Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxa sarbatoreste Botezul lui Iisus Hristos, sau Boboteaza. Aceasta mare sarbatoare anunta sfarsitul sarbatorilor dedicate Craciunului si Anului Nou.

Biblia vorbeste despre Ioan Botezatorul care este considerat inaintemergatorul lui Iisus Hristos, care propovaduia venirea acestuia, indemnand pe iudei la pocainta. Imbracamintea lui Ioan era una foarte simpla, facuta din par de camila si se hranea cu lacuste si miere. Icoanele il arata pe Botezator ca pe un pustnic cu parul lung si barba aspra.

Locuitorii din Ierusalim si din intreaga Iudee, care il consdera pe Botezator proroc, se strangeau in jurul lui pentru a-i asculta cuvintele si mai ales pentru a fi botezati de el in raul Iordan.

Ioan le cerea, inainte de a-i boteza, sa-?i marturiseasca pacatele si sa se pocaiasca, spunandu-le ca el ii boteaza doar cu apa, dar cel ce va veni dup? el (adic? Iisus) ii va boteza cu Duh Sfant si cu foc.

Sfanta Evanghelie ne povesteste ca si Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, vazandu-l, a spus: ” Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii ”. Si, cand a iesit Iisus din apa Iordanului: ” Cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a varsat pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El. Si glas din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit ”.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului pentru crestini. In Romania, in aceasta perioada cand se sarboreste Botezul lui Iisus este cam mereu foarte frig, de aceea este des folosit? expresia ” gerul Bobotezei ”.

Poporul roman are multe traditii in legatura cu aceast sarbatoare. De exemplu, in localitatile asezate pe malul unui rau ( pe malul Dunarii sau chiar pe ?armul marii ), se obisnuieste ca preotul, cu ocazia slujbei care se face, sa arunce o cruce de lemn in apa foarte rece, dupa care sar câtiva baieti curajosi pentru a o aduce inapoi. In toate bisericile ortodoxe, preo?ii fac agheasma ( apa sfintita ), cu care ” boteaza ” apele, oamenii, animalele si casele.

In traditia populara romaneasca, Boboteaza este si o sarbatoare dedicata purificarii naturii, a apelor, de fortele raului. In sate la tara se colinda, se prevesteste cum va fi vremea in noul an, cum va fi recolta. Exista si multe practici pagane, cum ar fi afumarea grajdurilor si a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe camp sau colindele insotite de tot felul de strigaturi si zgomote. Toate acestea au în general un rol de curatire si de alungarea raului.

 

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *