Ardeiul gras sau dulce este o varietate a speciei Capsicum annuum (ardeiul iute). Aceste varietati pot produce fructe de culori diferite, ca rosu, galben sau portocaliu . Fructul este consumat si necopt, adica atunci cand este verde. Ardeii grasi sunt adeseori grupati in varietati sau soiuri care au un gust mai putin iute, acestia fiind de fapt, ardeii dulci.
Ardeii grasi sunt originari din Mexic, America Centrala si nordul Americii de Sud. Semintele de ardei au fost aduse in anul 1493 in Spania, de unde s-au imprastiat in intreaga Europa si in tari din Africa si Asia. Chiar si in zilele noastre, Mexic ramane tara cu cea mai mare productie de ardei din lume.
Numele de „ardei” sau „pimiento” in spaniola, a fost dat de catre Cristofor Columb atunci cand a adus specia in Europa, deoarecepe atunci, bobul de piper, adicafructul platei de piper negru (Piper nigrum) o specie care nu este inrudita cu ardeiul originara din India, era un condiment foarte apreciat.
Asa s-a facut ca numele de „pepper” sub conotatia de „piper” s-a dat oricarei specii cunoscute in Europa care avea un gust iute. Prin urmare aceasta denumire s-a exitins si noii familii de plante Capsicum, recent descoperite de Columb. Numele cel mai des intalnit este „chili”, o denumire care isi are originile in America Centrala.
Termenul de „ardei gras” (bell pepper), „ardei” (pepper) sau „capsicum” este adeseori folosit pentru orice fruct in forma unui clopotel din familia Capsicum, indiferent de ce culoare este acesta. De exemplu, cei din Australia, India, Malaesia si Noua Zeelanda numesc aceste fructe „capsicum”.
In Europa, acest fruct mai este denumit si „paprika”, care deriva de la culoarea lor, verde sau galben. Paprika mai poate fi si denumirea pudrei de „ardei” care este folosita drept condiment.
Din punct de vedere botanic, ardeiul gras este un fruct, dar in context culinar, acesta este considerat leguma. Chiar daca ardeiul gras face parte din familia Capsicum, este singura planta dintre cele din aceasta grupa care nu produce capsaicin.
Capsaicinul este o chimicala lipofilica care produce senzatia de arsura atunci cand intra in contact cu mucoasa unei membrane. Lipsa acestei substante se datoreaza unei gene regresive care a eliminat capsaicinul si prin urmare si gustul de „iute” pe care il produce ardeiul.
In comparatie cu ardeii verzi, cei rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin antioxidantul licopen. Nivelul carotenului si al altor antioxidanti este de noua ori mai mare in ardeii rosii. Totodata, aceste fructe contin de doua ori mai multa vitamina C fata de ardeii verzi.
Ardeii grasi portocalii (sau paprika) contin si o cantitate mare de vitamina A si C. Acest tip de ardei este zemos si dulce si datorita faptului ca acesta contine doar jumatate din caloriile unei portocale, este ales pentru diferite diete, mai ales ca nu produce indigestie daca este consumat crud.
Ardeiul poate fi verde, rosu, galben, portocaliu sau, mai rar, alb, mov sau chiar multicolor, aceste nuante colorand fructul in functie de locul cultivarii si varietatile specie. Ardeii verzi sunt mai putin dulci si ceva mai amari decat cei rosii, galbeni sau portocalii.
Gustul ardeilor cruzi poate varia si din cauza conditiilor de cultivare si crestere, a conservarii dupa recolta si tratamentului in timpul depozitarii. Un ardei este mai dulce daca este lasat mai mult timp sa se coaca in soare in mod natural. Daca fructul plantei este colorat rosu, galben sau portocaliu, dar are un gust amarui, inseamna ca aceasta a fost cules verde si lasat sa se maturizeze in conditii de depozitare
Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, ardeiul gras este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului uman, cum ar fi sistemului cardio-vasculare si sistem optic, si sunt, de asemenea, importante pentru mentinerea starii generale de sanatate si igiena.
Ardeii grasi sunt o excelenta sursa devitamina C si A, care sunt doi antioxidanti puternici care impreuna neutralizeaza radicalii liberi. Acestia sunt principalii vinovati pentru acumularea de colesterol in artere iar asta duce la ateroscleroza, boli de inima, nervoase, diabet, dureri articulare, osteoartrita, artrita reumatoida.
Ardeii, de asemenea, contin vitamina B6 si acid folic, recomandate pentru ateroscleroza si boli de inima cu diabet zaharat. Aceste doua vitamine B sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina care provoaca deteriorarea vaselor de sânge si este asociata cu un risc foarte crescut de atac de inima si accident vascular cerebral.
Sunt bogati in fibre, ceea ce ajuta la scaderea colesterolului si prevenirea cancerului de colon, vitamina C si beta-caroten care sunt benefice impotriva cataractei.
Ardeiul rosu este unul dintre putinele alimente care contin licopen, o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.
Richard Baybutt, profesor asociat de nutritie, la Kansas State, a facut o descoperire surprinzatoare: fumul de tigara induce deficitul de vitamina A. De aceea, daca sunteti fumator activ sau pasiv, ar trebui sa consumati regulat ardei grasi.
Datorita continutului bogat in vitamina C si beta-caroten, ardeii grasi ne protejeaza de cataracta. Cercetatorii italieni au comparat dietele pacientilor spitalizati care au avut cataracta si au fost operati, cu dieta pacientilor care nu au fost supuse operatiunii. Concluzia a fost ca ardeiul previne si combate cataracta.
Avertismente
- Nu consumati in exces ardei gras in timpul sarcinii, deoarece acesta poate stimula uterul.
- Evita sa mananci ardei gras daca esti alergic la el. Alergia poate insemna ochi rosii si umezi si senzatie de stranut.
Ramona Lengyel