Manualul de biologie clasa 8 trateaza toate notiunile despre biosfera in general. Daca in anii anteriori elevii au studiat botanica, zoologie si anatomie, ultimul an este destinat biosferei in general si mediului in care ne integram. Biosfera este partea Pamantului, care include toate lucrurile vii. Este cu un pas deasupra ecosistemelor si contine organisme care traiesc in comunitati de specii sau populatii, care interactioneaza intre ele.
Ecosistemele sunt toate aceste comunitati si organisme vii, plus toate componentele din acele medii. Cand studiezi stiinta Pamantului sau alte stiinte ale mediului, este important sa iti amintesti ca biosfera contine toata viata de pe Pamant.
Definitia biosferei din manualul de biologie de clasa a 8-a
Geologul Eduard Suess a fost prima persoana care a folosit termenul de biosfera. El a creat termenul adaugand cuvantul bio (viata) in sfera (forma Pamantului) pentru a se referi la zonele de pe Pamant cu forme de viata. Suess a avut nevoie de noul cuvant pentru a se referi la viata in ansamblu, in loc de a zonifica pe anumite specii sau organisme pe suprafata Pamantului.
Biosfera actuala face referire la intreaga viata a Pamantului in litosfera (crusta stancoasa a Pamantului), atmosfera (aer) si hidrosfera (apa). Aceasta include toate ecosistemele, biomii si organismele de pe planeta. Biosfera este un strat sau o zona de viata relativ subtire care include totul, de la bacterii la oameni.
Ce resurse importante are biosfera
Exista diferite componente si resurse in biosfera. Toata viata depinde de resursele biotice si abiotice din ecosisteme, care includ lumina solara, hrana, apa, adapostul si solul. La biologie clasa 8, elevul studiaza toate aceste aspecte importante.
Factorii biotici traiesc, in timp ce factorii abiotici nu au viata. Animalele si plantele sunt exemple de factori biotici. Rocile si solul sunt factori abiotici. Toate ecosistemele se conecteaza intre ele si formeaza biosfera. Acest lucru creeaza o retea complexa de organisme si resurse care necesita echilibru. Pentru ca biosfera sa functioneze, au fost intrunite numeroase conditii care au permis aparitia vietii pe Pamant.
De la distanta corecta de la soare pana la inclinarea Pamantului, diferiti factori au contribuit la aparitia vietii. Biosfera a evoluat de-a lungul timpului pe masura ce compozitia si caracteristicile planetei s-au schimbat.
Ce afecteaza Biosfera?
Atat lucrurile vii, cat si cele fara viata afecteaza biosfera. De pe coasta africana pana in zona arctica, biosfera este in continua schimbare. Factorii mari, cum ar fi inclinarea Pamantului, afecteaza biosfera intr-un mod deosebit, deoarece contribuie la schimbarile climatice sezoniere pe care oamenii au invatat sa le astepte. Alti factori precum modelele meteorologice, tectonica placilor, eroziunea si calamitatile naturale influenteaza, de asemenea, biosfera. Elevul invata din manual biologie clasa 8 toate aceste informatii, dar si modul in care biosfera si mediul pot fi protejate.
Dezastrele naturale pot avea un impact de durata asupra biosferei. De exemplu, eruptiile vulcanice pot schimba viata pe uscat prin scurgerea de gaze, lava, roci si cenusa care distrug ecosistemele. Eruptiile vulcanice de pe fundul oceanului pot incalzi apa din jur. Vulcanii pot actiona atat ca forta distructiva, cat si ca forta creativa. In timp, vulcanii pot crea, de asemenea, noi forme de teren, ei pot schimba dramatic aspectul planetei.
Studiind tiparele globale, oamenii de stiinta pot afla mai multe despre ce afecteaza biosfera.
Cicluri ale biosferei
Ciclurile biogeochimice sunt o parte importanta a biosferei. Un ciclu biogeochimic este calea sau fluxul de elemente dintre lucrurile vii si mediul inconjurator. Deoarece materia este conservata in univers, aceasta este reciclata in toata biosfera.
De exemplu, animalele mananca plante, iar substantele nutritive ale plantelor sunt inmagazinate in corpul ierbivorelor, ulterior intorcandu-se partial in sol.
Sunt mai multe cicluri importante ale biosferei. Cateva exemple includ:

  • Ciclul rocilor: acest ciclu determina cum se schimba rocile in timp prin intemperii, eroziune, transport, compactare si alti factori.
  • Ciclul apei: acesta descrie modul in care apa se deplaseaza prin ecosisteme prin evaporare, condens, precipitare, scurgere si transpiratie.
  • Cicluri de nutrienti: acest ciclu vizeaza azotul, carbonul si alti nutrienti care circula ecosisteme.
    Este important ca elevii sa cunoasca toate aceste informatii pentru a putea determina modul in care pe viitor ar putea contribui la conservarea planetei. Elevii care studiaza bilogie inteleg importanta reciclarii.
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *