Acupunctura – presopunctura sunt metode vechi evidentiade in orient (China antica) cu aproximativ 3000 de ani i.Hr. sunt si acum practicate in special in America si vestul Europei.

Corpul uman este strabatut de canale care au trasee diferite prin care circula singele sau limfa (artere, vene, vase limfatice). Prin aceste canale circula energia. Cuvantul energie este traducerea notiunii Qi care inseamna flux care invizibil, flux inaccesibil simturilor. Acest flux este vital pentru corpul uman.

Aceasta energie Qi are mai multe component: Zona Qi  este energia ancestrala, ereditara, transmisa din generatie in generatie. De ea depinde longevitatea, vitalitatea individului, aceasta energie se consuma in timp cu cat creste corpul in varsta. Acest consum mai depinde si de cum avem grija de corpul nostru in viata de zi cu zi

A doua compornenta este energia wei Qi ce inseamna energia de aparare a organismului.

A treia compornenta este energia ying Qi ce inseamna energia nutritiva sau energia de intretinere, ea curpinde energia prezenta in legaturile chimice din compusii alimentari, legaturi naturale, stabilite sub puterea energiei cosmice.

A patra compornenta este energia shen Qi ce inseamna energia psihoinformationala ce corespunde fenomenelor ce se desfasoara in sistemul nervos, ea fiind substratul activitatii nervoase si psihice specifice omului.

Aceste energie Qi care circula prin canale numite meridiane uneori se intampla ca energi poate sa aibe un blocaj determinat de factori externi: energii exogene sau factori interni: energii endogene. Energiile exogene sunt: focul (inclusiv caldura), vantul, umiditatea, uscaciunea, frigul la care se adauga: radiatiile electromagnetice (razele gamma, razele X, vanturile solare, radiatiile fotonice); campul geomagnetic; campurile electrice din atmosfera; campurile gravitationale (planetar, solar, galactic si intergalactic); climatul (temperatura mediului, presiunea barometrica, ceata si nebulozitatile. Insuficienta sau excesul uneia sau mai multora duce la dezechilibru, la boala. Pentru a debloca, circulatia energiei prin meridian, se poate dirija aceasta energie ajungind intr-un anumit loc prin portile sau ferestrele meridianului respectiv. Aceste porti nu sint altceva decit puncte in care se practica atit acupunctura, cit si presopunctura.

Acupunctura este o metoda complexa de tratament care presupune specializare, bogata documentare. Ea presupune diagnosticul energetic corect si o tehnica desavirsita de abordare a punctelor de acupunctura si de minuire a acelor. Presopunctura este o metoda simpla de tratament ce se foloseste de unele puncte de acupunctura unde meridianele prin care circula energia devin mai superficiale  puncte asupra carora se exercita o presiune digitala (degetele sint locurile prin care intra si iese bioenergia avind pe ele multe puncte.

Metoda de lucru:

Se procedeaza la repararea punctelor, conform schemelor care se gasesc la fiecare din afectiunile abordate in lucrare.

Presiunea se va exercita cu degetul aratator sau degetul mare al mainii acolo unde este mentionat stimulare energetica, deoarece are mai multa forta.

Degetul presopunctor se va tine inclinat la un unghi de 45 de grade cind vrem sa fie o presiune moderata sau perpendicular (90 grade) pe suprafata tegumentului, cind dorim o presiune mai mare.

Tegumentul (pielea) pe care se practica presopunctura trebuie sa fie sanatoasa, fara leziuni, eczeme etc.

Pozitia bolnavului trebuie sa fie comoda, culcat sau asezat pe un scaun.

Persoana care executa presopunctura sa isi aleaga tot o pozitie comoda in asa fel incit sa poata practica presopunctura cu ambele miini.

Tonifierea este metoda folosita in cazurile de deficit energetic, cand degetul presopunctorului poate identifica o zona mai moale, hipotona, chiar o adancitura mica in punctul vizat. Degetul se invarte in sensul acelor de ceasornic 7-8 sec. Apoi se lasa 3-4 sec. Dupa care se reia apasarea si invartirea degetului in total 5-10 min.

Dispersia (risipirea) energiei se practica atunci cind ea a ramas intr-un loc anume, blocand circulatia. In acest caz sub piele se poate simti o intaritura, senzatie de piele ingrosata la nivelul punctelor de acupunctura.

In astfel de situatii degetul presopunctor se invarte in sens invers acelor de ceasornic. Miscarea trebuie sa fie superficiala, blinda, duioasa si sa duca la scaderea tonusului local, inrosirea tegumentului, diminuarea durerii.

Presopunctura se poate practica ocazional (in excursii, la locul de munca) sau sistematizat, in cure de 10-15 sedinte (toamna si primavara), cind transferul energetic de la presopunctor la bolnav se face mai rapid se pot reduce la jumatate (7-10 sedinte).

Contraindicata bolnavilor psihici si celor de inima, nu se efectueaza celor in stare de ebrietate sau celor slabiti, obositi, extenuati, pentru care exista alte metode de tratament, presopunctura ramine o metoda pe care merita sa o incercati.

 

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *