Cand viata imi lasa impresia ca zilele ma constrang, caut modalitati de evadare. Cand zgomotul de afara e prea puternic si simt ca risc sa ma sfarim, aleg sa ma refugiez in carti. Cateodata simt cum peretii lumii noastre ma strang. Atunci am nevoie de alte lumi, de alti oameni, de alte indrumari sau poate chiar de raspunsuri la anumite intrebari. Cartile ma ajuta sa fac asta. Mai ales in aceasta perioada atat de agitata pentru fiecare dintre noi, in care avem senzatia ca timpul curge cu alta viteza si ca nu ne mai gasim busola.
Cartile, pentru mine sunt parte integranta din lumea mea. Sunt sursa de oxigen pentru sufletul si mintea mea. Am mereu cu mine o carte si atunci cand prind macar 10 minute libere, citesc.
Doar ca in ultima perioada, nu prea mai am timp sa evadez. Si poate nici starea necesara, caci totul a devenit prea aglomerat si comprimat.
De aceea m-am bucurat enorm cand am aflat de la o prietena de Voxa.
Ce este Voxa?
E exact ceea ce aveam nevoie. O aplicatie perfecta pentru toti cei care vor sa imbine placutul cu utilul. Cei care isi fac cont au posibilitatea sa foloseasca aplicatia gratuit pentru 15 zile. Avand peste 800 de audiobookuri si mii de ebookuri,.e atat de simplu sa faci ce ai de facut si sa asculti o carte buna.
Cum functioneaza aplicatia Voxa?
E nevoie doar de o tableta sau un smartphone si o adresa de email. Am intrat si mi-am facut cont. Poate fi folosit asa cum ziceam gratuit 15 zile pentru a testa aplicatia si a vedea daca ni se potriveste sau nu.
Cand am deschis aplicatia si am vazut cele 15 categorii.(romance, minfulness si meditatie, literatura buisness, literatura pentru cei mici) si mai ales faptul ca puteam alege cartile in functie nu doar de gen, categorie, ci si de timpul pe care il aveam la dispozitie, m-am simtit ca un copil aflat in magazinul preferat.
E exact ceea ce am nevoie. Daca mai adaug ca multe carti sunt narate de actori si unele chiar de autori, pot spune cu mana pe inima ca este o bucatica de Rai.
Prima carte care mi-a atras atentia din cele peste 800 de titluri a fost Cafeneaua de la capatul lumii de John P. Strelecky. Poate a fost titlul cel care m-a atras sau poate faptul ca am tot vazut cartea prin librarii, pe diferite site-uri si cred ca mi-a ramas fixat undeva in minte.
Desi e o carte trecuta la categoria mindfulness si meditatie , e scrisa atipic. Nu se vrea a fi o lectie , ci mai mult o confesiune care te pune pe ganduri si te aseaza in introspectie.
Cafeneaua de la capatul lumii de pe aplicatia Voxa
John e personajul principal al cartii, de fapt al calatoriei. Alege sa puna distanta intre el si tot ce insemna viata lui de atunci. Asa ca hotaraste sa plece pentru o saptamana in concediu. Drumul lui e insa deviat de un blocaj rutier. Acesta este de fapt inceputul a ceea ce va fi redescoperirea vietii si sensului ei.
Se hotaraste sa incerce o alta ruta, decizie pe care il va purta pe drumuri necunoscute si pustii. Cu cat drumul era mai pustiu cu atat frustrarea lui crestea.
La un moment dat apare undeva la capatul unui drum Cafeneaua de la capatul lumii. E exact locul de care John avea nevoie in acel moment. Doar ca aceasta cafenea se va dovedi in scurt timp ca nu e una obisnuita, tipica, incadrata in tiparele normalului societatii.
Localul era acel tip de cafenea unde totul ti-e atat de familiar, incat ai fi pierdut cu placere timp alaturi de un prieten. Doar ca John era singur.
Meniul se dovedeste a fi cel care declanseaza de fapt o calatorie de alt tip cu ajutorul întrebarilor scrise pe el. Este o calatorie introspectiva. Cele trei intrebari scrise pe spatele meniului sunt:
- De ce te afli aici?
- Te temi de moarte?
- Esti un om implinit?
Sunt de fapt intrebarile portal. Cele care daca li se acorda atentie vor obliga persoana, in cazul de fata pe John, intr-un fel sa se confrunte cu el insusi, sa se cerceteze , redescopere, reasezandu-si propriile valori.
Ca in orice calatorie de redescoperire si reasezare a propriei lumi interioare, John are si ghizi, chelnarita Cassie, proprietarul cafenelei Mike si una dintre clientele cafenelei, Helen.
Cassie va fi cea care va deschide acea poarta, iar atunci cand John va accepta intrebarile isi va dea seama ca nimic din ce credea ca e in regula nu era. Va exista reticenta, asa cum am fi reactionat toti daca am fi pusi in fata acestor intrebari. Dar si curiozitate.
Mike si Helen vor fi cei care ii vor lamuri propriul prezent prin intrebari ca: ¨
- „Tu faci? Ce iti place?”
- „Cat de des te lasi influientat de ceea ce ti se livreaza la televizor?
- „Esti constient de cat timp pierzi pregatindu-te sa faci ceea ce vrei in loc sa faci direct?”
Pas cu pas¨. personajul nostru accepta aceasta calatorie spre inlauntru, intelegand ca lumea lui, viata lui nu era nici pe departe ceea ce ar fi putut fi.
Ce va mai descoperi John si ce va hotari veti afla ascultind cartea pe aplicatia Voxa
Fiecare dintre noi putem fi John. Cu totii, ajungem la un punct in existenta noastra in care un loc, oameni sau intamplari ne vor influenta si ne vor reaseza in alt plan. Alegerea ne apartine.
Cand am terminat de ascultat cartea, am ramas pe ganduri. Dupa un timp in care mi-am pus gandurile in ordine am scris pe un colt de hartie: „Capatul lumii e de fapt acel punct in care totul se schimba si viata primeste un restart,pentru ca descoperim firescul existentei noastre. „
De ce e buna Voxa?
Aplicatia Voxa e buna pentru diversivitatea titlurilor, si mai ales pentru placerea de a asculta carti citite de voci cunoscute si in acelasi timp sa faci ceea ce ai de facut. Cat de bine si usor se fac de exemplu exercitii fizice ascultand o carte facand altfel si gimnastica neuronala. Corpul poate fi educat sa faca doua lucruri in acelasi timp. Experienta, va garantez ca e una foarte placuta.
Eu, atunci cand am inceput sa folosesc Voxa, am reusit sa fiu si mai linistita si mai eficienta acasa. Timpul castigat il dedic celor dragi, care acum sunt mult mai multumiti. Ies mai des cu prietenii si cu familia.
Plus ca atunci cand ascult un capitol inainte de a ajunge la munca, ma deconectez de la agitatia diminetilor si in loc sa fiu stresata ajung mai calma. Si uite asa, nu las timpul sa treaca degeaba blocata fiind in trafic, il valorific in favoarea mea.
Cu ajutorul Voxa am reusit sa citesc mai multe carti decat de obicei. Pentru ca oricat de mult as iubi cartile tiparite, trebuie sa recunosc ca imi blocheaza timpul. Daca de obicei citeam doua carti pe luna, acum ascult cate patru sau cinci
Un alt motiv pentru care sunt deja fan Voxa e acela ca sunt multe carti pentru copii, ceea ce inseamna ca cei mici vor putea asculta povesti in timp ce se joaca. Asa vor fi atrasi de literatura, caci ei fiind foarte activi nu au rabdare sa stea sa citeasca.
Printre vocile care nareaza cartile regasim actori cunoscuti Mihai Calin, Marius Manole, Stela Popescu.
Sincer, era nevoie de o aplicatie ca Voxa. Asa cititorul se va reapropia de literatura de orice gen si altfel nu ne vom pierde timpul doar la tv si jocuri.
Singura ” problema’ e ca se creaza dependenta. Si va trebui sa aveti mereu o sursa de curent pentru a reincarca tableta sau telefonul.
Va invit sa dati o sansa cartilor audio si e- bookuri. E tot o forma de lectura. Si cata nevoie avem acum de lectura si de educarea si evadarea pe care ne-o ofera.
Asa ca profitati de tehnologie si investiti in voi, in starea voastra de bine. Abonamentul e cat pretul unei carti in format fizic 50 de lei. Aveti posibilitatea sa sustineti singura aplicatie in limba romana pentru audiobooks si e-bookuri.
Singurul inconvenient va fi cel ca daca veti avea de lucrat ceva ce necesita o anumita concentrare nu veti putea si asculta o carte în acelasi timp.
Asa veti investi si in relatiile voastre, iar viata va deveni mai simpla si mai mult decat rutina munca-casa.
Articol scris pentru proba 9 SuperBlog