download (16)

Alicia Keys, pe numele sau real Alicia J.Augello-Cook, s-a nascut pe 25 ianuarie 1981 in Manhattan, devenind inca de la o varsta frageda una dintre cele mai cunoscute cantarete americane de R&B.

Pe langa aptitudinile vocale pe care le are, artista are o si experienta vasta in domeniul pianului cat si in domeniul cinematografiei. Cantareata a vandut peste aproape 30 de milioane de albume in intreaga lume si a castigat numeroase premii dintre care 11 Grammy, 17 Billboard Music Awards si trei American Music Awards.

Alicia Keys a declarat ca anii de copilarie reprezinta cea mai importanta parte a vietii ei, copilaria fiind perioada in care a facut pentru prima oara cunostiinta, mijlocita de pian, cu marii compozitori ai vremurilor, cum ar fi Beethoven, Mozart si favoritul ei Chopin. Albmul sau de debut „Songs in A Minor”, lansat pe 5 iunie, 2001, s-a bucurat de un success international, fiind vandut in aproximativ 11 milioane de exemplare.

Albumul a primit cinci premii Grammy in 2002, artista castigand premiul pentru „Cea mai buna cantareata” cat si premiul pentru „Cea mai buna melodie a anului” cu piesa „Falling”. Si celelate piese de pe album, precum „A Woman’s Worth”, „How Come You Don’t Call Me?” sau „Girlfriend”, au ocupat imediat primele locuri ale topurilor americane.

Cel de-al doilea album de-al artistei a fost lansat pe 2 decembrie, 2003 castigandu-si popularitatea inca de la prima saptamana de la data lansarii, fiind cumparate nici mai mult nici mai putin de 618,000 de cd-uri. Albumul contine piese prestigioase si 4 hit-uri: „You Don’t Know My Name”, „If I Ain’t Got You”, „Diary”, „Karma”. In anul 2004, cantareata a castigat premiul pentru „Cel mai bun video R&B” cu piesa „If I Ain’t Got You”, iar in anul 2005 acelasi premiu pentru piesa „Karma”, in cadrul concursului MTV Video Music Awards.

Pe 14 iulie, 2005, la Academia de muzica Brooklyn, artista isi lanseaza albumul „Unplugged”, iar pe 13 noiembrie 2007 albumul „As I Am”, care a inregistrat inca din prima saptamana de la lansare peste 742,000 de exemplare vandute. Solista a imbratisat si cariera cinematografica, jucand in doua filme, „Smokin’ Aces” si „The Nanny Diaries” in 2007. In anul 2008, Alicia Keys, a participat la turneul „As I Am” desfasurat pe continentele american, european si cel asiatic.

Sursa: http://www.stiumuzica.ro/artisti/page-biografie,action-/pag-/p-4-Alicia-Keys.html

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *