download (5)
Ce este cu adevarat important pentru tine…?
Serviciul?…Ce este atat de important, incat serviciul tau sa merite atata stradanie? …
Ce conteaza in relatia ta cu partenerul, cu familia, prietenii sau colegii tai?
Cand iti pui astfel de intrebari…de unde iti vin raspunsurile?
Din mintea sau din sufletul tau…?
Acestea sunt valorile tale – lucrurile care sunt importante pentru tine, si faci totul ca sa le aperi, sa le protejezi.
Asadar, stii cu certitudine ce este important pentru tine? Tonul vocii cu care raspunzi acestor intrebari se potriveste intr-adevar cu cuvintele pe care le folosesti pentru a descrie ceea ce conteaza pentru tine? Sesizeaza daca nu cumva ceea ce tu consideri ca fiind important….nu sunt decat niste obligativitati.
Si,da, exista o mare diferenta intre acele lucruri pe care le faci din obligatie, si acelea pe care le faci pentru ca alegi sa le faci.
Probabil ca nu ti-ai pus prea des asemenea intrebari, iar raspunsurile care vin sunt insight-uri ce dezvaluie insatisfactiile tale cu privire la anumite zone din viata ta. Poate consideri ca drumul catre o cariera, o viata implinita, tine de atingerea anumitor obiective, de a-ti face un plan si a-l duce la indeplinire.
Daca ar fi intr-adevar atat de simplu, oare nu am face cu totii asta?
Multe din lucrurile care sunt cu adevarat importante nu sunt insa la indemana constientului tau astfel nu este foarte simplu sa fii constient de ele…
In timp ce pe tine te preocupa cariera, banii, partenerul, fericirea sau …ascensiunea… poti pierde din vedere acele lucruri, sau acei oameni care intr-adevar conteaza pentru tine.
Comportamentul tau este in stransa legatura cu valorile tale. De aceea te simti inconfortabil atunci cand esti obligat de anumite circumstante sa faci ceva ce contravine acestor valori.
Acel disconfort… este o senzatie adesea greu de descris, de definit, poate ca nici nu stii de unde vine sau ce anume este. Asemenea senzatii apar sub diferite forme…poate fi o senzatie de disconfort , un gand trecator, o amintire neplacuta sau un fior. Si sunt mari sansele sa ignori aceste semnale si sa treci mai departe. Acestea sunt insa semnale ale mintii inconstiente care averitizeaza ca ceva anume are nevoie de atentie.
Desigur, poti continua sa le ignori, dar astfel nu faci decat sa-ti inabusi adevaratul „eu”, propria energie. Iar atunci cand energia se blocheaza pot sa apara boli si suferinte. Asadar, merita sa fii atent la semnale…?
De unde provin aceste valori?
Intreaga viata ai acumulat valori, incepand din ziua in care te-ai nascut. Pe unele dintre acestea le-ai dus cu tine in viata adulta. Ce sunt ele? Cum le-ai dobandit? Cum anume te influenteaza?
Valorile mostenite sunt probabil cele mai comune. Copil fiind, ai fost influentat de ceea ce era important pentru parintii, fratii, rudele, profesorii, liderii grupului din care faceai parte. Mai tarziu, ai devenit ceva mai selectiv adaptand valorile pe care le-ai preluat de la idolii tai din lumea sportului, modei, muzicii, filmului etc. Ajuns la varsta maturitatii valorilre tale constituiau deja o mare parte a „programelor” tale. Spre exemplu, daca parintii, bunicii ti-au spus mereu sa mananci totul din farfurie, acum s-ar putea sa fii obisnuit sa mananci mai mult decat ai intr-adervar nevoie
.
Valorile compensatorii se formeaza atunci cand cazi in cealalta extrema, incercand sa compensezi ceva ce ti-a lipsit, ceva de care nu ai avut parte. De exemplu, daca parintii tai au fost rigizi cu tine, ai avut o copliarie lipsita de concesii, s-ar putea ca tu, acum, ca si parinte sa fii mult prea permisiv cu proprii copii.
Judecatile personale, sau felul in care tu iti percepi propriile experiente vor avea impact asupra valorii pe care le-o acorzi. Daca de exemplu ti s-a intamplat sa fii furat, jefuit, este foarte posibil sa pui mare pret pe securitatea personala, lucru nepotrivit in anumite circumstante.
Privite la suprafata, toate aceste valori par a fi inofensive… Totusi, daca le observi mai indeaproape este uimitor ce rol important joaca asupra modului in cate iti conturezi viata. Atunci cand sesizezi o senzatie de disconfort, atunci cand ai sentimentul ca ceva nu e in regula, examineaza-ti atent valorile, determina daca ceea ce faci in acel moment contravine vreuneia din valorile tale profunde.

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *