In urma cu cateva zile a fost ziua prietenei mele cele mai bune. Cu aceasta ocazie i-am facut o mare surpriza. Amica mea a trecut prin momente grele. Multa vreme nu s-a simtit bine, era mereu obosita, lipsita de puteri, avea anemie, crampe abdominale, era balonata, constipata. A consultat diversi medici. A durat ceva timp sa afle de ce sufera cu adevarat. In ianuarie a fost diagnosticata cu boala celiaca, atunci cand a facut o biopsie la mucoasa intestinala.
Ce este boala celiaca?
Aceasta afectiune medicala este o intoleranta la glutenul alimentar, permanent adica la proteinele din grau, secara, orez, triticale si ovaz.
Daca boala nu e tratata, mucoasa intestinului se deterioreaza, ceea ce inseamna o aplatizare a proeminentelor mici, asemanatoare cu degetele, numite vilii, aflate pe interiorul intestinului. Rolul celulelor pe vilii sanatosi este de a absorbi substantele nutritive din alimente.
Cand suferi de boala celiaca, mucoasa intestinului este inflamata si din aceasta cauza zona, care permite absorbtia substantelor nutritive si a mineralelor din alimente, nu mai functioneaza asa cum trebuie. Acest lucru duce la lipsuri de vitamine, minerale, proteine, carbohidrati si grasimi.
Mai grav este ca aproximativ 10% din rudele apropiate al celui care are afectiunea, au aceeasi problema. Este foarte important de stiut daca cineva tine o dieta fara gluten, la biopsie nu se mai poate descoperi boala. Deci, sa se retina faptul ca nu trebuie sa faceti nicio dieta, daca doriti sa aflati daca suferiti de boala celiaca.
Ce trebuie sa faci pentru a te vindeca de boala celiaca?
Stiu toate aceste informatii de la prietena mea care la randul ei a fost informata de medic. Ea va avea probleme cu glutenul toata viata. Din pacate nu se va vindeca niciodata suta la suta, chiar daca simptomele vor disparea. Poate suferi de leziuni ale intestinului subtire daca glutenul va fi din nou introdus in alimentatie.
Problema deficientelor substantelor nutritive dureaza cateva luni sau in unele cazuri este posibil sa dureze pana la cativa ani. Medicul a avertizat-o pe amica mea ca boala poate reveni daca va consuma din nou gluten. Va fi sanatoasa atata timp cat urmeaza regimul alimentar.
Va dati seama ce viata duce acum prietena, trebuie sa aiba grija in permanenta ce mananca, sa nu atinga ceva care are gluten. Acum se spala foarte des pe maini. Unde merge , ia cu ea servetele umede. Trebuie sa citeasca pe fiecare produs alimentar daca e bun pentru ea sau nu. A fost cu nervii la pamant pana s-a obisnuit cu ideea.
Daca aveti probleme cu alergiile alimentare urmati urmatoarele sfaturi recomandate de specialistii din domeniu:
Mi-a fost greu s-o vad asa deprimata. Am cautat si eu solutii pentru ea, sa traiasca fara teama c? ar putea sa-i fie iar rau din cauza unui aliment.
Ce este ORGRAN?
Pe retelele sociale am cunoscut o persoana care are aceeasi problema. Ea mi-a povestit despre gama larga de alimente fara gluten de la ORGRAN care pot fi servite fara nicio grija.
Mai mult, aceste produse fara gluten nu contin cei 8 mai comuni alergeni alimentari. Ele sunt foarte bune si pentru persoanele care sufera de Sindromul de Colon Iritabil si alte intolerante alimentare.
Fabrica ORGRAN din Australia este printre putinele din lume certificate 100% fara gluten sau alte urme de alergeni. Alimentele acestei firme, sunt distribuite in Romania exclusiv prin intermediul companiei Next Step Investments S.R.L.
Am aflat si ca ORGRAN are simbolul Cross Grain pe produsele sale. Se poate cumpara orice aliment cu acest simbol fara nicio grija ca are gluten.
Inainte de ziua ei, prietena mea a fost deprimanta. La inceput nu mi-am dat seama de ce. Apoi mi-a spus ea ca va avea prima aniversare fara tort.
Produse fara gluten de la ORGRAN care m-au ajutat s-o fac fericita pe prietena mea
Atunci am intrat in actiune. Am comandat faina cu praf de copt de la ORGRAN pentru a face blatul de tort dintr-o reteta vegana. Aceasta faina nu are grau, nici gluten. Este facuta din ingrediente naturale special alese. Are proprietati similare cu cele ale fainii de grau.
M-am bucurat sa vad ca pe site pot cumpara si amestec pentru tort de ciocolata. Este o crema cu ingrediente naturale. Nu contine grau sau gluten, lapte, ou, drojdie, soia sau organisme modificate. Este facuta astfel incat sa corespunda nevoilor nutritionale ale persoanelor cu boala celiaca.
Cu aceasta ocazie i-am mai luat si cateva pungi de penne din orez si porumb, fara gluten si alergeni. Stiam ca se va bucura, adora pastele. Acum va putea manca fara nicio grija.
Nu am iesit de pe site fara sa-mi cumpar si eu ceva bun. In fiecare dimineata am obiceiul sa mananc un castron de cereale. Stiind ca cele de la ORGRAN sunt cele mai sanatoase, am profitat ca eram pe site-ul lor si mi-am luat cereale fara zahar cu acai si nuca de cocos.
De ziua prietenei mele m-am dus la ea cu tortul in mana . Cand m-a vazut, a ramas mirata. Era pe punctul sa se certe cu mine, de ce i-am luat tort. I-am spus sa se linisteasca.
Atunci i-am povestit despre ORGRAN. Am asigurat-o ca toate ingredientele tortului sunt naturale, nu contine gluten sau alti alergeni. Nu m-a crezut pana nu i-am spus reteta blatului:
- 380o g faina
- 400 g piure de fructe (230 pere, 170 banane)
- 60 ml ulei de masline
- 20 g seminte de chia ( incheaga compozitia, in loc de ou)
- 100 ml apa minerala sau compot fara zahar, din fructe dulci de ex struguri, mere dulci
- Putina sare.
In cele din urma m-a crezut si s-a linistit. Ne-am putut bucura de aniversarea ei. A dorit sa mancam o punga de paste cumparate de mine. I-a fost pofta sa manance asa ceva. N-o mai facuse de mult timp de teama de a nu consuma gluten sau alti alergeni.
A fost o zi frumoasa pentru amandoua, ne-am simtit bine impreuna. Am fost fericita s-o vad din nou cu zambetul pe buze.
Aveti grija ce mancati! Numai bine tuturor!
Articol scris pentru proba 5 SuperBlog