images (7)

Al Jarreau s-a nascut pe 12 martie 1949 in Milwaukee, Wisconsin, SUA. Stilul vocal unic al lui Al Jarreau constituie una dintre cele mai pretioase comorii ale culturii muzicale internationale. Este posesorul a cinci premii Grammy!

Canta de la varsta de patru ani, alaturi de fratii sai, el aparand intr-o serie de evenimente locale din orasul sau natal, Milwaukee – Wisconsin. Insa muzica nu a constituit o componenta majora a vietii sale dintotdeauna. A fost un student stralucit si a excelat intr-o multime de sporturi in liceu si, mai tarziu, in facultate.

Inscriindu-se la respectatul Ripon College din Wisconsin, Jarreau a continuat sa cante de dragul distractiei intr-o trupa locala numita The Indigos, numai in week-end-uri si vacante, si si-a luat diploma in psihologie. Dupa aceasta s-a stabilit in San Francisco pentru a incepe o cariera in consultanta pentru reabilitare sociala (domeniu in care a facut studiil aprofundate).

Insa curand faptul ca avea muzica in sange avea sa ii modeleze viitorul.  Cantand intr-un mic club de jazz cu un trio condus de George Duke, si-a dat seama ca vrea sa isi castige existenta din muzica. Se muta in Los Angeles unde castiga in scurt timp expunere la nivel national pe o retea de televiziune alaturi de Johnny Carson, Merv Griffin, David Frost si Mike Douglas, asociindu-se cu chitaristul Julio Martinez si cu comicii John Belushi, Bette Midler, Robert Klein, David Brenner, Jimmie Walker  intr-o faimoasa comedie a vremii, „The Improv”.

In 1975, a fost remarcat de un cautator de talente de la Warner Bros, in timp ce sustinea un recital in Bla Bla Cafe (Los Angeles). Curand semneaza primul sau contract cu o casa de discuri. Albumul sau de debut, We Got By, s-a bucurat de aprecierea unanima a specialistilor.

Jarreau a fost recompensat cu un Grammy pentru Cel Mai Bun Artist Solo International (in Germania) in acelasi an. Un al doilea Grammy a venit tot din Germania pentru cel de-al doilea album al sau, Glow.

In 1977, Jarreau sustine primul sau turneu mondial, lansand si Look To The Rainbow, albumul sau dublu care contine selectii din acest turneu. In acelasi an castiga primul Grammy in Statele Unite pentru Cel Mai Bun Artist de Jazz.

Cel de-al patrulea album al sau, All Fly Home, a fost lansat in 1978 si Jarreau a primit cel de-al doilea premiu Grammy pentru Cel Mai Bun Artist de Jazz. Au urmat in 1980 This Time, si albumul vandut in peste un milion de exemplare, Breakin’ Away. Acestea i-au adus un public numeros si inca doua premii Grammy pentru Cel Mai Bun Artist Pop si Cel Mai Bun Artist Jazz.

Dupa Breakin’ Away si High Crime, Al Jarreau a fost recunoscut ca superstar international. Al Jarreau Live In London, inregistrat din concertul sustinut de artist pe Wembley Arena in 1985, i-a consolidat reputatia de artist de top. Dupa acest album live, Jarreau se asociaza cu producatorul de top Nile Rodgers pentru albumul L Is For Lover, care aduce noi stiluri si sunete in repertoriul artistului.

Al Jarreau a compus si coloana sonora a binecunoscutului serial de televiziune Moonlighting, nominalizata la Grammy Awards.

Lansarea albumul Heart’s Horizon ii aduce inca o nominalizare la premiile GRAMMY, de data aceasta insa pentru Cel Mai Bun Album R&B.

Dupa un turneu mondial de doi ani, se intoarce in studio – unde lucreaza cu Narada Michael Walden – dand nastere unui sound care avea sa il propulseze in cea de-a treia decada muzicala. Rezultatul a fost Heaven and Earth (1992), primind cel de-al cincilea Grammy pentru Cea Mai Buna Performanta Vocala R&B. Odata cu castigarea acestuia, el devine unul dintre rarii artisti care au primit distinctia GRAMMY in trei categorii: jazz, pop si R&B.

In 1994 a fost lansat albumul Tenderness. 1996 aduce cateva importante provocari profesionale pentru Al Jarreau. Intr-o pauza in timpul turneului, Jarreau accepta un contract de trei luni pe Broadway, interpretand rolul Teen Angel in celebrul musical „Grease”! Apoi urmeaza o aparitie intr-o reclama McDonald’s difuzata la nivel national, alaturi de cantareata R&B, Vesta Williams.

La scurt timp dupa aceasta, pentru a celebra 20 de ani de succes, Jarreau a lansat prima sa compilatie de hit-uri, Best of Al Jarreau. Colectia contine 14 dintre cele mai cunoscute cantece ale sale, alaturi de doua piese noi produse de bunul sau prieten, apreciatul George Duke.

In 2000, Al a inregistrat primul sau album pentru o alta casa de discuri, GRP, „Tomorrow Today”, care a fost lansat in Statele Unite ale Americii. Una dintre piesele cele mai bune de pe acest album a fost duetul cu Vanessa Williams, „God’s Gift to the World”.

GRP Records este o marca a The Verve Music Group, condusa de producatorul (si el detinator de Grammy) Tommy LiPuma. Contractul pe care l-a semnat Al cu GRP i-a reunit pe acesti doi vechi prieteni; LiPuma este de asemenea si producatorul albumelor Glow si Look to the Rainbow.

Al Jarreau este de asemenea si posesorul unei stele in „Hollywood Walk of Fame” datorita premilor primite de-a lungul carierei, ceea ce i-a intarit statutul castigat: unul dintre cei mai buni cantareti ai generatiei sale.

Sursa: http://www.bestmusic.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *