50056719

In antichitate, cresonul era folosit drept condiment si planta medicinala, datorita mirosului sau specific.
Dintre cele 40 de specii de creson, se folosesc mai ales cresonul de fântâna, condurul doamnei si galbenelele alpestre.

Indicatii

Din punct de vedere al formulei chimice, cresonul contine uleiuri esentiale sulfurate care au o actiune puternica asupra bronsitelor cronice, tusei persistente, catarului pulmonar si tusei convulsive.
Pentru a obtine un efect calmant, trebuie folosit sucul, în doza de 100-150 g pe zi, amestecat cu putina apa rece sau lapte rece. Se bea în doua prize, dimineata devreme, pe stomacul gol si înainte de prânz. Trebuie exclus din alimentatie orice lichid cald, pentru ca acesta ar neutraliza efectul uleiurilor volatile si bautura nu ar mai avea nici o actiune asupra bolii.
Din 150 g de creson se obtin aproximativ 100 g de suc.


Carotenul intra si el în compozitia cresonului. Este o pavaza naturala împotriva unui numar însemnat de maladii grave. Ficatul si mucoasa intestinala îl transforma în întregime în vitamina A.
In Statele Unite, în prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special pulmonar si gastric, Institutul National al Cancerului recomanda adultilor consumul zilnic a 6 mg de caroten.
Daca am amintit de caroten la capitolul dedicat cresonului (desi o puteam face la acela al morcovului), am facut-o, deoarece se uita adesea ca si alte vegetale contin caroten. Astfel, în 100 g de creson se gasesc 5,5 mg de caroten, comparativ cu 6,5 mg în morcov. Aceasta substanta exista, în cantitate mai mica, si în spanac, rosie, piersica, portocala, lamâie.’ceapa etc.
Sa amintim si sulful si calciul pe care le contine cresonul; primul întinereste tesuturile, cel de-al doilea reechilibreaza sistemul nervos.


Deci, aceasta planta se dovedeste a fi si un tonic, un 
regenerator celular, deoarece reda supletea pielii si parului. Este un întaritor, un remineralizant incomparabil, care poate fi utilizat cu succes în prevenirea bolilor contagioase, pentru a combate oboseala, anemia, pentru drenarea si stimularea ficatului, a rinichilor si a stomacului.
Este si un antiscorbutic: prof. Leon Binet a demonstrat ca administrarea zilnica a unui gram de creson protejeaza eficient un soarece caruia i s-a administrat o hrana din care lipseste vitamina C.
Cui îi mai este recomandat cresonul? Diabeticilor,, pentru ca produce scaderea valorii zaharului din sânge (glicemia) si din urina (glicozuria); persoanelor constipate, pentru ca are proprietatea de a colecta resturile alimentare de pe peretii intestinali.
în sfârsit, este recomandat persoanelor care sufera de o boala urinara, pentru stimularea diurezei.
A afirma ca fructele si legumele ascund în ele comori de binefacere nu sunt vorbe în vânt. Profesorului Leon Binet îi datoram o informatie care ne da de gândit: extractele de creson injectate soarecilor si sobolanilor de laborator încetinesc evolutia cancerului provocat experimental.


Persoanele carora cresonul le irita aparatul digestiv, 
li se recomanda sa îl consume fiert înabusit sau pe abur: substantele volatile, raspunzatoare de acest efect, se evapora într-o oarecare masura în timpul fierberii.
Sucul de creson este deci o bautura sanatoasa si potrivita pentru a trata numeroase probleme de sanatate (cu exceptia constipatiei), cu conditia ca el sa fie extras din creson proaspat si sa se bea imediat. Acest tratament este adesea suficient pentru a va regasi forta si vigoarea dupa aproximativ zece zile. In amestec în parti egale cu suc de spanac, combate depresia nervoasa. Din cauza iritatiei ce poate aparea, se poate amesteca acest preparat cu putin suc de morcov.

Uz extern

Folosit sub forma de cataplasme, cresonul favorizeaza si accelereaza cicatrizarea ulcerului, vindecarea abceselor si antraxului (pustula maligna): se aplica pe locul respectiv un strat de creson proaspat, tocat, fixat cu un bandaj. Procedeul se repeta de doua ori pe zi. Pentru mai multa eficienta, se adauga o lingurita de sare fina de bucatarie la 100 g de planta.

Caderea parului: se amesteca în parti egale suc de creson proaspat cu alcool de 90°. Se frictioneaza pielea capului de doua ori pe zi. Puteti parfuma aceasta mixtura cu o esenta la alegere (reteta doctorului Leclerc).

Piele sensibila: se extrage o jumatate de pahar de suc de creson proaspat. Se adauga o cantitate dubla de apa minerala. Se frictioneaza cu aceasta lotiune fata, gâtul si umerii.

Sursa: http://www.retete-online.com/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *