images (6)

Bobby McFerrin s-a nascut pe 11 martie 1850 in New York, SUA. El este o adevarata minune in lumea muzicii, s-a remarcat prin talentul unic de a imita sunetele instrumentelor, dar si prin stilul unic de a concerta. Cel mai cunoscut hit al lui este, fara loc de indoiala, melodia: „Don`t worry, be Happy”, dar Bobby McFerrin s-a evidentiat si ca un foarte bun improvizator si ca dirijor clasic.

Cele peste 20 de milioane de albume vandute, dar si colaborarea cu o serie de filarmonici precum cea din New York, Philadelphia Orchestra, Chicago Simphony, Vienna Philarmonic dar si cu artisti de jazz ca si Chick Corea, Yo-YoMa, John Hendricks l-au propulsat pe Bobby McFerrin in rolul de adevarat ambasador al jazzului. Artistul a mai colaborat de-a lungul vremii cu personalitati cum ar fi Jack Nicholson, dansatorul Savion Glover, Robin Williams, sau Billy Crystal.

Inceputul carierei a fost destul de anevoios pentru Bobby McFerrin, el fiind nevoit sa renunte pentru o anumita perioada la prima sa dragoste, clarinetul, datorita protezei dentare ce a purtat-o cand era mic. Parintii sai, cantareti de opera, l-au dat la scoala de muzica, unde a studiat pianul timp de 12 ani. Primul sau proiect muzical a fost demarat inca din timpul liceului si s-a numit Bobby Mack Quartet, alaturi de acesta avand si primul turneu national. Acest turneu a avut ca line up alaturi de Bobby Mac Quartet si pe trupa „Ice Follies”

Incepand din 1977, Bobby Mc Ferrin descopera jazzul si incepe o serie de colaborari cu Keith Jarret si John Hendricks. In urma acestor colaborari stilul sau improvizational se matureaza si ia o noua directie. Artistul a declarat ca inca de la inceput improvizatia a fost tot ceea ce a vrut sa faca.

Primul sau turneu solo de improvizatie a demarat abia in 1983, dupa o serie de participari triumfale la festivaluri de Jazz. Spuma acestor concerte s-a regasit mai tarziu in cadrul albumului „The Voice”, care a fost o dovada reala a talentului sau muzical.

Artistul a castigat o serie de premii Grammy, primul din aceasta serie primindu-l in 1985 pentru „Another night in Tunisia”, colaborand cu Manhattant Transfer. Celelalte premii Grammy le-a castigat cu Round Midnight (1986), „How the Rinoceros Got His Skin” (1987).

Primul sau album solo a iesit pe piata in 1988 sun titulatura de „Simple Pleasures”, acesta continand inconfundabila piesa, „Don`t worry, be Happy”, album si melodie ce i-au adus consecutiv titlul de „Record Of The Year” si „Song Of The Year”

Cariera muzicala a lui Bobby McFerrin a fost intr-o continua evolutie, acesta imbratisand cariera de dirijor sub indrumarea lui Leonard Bernstein si a lui Gustav Meier.

Anul 1994 il gaseste pe artist in pozitia de director creativ al orchestrei „St. Paul Chambre”. Tot in acest album Bobby McFerrin a scos si albumul „Paper Music”. In pozitia de dirijor, el a colaborat cu o serie de orchestre ca Chicago Symphony, Cleaveland Orchestra, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Vienna Phillarmonic.

Concertele sale sunt intotdeauna indreptate catre public, acesta fiind implicat permanent. Bobby McFerrin nu doar interpreteaza in timpul unui concert ci se transforma intr-un perpetuu creator. Talentul lui este intregit prin performanta grupului vocal ce il acompaniaza, Voicestra.

Sursa: http://www.bestmusic.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *