Cordyceps-Sinensis-300x155

CORDYCEPS (Cordyceps sinensis) este o ciuperca considerata ca un “cadou al zeilor”, fiind cunoscuta si utilizata in medicina traditionala chinezeasca de mai bine de 1200 de ani. Numele de cordyceps inseamna “iarna larva, vara planta” si se datoreaza faptului ca intr-o parte a ciclului sau biologic, in calitate de ciperca, exista sub forma de planta, iar in cealalta, sub forma de insecta (aflata in stadiu de larva). Acest fapt este mentionat pentru prima data in “Noul concept al farmacologiei” aparut in China in 1757.

Ciuperca numita Cordyceps se dezvolta atat sub forma de planta, cat si sub forma animala, ca larva.

Etapele de metamorfoza si de simbioza (sau mai bine zis parazitoza !) a cordycepsului pot fi rezumate astfel: vara, dupa maturarea sporilor ciupercii, acestia se imprastie si, nimerind pe larva (omida) unui anumit fluture, o paraziteaza, trecand de la stadiul vegetal la acel animal. Larva infectata se ingroapa in pamant unde hiberneaza sub forma de gogoasa, timp in care sporii de ciuperca se hranesc cu nutrientii din larva. Daca acestia se termina, cordycepsul e nevoit sa treaca la alimentarea cu radacinile unor plante, rezistand sub pamant la foame, frig si lipsa de oxigen vreme destul de indelungata. Primavara sporii trec la cresterea sub forma de planta, formeaza spori si ciclul se repeta.

Cordycepsul se gaseste destul de rar si poate fi intalnit la altitudini in jur de 3500 m, in locuri izolate din Tibet, in provinciile Siciuani, Iuninani si Tinhai. Miceliul ciupercii este bogat in nutrienti si componenti biologic activi, din care putem enumera: acid cordycepic, acid glutamic, manitol, proteine, aminoacizi, polizaharide, magneziu si calciu, substante care fac din aceasta ciuperca extraordinara un mijloc de ameliorare a sanatatii si de ridicare a tonusului organismului.

Efecte terapeutice:

– efectele antitumorale (anticancerigene) sunt datorate ameliorarii starii organului afectat de tumora, cat si prin stimularea activitatii celulelor imunocompetente, ceea duce la reducerea radioterapiei. Cordycepsul micsoreaza dimensiunea tumorilor, creste activitatea celulelor T, NK si a macrofagelor, ajuta la refacerea ADN-ului si activeaza celulele imunocompetente care ajuta la lupta contra celulelor canceroase. De asemenea Cordycepsul este adjuvant in chimioterapie, fiind util in tumori maligne ale diverselor organe (chiar in ultimele stadii ale bolii), prin suprimarea principalului focar al tumorii (efect util in cazul tumorilor benigne si maligne ale creierului). Prin administrarea preparatelor cu cordyceps se suporta mai usor chimio si radioterapia.

– Cordycepsul are efecte antiinflamatoare si antibiotice datorate in principal unei substante care se afla in compozitia acestei ciuperci numita ophiocordin. Aceasta are o actiune bacteriostatica asupra majoritatii bacteriilor, inclusiv pneumococul, streptococul si stafilococul auriu.

– Cordycepsul regleaza ritmul si tonifica muschiul cardiac, fiind util in prevenirea si tratamentul infarctului, a ischemiei cardiace si in reglarea tensiunii arteriale. In plus imbunatateste rata de utilizare a oxigenului si intervine in tratarea sindromului “picioarelor reci”.

– Actiunea hepatoprotectoare a cordycepsului este utila in hepatite, la reducerea ascitei, la prevenirea fibrozei, la reducerea presiunii in vena porta care iriga ficatul si poate avea efecte profilactice in ciroza hepatica.

– Efecte protectoare renale – utile in colici renale, poliurii, glomerulonefrite, pielonefrite si cistite.

– Efecte protectoare pulmonare – utile in bronsite, pneumonii, astm bronsic, emfizem pulmonar, TBC, etc.

– In afectiuni sangvine – purpura trombocitopenica sau hemoragii ale mucoaselor care pot avea ca rezultat anemie de diverse grade.

– Cordycepsul stimuleaza functiile organismului, ajutandu-l sa se adapteze din punct de vedere fizic, psihic si imunitar la schimbarile ce apar odata cu instalarea unei afectiuni tumorale.

– Cordycepsul scade nivelul colesterolului, precum si a trigliceridelor. De asemenea contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism, inclusiv a toxinelor intestinale.

– Efectele tonice sexuale atat la barbati, cat si la femei sunt arhi-cunoscute. In plus Cordycepsul mai are si calitati energizante prin cresterea capacitatii de transport a energiei la nivel celular.

Dr. Mirela Wagner

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *