Calul (Equus caballus) este un mamifer erbivor care are ultimele falage de la picioare acoperite cu copite si este de marime considerabila, fiind una dintre cele sapte specii moderne ale genului Equus.

Calul domestic este un mamifer ce face parte din ordinul Perissodactylia, Familia Ecvideelor. Corpul este zvelt, iar gatul este puternic si pe el are o coama. Trunchiul, cu piept lat, se sprijina pe patru membre lungi, musculoase, puternice, terminate cu cate un deget care este acoperit cu o copita. Dantura calului este interesanta. Incisivii sunt oblici. Deoarece se tocesc, ei sunt acoperiti cu straturi de piele , dupa care se apreciaza cati ani are animalul. Caninii sunt mici. Intre canini si premolari se afla bara cornoasa. Maselele sunt late, cu creste de smalt. Calul este folosit pentru calarie, dresaj si consum de carne.

Evolutia calului

Reconstituirea evolutiei calului s-a realizat pe baza studuilui fosilelor. Stramosul indepartat, Propalaeotherium, era un animal de marimea unui caine, avand mai multe degete la picioare, ce traia in paduri, mancand frunze. Intr-o perioada de timp de aproximativ 50 de milioane de ani, calul devine un animal ierbivor, cu forma si marimea actuala. Atrofierea degetelor de la picioare fiind o adaptare la fuga. Evolutia calului s-a putut urmari mai in amanunt in America de Nord. Aceasta evolutie a fost documentata de fosilele descoperite. Astfel, procesul de evolutie a calului incepe din perioada eocena, cu aproximativ 55 de milioane de ani in urma. Stramo?ul lui din aceea perioada era Hyracotherium numit de unii si Eohippus, care manca frunze si fructe din padure. Acest animal avea 20 de cm inaltime la umar. Semanea cu o vulpe sau cu o caprioare, avea spinarea incovoiata, gatul, botul si picioarele erau scurte, piciorul era asemanator labei de câine. Craniul si creierul erau mici.

In urma cu aproximativ 50 de milioane de ani urmeaza un proces lent de evolutie, perioada de trecere de la Hyracotherium la Orohippus. Aceasta se produce prin hranirea mai variata, ce determina o modificare a dentitiei. Din Orohippus ia nastere forma Epihippus al calului ( in urma cu 47 de milioane de ani ). La Epihippus dintii devin mai tari si mai bine fixate.

Faza urmatoare de evolutie a calului, Mesohippus, a aparut in urma cu 40 de milioane de ani. Acest stramos era mai mare, inaltimea la umar era de 60 cm, spinarea mai pu?in incovoiata, gatul, picioarele si botul erau mai lungi, numarul degetelor de la picior se reducea la 3 degete.

In urma cu aproximaxiv 35 milioane de ani apare Miohippus, care era mai mare si cu craniul mai lung.

In urma cu 24 milione de ani, familia calului se imparte in mai multe forme, dar unele dispar, neputand sa se adapteze la noile conditii de mediu. Forma care a supravietuit, mancand frunze si iarba a fost Opalphytolith, la care evolutia din?ilor apare o dezvoltate superioara, adica dinti robusti, mai rezistenti la tocire. Aceste animale au picioare mai lungi si pot alerga mai repede pe varfurile degetelor.

Parahippus apare in urma cu 23 miloane de ani: animalul are inca trei degete, dar dintii ii are mai lungi ca predecesorii lui.

Merychippus, apare in urma cu 18 milioane de ani. Cu toate ca are tot trei degete, calca numai pe varfurile lor; dintii sunt tot mai rezistenti.

Din linia Merychippus iau nastere multe variante, printre care si varianta foarte asemanatoare calului de azi.

In urma cu 15 milioane de ani apare Pliohippus, cal cu trei degete la picior, asemanator calului actual, urmat de urmasul sau, Dinohippus. Tipul calului de azi, Equus, apare in urma cu aproximativ 4 milioane de ani.

Calul din America de Nord dispare acum cateva mii de ani, fiind readus de catre europeni, in procesul de colonizare a Americii ( secolul al XVI-lea ). Calul readus in America se salbaticeste din nou, apaaând mustangul, calul indienilor din America; la fel intampla si in Australia cu calul si magarul. Calul de sex masculin se cheama armasar, femela fiind iapa. Aceasta poate sa aiba un manz pe an, perioada de gestatie este de 11 luni.

Rasele de cai si ponei sunt: Akhal-Teke, Albanian, Altai, Alter-Real, American Cream Draft, American Saddlebred, American Shetland, American Standardbred, Andaluz ( cal ), Andravida, Anglo-Kabarada, Anglo-Arab, Appaloosa, AraApaloosa, Arab, Ardennais, Ardenes, Ariegeois, Asturcon, Australian Brumby, Auxois, Azteca, Baluchi, Banker, Barb, Bardigiano, Bashkir, Bashkir Curly, Basotho,, Batak, Bavarian Warmblood, Bavaro, Berberisco, Bolones, Boulonnais, Brabant, Breton, Budonny, Calul Canadian, Calul Islandez, Camargue, Chilean Corralero, Cob, Danish Warmblood, Dartmoor Pony, Deliboz, Dole Gudbrandsdal, Dole Trotter, Don, Dulmen Pony, Dutch Draft, East Bulgarian, Einsiedler, English Riding Pony, Eriskay Pony, Estonian Native, Exmoor Pony, Faeroes Ponie, Falabella, Finnish, Florida Cracker, Frederiksborg, Freiberger, Friesian, Frizon, Furioso, Galiceno, Galician Pony, Garranos, Gelderlander, German Ridding Pony, Gidran Arab, Gotland Pony, Groningen, Gypsy Vanner, Hack, Hackney, Hackney Pony, Haflinger, Hanoverian,Hequ, Highland Pony, Hokkaido, Holsteiner, Hutul, Indian Half-Bred, Iomud, Irish Draft, Italian Heavy Draft, Java, Jinzhou, Kabardin, Karabair, Karabakh, Kathiawari, Kerry Bog Pony, Kiger Mustang, Kisber Felver, Kiso, Kladruber, Knabstruper, Konik, Kushum, Kustanai, Landais, Lipizzaner, Lokai, Losino, Lusitano, Mammoth Jack, Maremmana, Misaki, Morab, Murakozi, Mustang, Nonius, Pintalossa, Sprint horse.

 

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *