download

Poeta Ana Blandiana s-a nascut la 25 martie 1942, la Timisoara. Numele intial a fost Otilia Valeria Coman, nume pe care si l-a schimbat din cauza regimului comunist.

Inainte de Revolutia din 1989, faimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului, a avut curajul sa-l infrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceausescu prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii din strainatate.

Otilia Coman s-a nascut la Timisoara, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timis. Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea.

Dupa instaurarea regimului comunist in Romania preotul Coman a fost arestat ca „dusman al poporului”. Ca fiica a unui detinut politic, a trebuit sa astepte patru ani pana cand autoritatile comuniste i-au permis inscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.

Pentru a ocoli sicanele regimului, Otilia Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba. Dupa absolvirea facultatii, Ana Blandiana a debutat in revista Tribuna din Cluj.

Este unul dintre initiatorii Aliantei Civice pe care o conduce intre 1991 si 2001. Este fondator si presedinte al Academiei Civice, care realizeaza sub egida Consiliului Europei Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet. Ana Blandiana este membru a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stephane Mallarme” si al Academiei Mondiale de Poezie.

Sursa: www.ziare.com

Ramona Lengyel 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *