images (1)

Cireasa are o puternicaactiune detoxifianta si depurativa care orecomanda reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, celor cu litiaze renale si biliare.Rotunde, micute si zemoase, ele sunt ambasadorii lunii mai – pe care, traditional, o reprezinta. Ciresele au in compozitie peste 70% apa – exact la fel ca noi! Restul de 30% este un minunat pachetel pe care aceste fructe ni-l ofera; de exemplu: complexul de vitamine B (B1, B2, B6)– foarte necesar pentru furnizarea energiei in organism – precum si magneziul – a carui lipsa face sa ne simtim obositi si deprimati.Continutul ridicat de apa din cirese ne permite sa mancam cat de multe dorim, fara sa ne ingrasam! Pe de alta parte, daca vrem sa tinem o cura cu aceste fructe, e necesara o cantitate mare pentru a obtine rezultate. De exemplu, consumand cel putin o jumatate – pana la un kg de cirese timp de o zi sau doua pe saptamana, fortam eliminarea toxinelor din corp. Aceasta ne va face sa ne simtim mai odihniti pe parcursul zilei, iar pielea noastra va deveni mai neteda si mai catifelata. Tinand o cura de cirese se obtin rezultate remarcabile. Exista doua moduri de a urma tratamentul: minicura si cura exclusiva.

Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g, se imparte cantitatea in trei parti pana la pranz, si nu se mai consuma niciun alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool.

Pranzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate. Cura exclusiva se face timp de trei sau patru zile, perioada in care se mananca doar cirese; aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o doza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre doua si trei kilograme pe zi. Anumiti autori recomanda pana la cinci kilograme de cirese pe zi. Dar capacitatea de absorbtie este variabila de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe doze in timpul zilei. Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama intotdeauna, la inceperea ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de alimentatie. Cura de cirese se mai recomanda hepaticilor, carora le regleaza functionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficiente de crestere, celor cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil. Ciresele stimuleaza organismul si au o actiune favorabila asupra imunitatii naturale, avand si o functie de reglare a aparatului digestiv, in special a fermentatiei intestinale. Foarte bogat in potasiu, acest fruct este un excelent diuretic. Ciresele au un continut bogat in provitamina A, care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Incepand cu varsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoza si de alcaloza, raspunzatoare de o imbatranire precoce; prin actiunea sa reechilibranta asupra pH-ului sangvin, cireasa atenueaza aceste tulburari. Zaharul predominant este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici.Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, cei suferinzi de guta si artrita trebuie sa il consume. Sucul de cirese indeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor. Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate in bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei. Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, intr-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.

Gripa: se lasa la macerat 50 g de cozi de cirese intr-un litru de apa, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute si se lasa sa infuzeze inca zece minute. Se strecoara. Preparatul se bea in patru reprize pe zi. Cireasa este prietena tenurilor uscate si obosite: o mana de cirese curatate de samburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va intins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste cu apa minerala (sau necalcaroasa).

Proprietati:

– depurativ puternic
– remineralizant
– energizant fizic si psihic
– antiinfectios (mareste reactiile de aparare ale organismului)
– racoritor
– diuretic
– regenerator al tesuturilor

Indicatii – uz intern:

– obezitate
– intarzieri de crestere
– guta
– fermentatii intestinale
– constipatie
– prevenirea imbatranirii

Indicatii – uz extern:

– migrene
– cosmetica

Mod de folosire – uz intern:

– fructul ca atare
– compot: pentru copii si varstnici

Mod de folosire – uz extern:

– uleiul extras din sambure:
contra negilor
a petelor cutanate
– plasturi de cirese strivite:
migrene
ingrijirea pielii

Sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *