33766246d40b13fabfd0e4d007463776_1_large

“Armonia intre fizic, psihic si mental este cheia pentru mentinerea sanatatii si a echilibrului in viata”
“A ne ocupa decat de un aspect al bunastarii vietii nu este suficient pentru a crea armonia in viata noastra”

Corpul omenesc este un organism auto-suficient – se directioneaza singur, se auto-construieste, se auto-mentine, se auto-vindeca, se auto-perfectioneaza, fiind capabil sa-si intretina functiile in perfecta stare de functionare, complet liber de maladii, daca nevoile, atat alimentare, cat si non-alimentare, ii sunt satisfacute.

Orice factor care duce la bunastarea omului poate fi considerat un element de nutritie. Toate nevoile sunt in fapt nevoi nutritive. Un singur factor insuficient sau incorect furnizat poate conduce la boala si suferinta.

Majoritatea dintre noi suntem constienti de elementele esentiale ale vietii insa, pierdem din vedere faptul ca acesti factori fundamentali sunt cei care influenteaza direct echilibrul, bunastarea si armonia noastra in contextul personal si social. Nu tinem cont de legile vietii si prin aceasta contribuim la boala si la suferinta personala.

Cand suntem bolnavi, cautam mereu vinovati in cauze exterioare noua, dand vina pe profesia prea stresanta, pe ghinion, pe vreme sau pe lumea microbiologica, fara sa realizam ca, de fapt, suntem singurii care am cauzat aceasta stare de boala.

In prezent, atat oamenii bolnavi cat si lumea medicala iau sau prescriu tratamente care agraveaza si mai mult starea de intoxicare a organismului, facand si mai dificila insanatosirea pentru organism.
Refacerea sanatatii vine din auto-reglare, auto-vindecare, aspect care se realizeaza in lipsa tratamentelor.
In natura, starea de sanatate este o lege a existentei insa omul s-a departat de natura, de viata, si astfel s-a indepartat de sine.

Bioritmul naturii este intr-un perfect echilibru ce numai omul il poate si chiar il distruge. Toate plantele si animalele sunt adaptate perfect mediului de viata in care traiesc si se dezvolta. Regnurile coopereaza intre ele, altfel spus schimba informatii, regnul vegetal isi ia necesarul energetic din regnul mineral, regnul animal isi ia elementele nutritive din regnul vegetal, insa omul este complet rupt de natura, omul a uitat ca este parte a naturii, deci parte a vietii, omul a uitat sa respecte viata in toate formele ei, uitand astfel sa se respecte pe sine.

Pentru a avea o viata armonioasa, atat la nivel fizic cat si psihic si mental, este necesar sa tinem seama de mai multi factori, intre care:
1. sa respiram aer curat si sa ne expunem pe cat posibil corpul la soare

Supravietuirea noastra depinde de 3 forme de energie: aer, apa si alimente si din acest motiv trebuie sa le mentinem cat de curate posibil. Omul nu poate trai fara aer in medie decat cca 3 minute, fara apa cca 3 zile iar fara alimente cca 3 saptamani.

Glanda pineala este una din cele 7 glande endocrine si este legata direct de aerul pe care il respiram, jucand un rol esential in mentinerea echilibrului mental si fiind afectata direct de orice este artificial.
2. sa consumam apa vie din alimente naturale
3. sa ne mentinem curati atat la interior, prin consumul de alimente naturale la care suntem biologic adaptati, cat si la exterior
4. sa ne ascultam corpul atunci cand suntem obositi si sa ne asiguram somnul, odihna si relaxarea
5. sa ne mentinem o temperatura constanta a corpului

Corpul functioneaza normal la temperatura de 370C. Diferite parti din corp variaza in temperatura. Pielea si parul, precum si imbracamintea, actioneaza ca reglatori de temperatura.

In cazul in care gradul de toxicitate al organismului este prea mare, corpul isi poate intensifica procesele metabolice, fapt ce conduce la o crestere a temperaturii, cunoscuta sub denumirea de febra. Din cate se cunoaste, corpul isi creste temperatura pana la 420C, respectiv pana la limita inceperii distrugerii celulelor creierului care, odata distruse, nu se mai regenereaza. La o temperatura de 480C enzimele incep sa se distruga si alte fluide din corp devin instabile.

Corpul isi mentine temperatura prin intermediul metabolismului bazal controlat de multi senzori ce actioneaza ca un termostat.

Observam faptul ca organismul actioneaza ca un reglator si nu isi creeaza conditiile de a se auto-distruge.
6. sa folosim haine adecvate anotimpului, respectand principiul respiratiei pielii

Bumbacul, inul, lana, matasea si alte fibre naturale sau combinatii ale acestora sunt preferabile oricaror haine fabricate din fire sintetice. Imbracamintea din fibre sintetice poate cauza reactii alergice.

Hainele albe sau deschise la culoare sunt preferabile celor inchise, starea noastra fiind influentata de culoarea imbracamintii. Hainele luminoase, ne confera o stare de bine, de deschidere, comunicare, de optimism, pe cand cele inchise la culoare ne fac posaci, inchisi in noi insine, taciturni, pesimisti.

Hainele trebuie sa fie lejere. Este de evitat sa ne strangem cu curele, cordoane, sutiene sau alte accesorii care ne restrictioneaza circulatia sangelui. Hainele stramte blocheaza respiratia pielii.

Imbracamintea reflecta starea noastra din momentul respectiv.

Hainele trebuie sa indeplineasca astfel, 3 caracteristici:

sa fie confortabile
sa fie realizate din materie prima naturala
sa fie estetice, in armonie cu mediul in care ne aflam.

Haina preia din energia celui care o poarta, astfel nu este recomandat sa schimbam sau sa imprumutam haine altor persoane.
7. sa facem miscare si sa ne acordam timp pentru activitati recreative

Exercitiile si activitatea fizica, fie ca este vorba de plimbari in aer liber, fie ca este vorba de practicarea unui sport, sunt esentiale pentru bunastarea omului.

Ceea ce avem trebuie folosit iar omul are cca 700 de muschi pe care trebuie sa-i puna in miscare, pentru a nu se atrofia.
8. prin activitatea noastra sa ne asiguram nevoia de securitate a vietii
9. sa ne organizam astfel incat sa traim intr-un mediu ambiant placut

Mediul ambiant este cel in care ne desfasuram activitatea si include nu numai casa in care locuim si biroul de la servici dar si clima si geografia, precum si familia, vecinii, asociatii, colegii de servici, altfel spus, cam tot ce se afla in jurul nostru.

Oamenii sunt fiinte estetice carora le place frumusetea.

Mediul ambiant in care traim ne reflecta pe noi, starea noastra interioara. Altfel spus, asa cum suntem in interior, asa va fi si mediul din jurul nostru.
10. sa colaboram cu oamenii cu care impartasim idei comune si sa cream armonie in grupul social din care facem parte

Oamenii sunt fiinte sociale. Pentru a atinge starea de armonie, simtim nevoia sa apartinem unui grup, unei asociatii cu care sa ne identificam, cu care sa impartasim aceleasi valori, idei, credinte. Apartenenta la un grup social sau altul se realizeaza pe principiul rezonantei, altfel spus, ceea ce reprezentam, ceea ce ne defineste intr-un moment sau altul al vietii, este ceea ce gasim.
11. sa ne punem in valoare calitatile prin exercitarea unei activitati creative, sa ne mentinem continuitatea si promovarea propriilor idei, pana la materializarea acestora

Fiecare om este inzestrat cu anumite calitati pe care le denumim virtuti sau aptitudini, sau talente. Avem in mod natural calitati cu ajutorul carora sa producem, sa cream ce avem nevoie. In societatea actuala, suntem impinsi mai degraba sa consumam decat sa producem, tindem sa devenim paraziti in urma eforturilor productive sau creative ale altora.

Munca, activitatea de care suntem legati pentru a ne indeplini nevoile este cea care ne aduce cea mai mare satisfactie. Daca ne solicita resursele si abilitatile, devine o activitate care ne implineste.

Cand nevoia noastra creativa nu este indeplinita, devenim agitati sau indiferenti, fara a avea satisfactia desfasurarii unei activitati in care sa ne regasim.

Cand ne exprimam liber gandurile, dorintele si simtim ca avem libertatea artistica de exprimare, ne simtim impliniti.
12. sa ne exprimam liber gandurile si sentimentele, dar in limita bunului simt

Independenta si libertatea de exprimare este o necesitate a omului. Independenta inseamna autocontrol. Bucuria si libertatea data de independenta sunt necunoscute majoritatii oamenilor datorita faptului ca actionam de cele mai multe ori inconstient la impulsuri, si mai degraba dam vina pe altii decat pe noi insine pentru ce ni se intampla.

Libertatea mea este pana la libertatea ta, spune o vorba inteleapta.
13. sa ne asiguram, prin auto-educatie, echilibrul la nivel fizic, mental si emotional

Starea mentala depinde de o nutritie sanatoasa.

Nutritia nu este numai fundamentul sanatatii fizice, dar si al celei emotionale si mentale. “Minte sanatoasa in corp sanatos”.

Astazi avem termeni ca psiho-somatic, sanatate holistica, dietetica, samd, care ne fac constienti de faptul ca sanatatea mentala este inseparabila de sanatatea corpului fizic.

Sursa: http://www.alimentatienaturala.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *