Gustoasele mandarine ar trebui sa faca parte din regimul nostru zilnic cel putin pe perioada iernii. Desi mandarinele sunt eclipsate de citricele din aceeasi familie ca portocale si grepfrut, totusi ar trebui sa le acordam mai multa atentie ne indeamna specialistii, dovedindu-se ca au numeroase beneficii pentru organism.
Mandarinele contin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A, de aceea si au culoarea portocalie (ca morcovul). Contin deasemenea si multe alte vitamine, ca vitamina C, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina K etc., dar si minerale: calciu, fosfor, fier etc. Mandarinele mai contin si fibre, dar si proteine, fiind astfel deosebit de utile in digestie.
Consumand doar un fruct pe zi va puteti bucura de numeroasele beneficii pe care mandarina le aduce organismului:
– Lupta impotriva anemiei prin continutul di fier si vitamina C;
– Este deosebit de utila in curele de slabire, continutul de fibre creaind senzatia de satietate (de satul) si avand putine calorii; deasemenea mobilizeaza grasimile di depozite si intensifica arderile, crescand usor metabolismul;
– Sunt indicate in hipercolesterolemie, scazand concentratia colesterolului din sange;
– Intervin in constipatie prin continutul mare de fibre pe care il au. Se recomanda asocierea lor cu iaurt pentru si miere a combate constipatia cronica.
– Prin continutul de vitamina A imbunatatesc functiile vederii, la fel cumse intampla in cazul consumului de morcovi;
– Beta-carotemnul protejeaza impotriva arsurilor solare, astfel daca urmeaza o zi de plaja puteti consuma cu placere sucul de mandarine natural.
– Mandarinele suntindicate copiiilor aflati in perioada de crestere, intarindu-le sistemul imunitar si crescand pofta de mancare;
– Mandarinele cresc rezistenta impotriva infectiilor si imbunatatesc sistemul imunitar;
– Au proprietati antioxidante si detoxifiante;
– Au proprietati anticanceroase;
– Imbunatatesc functiile digestive;
– Sunt folosite in tratamentele cosmetice pentru tenul gras sau sensibil ori iritat. Deasemenea uleiul de mandarin este utilizat in tratamentele tonice pentru piele, dar si in aromaterapie.
Mandarinele pot fi utilizate si in curele de detoxifiere cu fructe care nu se tin mai mult de trei zile, zile in care aveti voie sa mancati doar fructe. Atentie insa, inainte de a incepe orice tip de cura se recomanda consultul medicului.
Ca toate fructele citrice mandarinele au proprietati alergene. Trebuie sa fim precauti referitor la cantitatea consumata de copii, deoarece in cantitati mari poate sa aduca nu numai beneficii, dar si daune.
Cei cu ulcer gastric, duodenal, gastrita si cu aciditate ridicata trebuie sa fie prudenti la cantitatea consumata, sa nu exagereze.
De remarcat faptul ca in coaja mandarinelor adesea se acumuleaza produse chimice, cu care sunt tratate in timpul cultivarii. Pentru a prelungi termenul de pastrare coaja se prelucreaza cu ceara, dupa care fructele capata un aspect stralucitor.
O astfel de coaja nu se recomanda de consumat, deoarece in ea se contin substante chimice si conservanti care aduc mai multe daune organismului. – See more at: http://www.sanatatea.com/pub/alimentatie/3226-mandarinele-beneficiul-si-daunele-lor.html#sthash.xKMrp2YO.dpuf
Sursa: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/10497/beneficiile-miraculoase-ale-mandarinelor.html , http://www.sanatatea.com/pub/alimentatie/3226-mandarinele-beneficiul-si-daunele-lor.html