Arborele de maslin, desi este originar din Asia, este cultivat de 3000 de ani in zonele mediteraneene, iar scopul principal al cultivarii sale este prepararea uleiului de masline. Din punct de vedere nutritional, uleiul de masline contine putine calorii, grasimile continute fiind cele mononesaturate, care au un efect benefic asupra nivelului colesterolului sanguin si sunt usor de digerat. De aceea in tarile unde uleiul de masline se foloseste obisnuit in alimentatie (Italia, Spania, Grecia) exista o incidenta mai scazuta a bolilor cardio-vasculare.
Uleiul de masline extravirgin
Este cel care este cel mai recomandat in alimentatie, fiind un ulei presat la rece obtinut dupa prima presare a maslinelor, avand o aciditate scazuta si un miros deosebit. Culoarea sa variaza de la galben pal, la verde stralucitor, in general varietatile intens colorate au si o savoare mai intensa.
Ce contine?
Uleiul de masline contine 77% acizi mononesaturati de tip omega 9 (acid oleic), 21% acizi grasi polinesaturati omega 6 (acid linoleic), 14 % acizi grasi saturati si 9% acizi grasi polinesaturati tip omega 3 (acid linolenic), polifenoli, mucilagii vegetale, vitamina E, vitamina K.
Cand este indicat?
– Continutul crescut in vitamina E si acizi grasi mononesaturati, il face un bun antioxidant.
– Se foloseste preventiv in bolile cardiovasculare, hipercolesterolemie (scazand nivelul LDL – „colesterolul rau”) dar si in tratamentul litiazei biliare si a constipatiei.
– In cazul scaderii excesive a nivelului de colesterol in sange este important ca 15% din caloriile zilnice sa fie din grasimi mononesaturate, care se gasesc din abundenta in uleiul de masline.
– Luat cate o lingura pe stomacul gol, se dovedeste a fi un bun antiacid, in caz de gastrita.
– Unele studii releva ca folosirea regulata in alimentatie a uleiului de masline, reduce incidenta aparitiei accidentelor vasculare.
– Potentialul sau antiinflamator, a fost studiat recent, iar concluziile acestui studiu arata ca 50 ml de ulei de masline extravirgin, luat intern, are efect antiinflamator similar cu 200 mg de ibuprofen.
– Intareste firul de par si creste rezistenta radacinii firului de par. In caz de caderea parului, se maseaza scalpul in fiecare seara timp de 8 zile si se spala parul dimineata urmatoare. Se foloseste ca tratament local si in cazul durerilor de urechi.
– In cazul persoanelor ce au o piele uscata, se aplica zilnic dimineata, urmat de dus dupa 10 – 15 min, acest lucru ajutand la inmuierea pielii, facand-o sa fie moale si catifelata.
– Luat intern, stimuleaza metabolismul, activeaza digestia si are un efect lubrifiant asupra membranelor mucoasei tubului digestiv.
Mod de folosire
Pentrul uzul terapeutic intern, se poate folosi ca atare sau in cure de ulei de masline cu suc de lamaie, in cantitatile indicate de medic, in functie de afectiunea prezenta.
Pentru uzul extern, se face masaj pe pielea corpului, a capului sau pe fata, in functie de necesitati.
Se foloseste alimentar in diverse salate, mancaruri sau supe, fiind adaugat la sfarsitul prepararii acestora.
Dr. Mirela Wagner