download

Legatura dintre culoarea parului si frumusetea feminina au facut-o, nu o data, literatii si pictorii, dar o legatura dintre sanatate si acest parametru n-a prea fost cercetata pana de curand. Si totusi, cercetari recente au dovedit ca o asemenea corelatie exista, ea este evidenta si chiar poate fi utila in aprecierea conduitei pentru mentierea starii de sanatate. Mai exact, culoarea parului poate semnala cum stai cu sanatatea.

 

Cazul blondelor

 

Femeile blonde sunt expuse mai frecvent unorafectiuni oculare decat barbatii blonzi. Specialistii le recomanda sa-si protejeze vederea inca din frageda tinerete, introducand in alimentatie produse bogate in luteina si zeaxantina, ca: varza, spanac, mazare, salata verde, porumb, gulii, broccoli, oua. Expertii recomanda ca unul din aceste alimente sa nu lipseasca in nici o zi din hrana administrata, ceea ce nu este greu de respectat.

 

Dar femeile blonde sunt mai expuse si afectiunilor epidermice produse de razele solare. Se stie doar ca, la o expunere mai idelugata, brunetele se bronzeaza, iar blondele se jupuiesc.

 

Ca sa te feresti, este bine sa te protejezi: mai stai si la umbra, nu numai la soare. De asemenea, o protectie antisolara cu unguente speciale, care abunda in magazinele de specialitate, este totdeauna utila. In plus, nu strica o palarie cu boruri mari, ca de cow boy.

 

Brunetele

 

Se stie ca brunetelor li se rareste parul mai accentuat decat blondelor. Ele au de la inceput un numar mai mic de fire, dar si acestea se imputineaza pe parcurs. Parul brunetelor este mai gros, mai putin matasos si se aspreste pe parcurs.

 

O nutritie bogata in fier previne fenomenul. Lista alimentelor care contin fier este mare: carnea (in special cea rosie, dar si cea de pasare si vita), viscerele (ficat, inima, rinichi), pestele si conservele din peste (somon, ton), galbenusul de ou, legumele (in special frunzele verzi, fasolea uscata, lintea), cerealele integrale, painea neagra.

 

Brunetele, dar si barbatii bruneti, prezinta mai putina rezistenta la frig. Deci, sunt mai expusi racelii, gripei, afectiunilor pulmonare. Solutia nu este cocolosirea, dar nici expunerea la riscuri: o temperatura confortabila in casa, o plapuma de calitate, mancare consisteta si, neaparat, sport. Plus, fireste, vaccinul antigripal.

 

Roscatele

 

Numarul roscatelor este mai mic decat cel al blondelor si al brunetelor, ceea ce nu inseamna ca n-a fost studiata sanatatea lor. Un detaliu carateristic este faptul ca roscatele sunt mai rezistente la anestezia generala sau locala. Ca urmare, ele suporta mai greu decat alte persoane o extractie dentara. Noroc ca, pana la urma, trece.

 

Mai neplacut decat alte riscuri este cel in fata bolii Parkinson. Un studiu efectuat la universitatea Harvard a dovedit ca roscatele si roscovanii sunt cu 90% mai expusi la aceasta boala decat alte persoane.

 

Explicatia n-a fost gasita, dar se crede ca ar fi vorba de o cauza genetica. Studiile au aratat ca administrarea acidului folic poate intarzia aparitia sau evolutia bolii. Deci aceasta este solutia, dar ea nu poate fi aplicata decat numai cu prescriptia medicului, cu atat mai mult, cu cat respectivul acid folic are si efecte secundare, deloc neglijabile.

Sursa: http://www.ziare.com

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *