default

Malformatiile cardiace congenitale au o incidenta de aproximativ 1%, ceea ce inseamna ca dintro suta de nou-nascuti, unul are o malformatie cardiaca.

Depistarea prenatala a malformatiilor cardiace are o importanta deosebita. Exista o serie de afectiuni extrem de severe care pot duce la decesul nou-nascutului in primele ore sau zile dupa nastere, de aceea nasterea trebuie sa aiba loc in vecinatatea unei unitati medicale experimentata in corectia malformatiilor cardiace la nou-nascut. In conditile in care nou-nascutul va avea nevoie de o interventie chirurgicala imediat dupa nastere si va decideti pentru Clinica pe care o conduc in Bad Oeynhausen este bine sa veniti cu aproximativ doua saptamani inainte de data estimata a nasterii. Nasterea va avea loc in maternitatea din vecinatatea clinicii iar nou-nascutul va fi imediat preluat in unitatea noastra de terapie intensiva.

Exista malformatii cardiace care se asociaza unor anomalii cromozomiale, altele se datoreaza unor noxe sau alcoolului. O serie de medicamente au fost de asemenea incriminate precum si unele infectii virale. Cu toate acestea, cauza in cazul majoritatii malformatiilor cardiace congenitale nu este identificata. Am avut situatii in care unul dintre gemeni avea o malformatie cardiaca complexa (sindrom de hipoplazie de cord stang) in timp ce celalalt era perfect sanatos. Este important ca parintii sa nu se culpabilizeze si sa treaca rapid peste etapa intrebarii „De ce?”, etapa in care se pierde timp pretios si sa intrebe „Ce se poate face?” pentru ca in prezent exista optiuni terapeutice pentru cvasitotalitatea malformatiilor cardiace. Este foarte important ca o data diagnosticul stabilit de catre cardiolog, sa ia legatura cu un chirurg cardiac pediatru cu o buna experienta in domeniu si aceasta pentru ca operatia va fi efectuata de catre chirurg.

Malformatiile cardiace pot fi malformatii „simple” care pot fi bine tolerate perioade relativ indelungate inainte de a deveni evidente clinic, sau, dimpotriva, pot fi malformatii severe ducand la deces la scurt timp dupa nastere (25% din decese producandu-se in prima luna de viata) sau in primul an de viata (aproximativ 60% din decese). Corectiile tardive la cei ce supravietuiesc au de asemenea consecinte care se traduc printr-o incidenta crescuta a insuficientei cardiace, disfunctie a diferitelor organe precum si sechele neurologice (de exemplu ca urmare a cianozei prelungite premergatoare corectiei). Acesta este motivul pentru care strategia trebuie sa fie aceea de a corecta malformatiile cardiace cat mai curand dupa nastere, operatiile paleative constituind exceptii. In acest fel se ofera pacientilor sansa de a se dezvolta normal si de a beneficia de o buna calitate a vietii.

Riscul operatiei difera in functie de tipul malformatiei cardiace, de gradul de prematuritate al nou-nascutului, de anomaliile asociate, de varsta pacientului, pentru a cita doar o parte dintre factorii de risc dependenti de pacient. Alti factori de risc ii reprezinta chirurgul, respectiv institutia in care va avea loc interventia chirurgicala. Corectia perfecta a malformatiei este esentiala, un rol important il are insa coordonarea de catre chirurg a echipei atat intraoperator cat si in terapia intensiva. Prin urmare chirurgul are rolul principal, de el depinde in cea mai mare masura succesul sau esecul operatiei si de aceea este important in mainile carui chirurg puneti inima copilului dumneavoastra.

Un alt aspect important pe care parintii trebuie sa il aiba in vedere este faptul ca medicul cardiolog pediatru care urmareste copilul trebuie sa aiba o legatura perfecta cu un chirurg cardiac pediatru. Acest lucru este esential nu numai in stabilirea momentului operator optim dar si pentru semnalarea in timp util a unor evolutii necorespunzatoare la distanta ce pot apare la pacientii cu malformatii cardiace complexe sau care eventual necesita mai multe interventii chirurgicale.
Dr.med. Eugen Sandica

Sursa: http://www.malformatiicardiace.ro/

Vlad Placinta

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *