Avind originea in zona mediteraneana, sfecla rosie (Beta vulgaris) este o specie alimentara deosebit de nutritiva, avind si multe aplicatii terapeutice, din pacate insuficient studiate si exploatate.
Pe linga gustul deosebit de placut, are avantajul ca este usor digerabila, fiind bogata in vitaminele A, B, C si PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidrati de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza, cancer, regleaza functiile hepatice, fiind usor digerabila.
Este contraindicata in diabet, avind continut ridicat de zaharuri si glutamina. Un pahar de suc baut dimineata, inainte de masa cu 2-3 ore, timp de 21 de zile, din 1 parte suc de sfecla, 1 parte suc de telina si 2 parti suc de morcovi, este un ajutor minunat in afectiunile enuntate mai sus.
Frunzele de sfecla rosie sint deosebit de bogate in vitamine, fiind o sursa sigura de calciu si fier natural. De retinut ca, prin fierbere se distrug o parte din principiile active, iar prin conservare in otet de mere, sfecla rosie se imbogateste in vitamine prin procesul de fermentatie (vitaminele B6, B12).
Siropuri energizante din sfecla rosie
Consumata coapta sau cruda, ca salata cit si sub forma de suc simplu sau in amestec cu alte ingrediente, sfecla rosie este un aliment extrem de nutritiv. Dupa cum ne-a spus terapeut Iuliana Tunaru, nutritionist si specialist in fitoterapie, sfecla rosie are un puternic efect de energizare si de remineralizare a organismului, continind multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) si vitaminele A, B, C si PP. Continutul de potasiu este mai mare decit la drojdia de bere. Dna Tunaru ne-a oferit si retetele unor remedii “excelente energizante”.
½ intr-o sticla de 1 litru se pun 4 linguri de sfecla rosie data prin razatoare, 4 linguri de ulei de masline, 4 galbenusuri de ou, 4 linguri de miere poliflora si 1 lingura seminte de in. Se amesteca bine si se umple sticla cu un ceai preparat prin macerare la rece, timp de 8 ore, din patlagina, coada-calului, busuioc si visc (frunze sau ramuri tinere uscate), in parti egale. Se agita compozitia si se bea pe parcursul unei zile, cu o ora inaintea meselor principale. Acest sirop este foarte util in tratarea anemiilor, a asteniilor de primavara si de toamna, fiind un foarte bun energizant natural in caz de oboseala generala.
O alta reteta este din 6 linguri suc de sfecla rosie, 6 linguri ulei de masline, 6 linguri de miere poliflora, 6 galbenusuri de ou si 2 linguri de hrean bine maruntit. Toate aceste ingrediente “se bat” pina cind se obtine o pasta, care se amesteca in 500 ml ceai rece de busuioc, preparat prin macerare timp de 8 ore. Se ia de 3 ori/zi, cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Sucul se imparte in asa fel incit sa fie luat de 6 ori in doua zile. Este un foarte bun energizant, ajutind totodata si in tratamentul afectiunilor pulmonare.
Ajuta in tratarea infertilitatii
O dieta bogata in antioxidanti poate fi eficienta pentru inlaturarea infertilitatii sau pentru sporirea capacitatii de reproducere. Printre elementele importante in acest sens se numara si acidul folic. Considerata mult timp eficienta doar in tratarea femeilor infertile, sfecla rosie a fost asociata recent si cu fertilitatea masculina. Nivelul scazut al acidului folic din organismul barbatilor este responsabil de scaderea capacitatii de reproductie a acestora. Sfecla rosie proaspata are de doua ori mai mult acid folic si potasiu decit cea preparata.
O ceasca de suc de sfecla rosie contine 75 de calorii, 0,3 g grasimi, 3,4 g fibre, 17 g carbohidrati, 131 mg sodiu, 136 mg acid folic, 0,6 mg mangan si 519 mg potasiu. Studiile stiintifice au demonstrat ca sucul de sfecla rosie ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate, ca mentine sanatatea ficatului si ajuta la buna functionare a acestuia. Sanatatea ficatului este extrem de importanta, deoarece dereglarile care apar la nivelul acestui organ pot induce stari de oboseala acute, diverse alte afectiuni grave si pot provoca ingrasarea. Sfecla rosie este un eficient tonic al ficatului, organ pe care il sprijina mult in efortul de curatare a organismului de toxine. Specialistii in nutritie recomanda consumul zilnic al unei jumatati de sfecla rosie cruda si al unui pahar de suc de sfecla rosie.
Citeva retete
400 g sfecla rosie cruda, 1 fir de praz, 2 felii de telina cruda, 2-3 lingurite de tarite de griu, 2-3 linguri sirop de catina, 50 g hrean, 50 ml ulei de masline. Sfecla hreanul si telina se rad pe razatoarea fina si se amesteca in prazul taiat fideluta si cu restul ingredientelor. Aceasta salata poate fi schimbata dupa gust, inlocuindu-se hreanul cu usturoi si adaugindu-se frunze tocate de telina si busuioc.
400 g sfecla rosie cruda rasa fin, 400 g varza murata tocata marunt, 100 g porumb, o ceapa rosie taiata fideluta, cimbru, busuioc, frunze de telina si patrunjel dupa gust, adaugindu-se ulei de masline sau un alt fel de ulei presat la rece.
1 kg sfecla rosie coapta in cuptor, taiata cubulete sau rasa pe razatoarea mare, 2-3 capatini de usturoi, 50-60 g de hrean ras fin, 100 ml ulei de masline sau alt ulei presat la rece, 150 ml otet de mere. Preparatul poate fi pastrat la rece, intr-un borcan de sticla, timp de 2-3 saptamini.
Cafea falsa, din sfecla rosie prajita
Bucatele mici de sfecla rosie se insira pe o ata si se lasa sa se usuce natural, la soare sau in curent de aer, pina cind devin casante. Apoi, se coc in cuptor, intorcindu-se periodic. Cind s-au rumenit, se pot stropi, pentru aroma, cu esenta de rom. Dupa ce s-au racit, se macina precum cafeaua obisnuita.
Ca sa nu se umezeasca sau sa-si piarda aroma, “cafeaua” din sfecla se pastreaza in vase nemetalice, bine inchise. Nu se fierbe. Pentru fiecare cescuta de apa in clocot se adauga o lingurita cu virf sau o lingura rasa de pudra de sfecla prajita. Dupa o infuzare de 5 minute, se poate consuma. ½ indulcita cu miere, “cafeaua” din sfecla are un gust foarte placut si poate fi consumata inclusiv seara, pentru ca nu produce insomnii.
Nu genereaza arsuri stomacale, ca in cazul cafelei obisnuite si, pastrind o buna parte din componentele sanatoase ale sfeclei, poate deveni o sursa de vitamine si minerale. Nu dauneaza acolo unde cafeaua clasica in exces poate dauna (hipertensiune, boli cardiace). Este contraindicata pentru diabetici, intrucit sfecla pastreaza un continut mare de zahar.
Sursa: http://www.okey.ro
Ramona Lengyel