Vesti bune din zona substantelor aromate folosite pentru parfumatul locuintei. Cercetatorii britanici au descoperit ca ele ne schimba atat starea emotionala prin miros, dar sunt chiar asimilate in doze neas tep tat de mari de catre organism, influentandu-ne pro cesele fiziolo gice. De exemplu, daca inhalam vre me de 30 de minute uleiul volatil de lavanda dispersat in incapere, acesta va putea fi detectat in sangele nos tru, vre me de cateva ore dupa aceea. Micile particule de ulei, ajunse in contact cu mucoasa nazala, care este foarte puter nic vascularizata, sunt imediat ab sorbite in circulatia sanguina.
Aplicatiile acestei descoperiri sunt uimitoare, inhalarea de uleiuri vo latile integrale (nediluate si ne fractionate) fiind mai eficienta, de multe ori, decat chiar administrarea interna a plantelor sau medica mentelor. Astfel, daca vrem sa adormim mai repede sau sa uitam de ten siunile emotionale, este mai eficient sa mirosim uleiul de lavanda, decat sa bem un ceai din aceasta planta sau chiar decat sa luam anumite medicamente somnifere. Daca vrem sa ne amplificam memoria, vom mirosi ulei de rozmarin, iar daca vrem sa de venim mai atenti si concentrati, vom mirosi ulei de menta sau de lamaie. Uleiul de grepfruit si de coaja de portocala dulce taie aproape instantaneu greata si inapetenta, in timp ce portocala amara scade pofta de mancare si ne indeamna la relaxare.
Exista insa si reversul medaliei: inhalarea de uleiuri aromatice contrafacute, adica diluate si ames tecate cu substante de sinteza, produce la multi oameni senzatii de greata, sufocare, dureri de cap. Acelasi lucru se petrece si cu multi dintre aroma ti zantii sintetici, folositi in spray-urile odorizante, in detergentii parfumati, in produsele cosmetice etc. Atentie, deci: cumparati uleiuri aromate curate, esentiale, mai scumpe ca cele artificiale, dar cu efect.
Conform neurologilor, intre 40 si 50 de ani, creierul nostru se reconfigureaza. In aceasta peri oada trebuie sa fim foarte atenti la stilul de viata, la alegerile pe care le facem referitor la dieta, la felul in care ne petrecem timpul, la modul in care rela tionam cu ceilalti. In acest interval de timp, in func tie de alegerile noastre, se hotaraste daca la varsta a treia vom suferi sau nu de dementa, daca vom fi comunicativi si iubiti ori, din contra, vom fi inchisi in noi, ursuzi si nefericiti. Exista, de altfel, terapii pentru minte si emotii pe care trebuie sa le incepem inca de la aceasta varsta:
1. Conversatia  – purtata direct (nu la telefon sau pe Internet), fata in fata, cu persoane interesante, care ne provoaca sa simtim si sa gandim, constituie o gimnastica eficienta a psihicului.
2. Exercitiul fizic  – cu cat mai variat, cu atat mai bine. Mersul pe jos, bicicleta, inotul, precum si jocurile care ne solicita echilibrul, sincronizarea, sunt recomandate cu precadere.
3. Pictura  – nu are importanta daca avem talent sau nu, simplul efort de a intelege si de a reda ceea ce ne inconjoara este – se pare – gimnastica suprema a sufletului si creierului.
Cu putin timp in urma, se credea ca aducerea pe lume a mai multor copii epuizeaza rezervele de vitalitate ale femeii, scurtandu-i viata. Ei bine, gene ticienii si endocrinologii distrug acest mit cu argu mente stiintifice de ultima ora. Telomerii (termi natiile cromozomilor din celule) femeilor se alun gesc cu fiecare sarcina dusa la termen. Or, conform cercetarilor (care au dus si la acordarea unui premiu Nobel in 2009), lungimea acestor telo meri este indicatorul cel mai fidel al tineretii biologice a unei persoane. Cu cat telomerii sunt mai alungiti, cu atat organismul este mai rezistent la boli, la factorii de stres. Totusi, longevitatea femeilor cu multi copii nu tine doar de alungirea acestor telomeri. Endocrinologii sustin ca sarcinile multiple, mai ales cele la cativa ani distanta, sunt un excelent reglator hormonal, prevenind meno pauza prematura, anumite forme de cancer (la san, ovare etc.). Si mai exista un avantaj. Tineretea mentala si psihica a mamelor este aju tata mult de prezenta copiilor in viata lor, pentru ca le dezvolta si le amplifica in mod constant cateva din calitatile sufletesti ce garanteaza fericirea: altruismul, empatia, devotamentul, tandre tea.
Anul 2016 debuteaza cu o campanie puternica anti-fast-food, si nu oriunde, ci in America cea de pen denta de hamburgheri, in ghetata, cola si dul ciuri. Guvernul Statelor Uni te, alertat de faptul ca aproa pe 70% din tre a dulti si peste 35% din tre copii sufera de obe zita te sau supragreu ta te, a creat un ghid de ali men tatie. Departa men tul de sanatate ame rican, in fruntand lobby-ul agresiv al concernelor agro-ali mentare, vrea sa reduca drastic aportul in alimentatie de: zahar, grasimi rele (margarina, uleiuri modificate) si carne rosie. Dupa ce, vreme de un deceniu, autoritatile medicale s-au limitat in a utiliza sloganul vag si lipsit de con sistenta: „Evitati excesul de sare, zahar si gra simi!” (va suna cunoscut?), acum, lucrurile sunt mult mai clare. Ghidul guvernamental de nutritie le cere americanilor ca aportul de calorii zilnic din zahar sa fie de maximum 10% si tot 10% sa fie si consumul din grasimi saturate. Se recomanda, de asemenea, limitarea consumului de carne si cresterea canti tatii de legume, fructe si cereale integrale, in dieta zilnica. Totusi, este pentru prima oara in istoria Americii, cand oficialii (sustinuti in demersul lor de insusi presedintele Obama) recunosc importanta dietoterapiei promo vate vreme de decenii de naturisti.

Sursa: http://www.formula-as.ro/2016/1199/medicina-naturii-44/noutati-medicale-20207

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *