download (2)

Pentru ca se apropie sezonul cand vom fi expusi racelilor si gripei, va prezentam cateva alimente care va vor ajuta sa aveti o „imunitate de fier”:

1. Kefir, iaurt sau branzica de vaci. Sunt alimente ce contin microorganisme probiotice (culturi vii de bacterii ce traiesc in sistemul nostru digestiv). Dintre acestea, speciile de Lactobacillus si Bifidobacteriile cresc numarul si activitatea limfocitelor, cresc raspunsul imun prin anticorpi si productia de interferon gamma. Le putem consuma zilnic, in cantitate maxima de 500 grame per total.2. Ovaz si orz. Aceste cereale sunt bogate in beta-glucan, un tip de fibre cu capacitati antimicrobiene si antioxidante mai puternice decat echinacea. Ele mai contine si Seleniu si vitamine din grupul B cu un puternic efect antioxidant. Se pot consuma zilnic, aproximativ 50 grame/zi.3. Usturoiul contine alicina, substanta cu un puternic efect antimicrobian, hipoglicemiant si hipolipemiant. Se recomanda consumul zilnic a 2 catei de usturoi.4. Ceaiul negru si verde sunt bogate in l-theanina, aminoacid ce pare sa stimuleze activitatea limfocitelor T. Se pot consuma mai multe cescute de ceai pe zi (maxim 5).5. Supa de pui, bogata in aminoacidul cisteina ce se elibereaza din carnea de pui in timpul gatitului ajuta la fluidificarea secretiilor brosice, mecanism sustinut si de sarea din supa. Puteti consuma 300 ml supa de pui zilnic in perioadele reci.6. Fructele de mare, bogate in seleniu, stimuleaza celulele albe sa produca citokine, substante cu puternic rol antimicrobian. Pestele gras (somon, macrou, hering) este bogat in acizi grasi omega-3, ce reduc inflamatia si cresc fluxul de aer din plamani. Aceste alimente se pot consuma de 2 ori pe saptamana.
7. Carnea de vita. Aceasta este bogata in Zinc, microelement cu importanta in maturarea enzimatica a celulelor albe. S-a observat ca si o deficienta usoara de Zinc poate creste riscul de infectie. Se poate consuma 100g de 4 ori pe saptamana. Daca nu o puteti include in meniu, doctorul poate inlocui cu carne rosie sau de pui, lactate sau oua.8. Cartofi dulci, dovleac sau morcovi. Sunt alimente bogate in beta caroten, cu rol antioxidant important la nivelul pielii. Puteti consuma zilnic 200 grame.9. Ciupercile cresc numarul si activitatea celulelor albe. Pot fi consumate zilnic, in special ciupercile Shiitake, Maitake si Reishi, 200 grame.10. Ardeiul gras, patrunjelul, broccoli si citricele sunt alimente bogate in vitamina C cu un puternic rol antioxidant, stimulator in productia de interferon si de colagen. Se recomanda ca aceste alimente sa fie consumate concomitent in proportii variate in functie de varsta se anotimp.

Dr Ionelia Socoliuc

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *