www.cancercenter.com/breast-cancer/types/. Exista si mai multe cauze posibile pentru aparitia cancerului la san. Ereditatea joaca un rol semnificativ, dar numai pentru 15% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer la san. Cu alte cuvinte, daca mama, sora sau vreo matusa a avut cancer la san, esti mai predispusa sa ai si tu. Fumatul intens pe termen lung este asociat cu un risc crescut de cancer la san, deoarece exista substante in mediu care manifesta proprietati asemanatoare estrogenului. De exemplu, Societatea Americana de Cancer subliniaza faptul ca substantele care imita hormonii feminini, prezente in anumite produse cosmetice si din material plastic, impreuna cu pesticidele si BPC-urile (bifenilii policlorurati) pot mari riscul de aparitie a cancerului la san.
Doar faptul ca esti femeie reprezinta cel mai mare factor de risc in aparitia cancerului la san. Si barbatii pot suferi de aceasta boala, dar este de 100 de ori mai des intalnita printre femei, deoarece femeile au mai multi dintre hormonii care promoveaza cresterea celulelor canceroase.
Depistarea timpurie depinde de tine. De aceea autoexaminarile sunt asa de importante. Fa-ti o autoexaminare lunara a sanilor. Iata cum recomanda Fundatia Nationala a Cancerului la San sa fie facuta:
Sub dus:
Folosindu-te de varful degetelor fa miscari circulare pe tot sanul. Fa miscarile din exterior spre centru. Verifica intreg sanul, inclusiv subratul. Verifica fiecare umflatura, portiune ingrosata sau dura. Daca observi vreo schimbare, fa-ti o programare la medic. Verifica-ti ambii sani regulat in aceeasi perioada a lunii pentru a te familiariza cu tesuturile lor si a putea sesiza cand apare vreo schimbare.
In fata oglinzii:
Priveste-ti sanii cu mainile tinute in lateral. Apoi ridica-ti bratele mult deasupra capului. Verifica forma sanilor, daca exista umflaturi sau adancituri ale pielii, sau modificari ale sfarcurilor.
Apoi, aseaza-ti palmele pe solduri si apasa ferm pentru a-ti contracta muschii pectorali. Nu-ti face griji daca sanul drept nu este la fel cu cel stang; majoritatea femeilor au sani disproportionati. Verifica fiecare san in parte sa vezi daca prezinta vreo adancitura, pliuri ale pielii sau alte schimbari. Din nou, daca simti sau vezi ceva ce pare neobisnuit fa-ti o programare la medic.
Verificarea din pozitie asezata:
Aseaza o perna sub umarul drept si pune bratul drept sub cap. Folosind mana stanga atinge cu varfurile degetelor cu miscari blande circulare tot sanul drept pana la subrat. Efectueaza palpari usoare, medii si ferme. Prinde sfarcul; verifica daca apar scurgeri si umflaturi. Repeta aceiasi pasi si pentru sanul stang.
Nu uita: daca sesizezi ceva neobisnuit, fa-ti o programare la medic. Acesta probabil te va chema pentru un consult sau o mamografie. Daca ai cancer la san, e mai bine sa-l depistezi mai devreme decat mai tarziu.
Sursa: http://viataverdeviu.ro
Ramona Lengyel