Multi tineri decid sa isi continue studiile in invatamantul superior, dupa absolvirea liceului, sperand intr-un viitor mai bun. Nu toti insa reusesc pe locurile de la ”buget”, sau opteaza pentru o facultate particulara. Ambele situatii sunt destul de costisitoare, iar daca la aceasta mai adaugam si faptul ca locuiesti in alt oras, la camin sau cu gazda, nu este nevoie sa mai explicam cat de scump poate sa fie. De aceea, dar si din alte motive, o buna parte dintre studenti decid sa isi ia un job pe perioada facultatii, ceea ce poate avea atat avantaje, cat si parti mai putin bune. Sa vedem insa mai intai partea plina a paharului.

Responsabilitate si viziune

Cu siguranta un job pe timpul facultatii este cel care te responsabilizeaza si iti ofera sansa de a observa lucrurile dintr-o noua perspectiva. In primul rand, vei fi nevoit sa fii zilnic la program si vei respecta si indeplini anumite sarcini de lucru. Cat despre viziune, cu siguranta nu vei mai gandi deloc ca la inceputul facultatii, cand viitorul parea ceva foarte indepartat si intunecat. Esti mult mai matur/a acum, iar faptul ca ai un job parca a mai risipit un pic din ceata care inconjura perioada care urma dupa absolvirea facultatii.

Independenta financiara

Faptul ca reusesti sa castigi un salariu, sau un commision, iti da si o mare satisfactie sufleteasca, dar si o oarecare independenta financiara fata de ai tai. In functie de job-ul pe care il ai, nu mai depinzi de banii lor ca sa iesi in oras, sa iti cumperi ceva frumos, sau chiar poti plati singur taxa. Exista multe job-uri pe care le poti face pe perioada studentiei, iar unul dintre ele, foarte raspandit in randul fetelor – desi putine o si recunosc, este cel de model de videochat. Nu ar trebui sa-ti fie rusine, este un job ca oricare altul, iar la Gloria Models – studio de videochat nu te obliga nimeni sa faci ceea ce nu vrei, te poti axa pe chat-ul non adult, nu este nicio problema. Si, ca sa fim sinceri pana la capat, sunt si bani frumosi. Cele mai mari castiguri din videochat nu sunt de ici de colo, si chiar daca la inceput poate suma ta nu va fi atat de mare, pe masura ce devii mai buna in ceea ce faci, castigurile cresc nu mult, ci foarte mult.

Cunostinte si relatii

Printre cele mai importante avantaje ale unui job pe timpul facultatii este si faptul ca iti faci o multime de cunostinte si relatii, care te pot ajuta in dezvoltarea ta profesionala de acum, sau dupa incheierea studiilor. In special daca te observa si vad ca esti muncitor, te descurci bine in domeniul in care lucrezi si toata lumea are doar cuvinte de lauda la adresa ta.

Dezavantajele unui job ca student

Evident, exista si multe puncte slabe ale unui job ca student, iar primul pe lista este programul foarte incarcat. Vei fi nevoit sa respecti programul la job, si in acelasi timp trebuie sa ajungi si pe la cursuri sau seminarii. Fie optezi pentru un job part-time, care iti ofera aceasta libertate de miscare, fie incerci sa fii mai organizat si sa discuti cu seful despre posibilitatea de a avea ceva mai multa intelegere din partea lui. Singura parte buna este ca te ajuta enorm la planificarea mai responsabila a timpului pe care il ai la dispozitie.

Stresul

Un alt dezavantaj major este si cel al stresului. Daca pana acum erai obisnuit ca ai tai sa rezolve multe probleme in numele tau, acum esti doar tu cel care trebuie sa le dea de capat acum. Nivelul de stres creste simtitor, nu doar pentru ca vrei sa urmezi si facultatea si sa iei note de trecere la examen, dar si faptul ca ai sarcini de lucru pe care trebuie sa le rezolvi. Poate fi destul de dificil la inceput, dar cu timpul te obisnuiesti. Sau, daca nu iti cauti un alt job, mai putin solicitant.

Acestea au fost principalele avantaje si dezavantaje ale unui job pe perioada studentiei. Tu esti singurul care decide sau nu daca se merita, dar din punctul nostru de vedere, am raspunde de fiecare data afirmativ.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *