Care ar fi neplacerile si ”pericolele”care ne pandesc de sarbatori, conspirand impotriva fericirii noastre?
Iata, se apropie sarbatorile de iarna! Oricat ar parea de greu de crezut, anul aproape ca a trecut.
E momentul bilanturilor, al contabilizarii reusitelor si nereusitelor, dar nu numai. Craciunul si Anul Nou sunt prilej de bucurie pentru toata lumea, nu doar pentru cei mici si chiar daca in ultimele ierni zapada ne-a cam ocolit, asta nu poate micsora acel sentiment unic – amestec de asteptare, nerabdare si presimtire a bucuriei – cu care ne pregatim pentru acest moment special din an.
Multi dintre noi stim deja cu cateva luni inainte unde vom petrece sarbatorile si speram ca anul acesta am facut cea mai buna alegere, astfel incat totul sa fie excelent. Dar oare ne-am luat chiar toate masurile pentru ca reusita sa fie sigura.?
Evident ca nimeni nu poate prevedea totul si oricum asupra vremii nu avem nici o putere, deoarece oricat ne-am pregati, daca zapada nu e … Craciun nu e ! Nu ne ramane decat sa ne dam batuti si sa lasam totul la voia intamplarii!
Dar oare chiar asa sa fie ? Poate ca nu, poate ca sunt lucruri pe care le putem controla si influenta astfel incat sa marim sansele de a ne bucura din plin si de a ne simti perfect, evitand neplacerile inerente unei periode pline de evenimente.
Care ar fi neplacerile si ”pericolele”care ne pandesc de sarbatori, conspirand impotriva fericirii noastre?
Intai si intai mancarea. Sa nu uitam ca suntem un popor cu o mare zestre culinara si cu traditii foarte bine inradacinate, care deci se cuvine a fi respectate, ba chiar onorate, nu? Ei, bine, bucataria romaneasca nu e dintre cele mai “usoare”, iar de Craciun exceleaza prin alimente care pot deveni cu usurinta indigeste.
Sa ne gandim doar la toate specialitatile pe care romanul inventiv si gurmand le prepara din porcul taiat de Ignat: jumari, slaninuta, caltabosi, toba, racituri, carnati, cel mai probabil ajutate sa alunece de o tuica din anul asta.
Apoi vin sarmalutele cu smantana si friptura, asortate cu un vinul potrivit. Si la sfarsit cozonacul, regele neincoronat al mesei traditionale romanesti: rumen, inalt, pufos si aromat, ca un simbol al perfectiunii acestor zile.
Am enumerat doar lucrurile cu adevarat indispensabile unei mese traditionale, si desi ne-am dispensat de ouale umplute, de salata boeuf si toate prajiturile care tin companie cozonacului, avem deja suficiente “ingrediente” pentru a provoca o colica biliara, o gastroenterita acuta, sau chiar o pancreatita acuta, un atac de guta,etc.
In plus, consumul de alcool favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, cu consecinte potential serioase.
Pentru a evita intalnirea neprogramata cu medicul este suficient sa aveti in minte un singur cuvant:“cumpatare”. Nu va lasati ispititi de bunatatile de pe masa in asemenea masura incat sa le consumati pe toate, in cantitati apreciabile, fiti putin selectivi si gustati din cele mai apetisante atat cat sa va simtiti bine. Astfel nu veti avea de ce va plange a doua zi si va veti putea bucura mai mult cele cateva zile de ragaz care sunt pt fiecare sarbatorile. Daca totusi ati gresit, e bine sa aveti la indemana un antispastic, Si inca ceva: fiti atenti de unde procurati carnea pt toate bunatatile de Craciun. Din pacate trichineloza nu este o boala chiar rara pe meleagurile noastre.
Mai sunt si alte lucruri nedorite care ar putea sa ne strice tihna zilelor de sarbatori?
Mai putin traditionale, dar deja obisnuite, sunt petardele, pocnitorile si artificiile, care, fabricate necorespunzator sau in mana cuiva nepriceput pot deveni o adevarata sursa de accidente. Feriti-va, deci pe cat posibil de cei care se distreaza in acest mod imprudent si mai ales nu va lasati copii sa se joace astfel. Evitarea unor accidente cu raniri potential severe la nivelul fetei si ochilor mai ales, merita riscul de a fi considerati de cei mici excesiv de severi.
Daca plecati la munte, echipati-va corespunzator, nu va sfidati norocul pe partia de schi si evitati traseele periculoase. In definitiv, nu doriti ca anul 2004 sa va gaseasca cu picioarele in ghips.
Acestea fiind zise si sperand ca nu v-am stricat placerea cu care anticipati bucuria, tihna sau distractia pe care le planuiti pentru Craciun si Anul Nou, ci dimpotriva ca v-am reamintit cateva lucruri care sa va ajute sa va bucurati din plin de toate zilele de sarbatoare, va doresc “Sarbatori fericite” si un an nou imbelsugat.
Sursa: http://www.parinti.com
Ramona Lengyel