Turmericul

01 apr., 2013

download

Turmericul este radacina uscata a plantei Curcuma Domestica. Turmericul este o planta perena, cu o tulpina dreapta ce sustine 2-3 ramuri mai subtiri ce pot ajunge la 90-100 cm inaltime. Frunzele de pe ramuri sunt eliptice sau lanceolate, de culoare verde, mai intense pe partea superioara si au o lungime de 30-40 cm si o latime de 8-12 cm. Inflorescenta este cilindrica, de 10-15 cm lungime, florile fiind albe la varful inflorescentei si verzi la inceputul ei. Semintele sunt produs in capsule, iar numarul acestora depinde de numarul florilor feritilizate. Sub pamant, radacina este formata dintr-un rizom principal din care erup ramuri primare, din acestea ramuri secundare, putand aparea chiar si ramuri tertiare. Culoarea radacinii variaza intre portocaliu inchis, galben pal sau galben rosiatic.

Beneficii / Utilizare Turmeric:

 

Turmericul este utilizat in praful de curry, sosuri, supe de pui si de paste, condimente uscate, bauturi etc. Turmericul este originar din regiunea indo-malaeziana, existand mai multe specii ale acestei plante in zona. Dovezile etnobotanice indica utilizarea turmericului in India inca din cele mai vechi timpuri. Se considera ca sub influenta religiei Hindu, turmericul s-a raspandit si in tarile mai indepartate din Asia, in China ajungand in anii 700 e.n. In vestul Africii a ajuns in secolul al XIII-lea.

Efecte antiinflamatorii
Uleiul volatil din turmeric a dovedit o semnificativa activitate antiinflamatorie. De asemenea, curcuminul, componenta a turmericului, are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe baza de hidrocortizon si fenilbutazon. Spre deosebire de aceste medicamente care pot cauza efecte adverse serioase, curcuminul nu este toxic.

Boala inflamatorie intestinala
Curcuminul este un tratament eficient, ieftin si bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intesinului (boala Crohn sau colite ulcerative) gratie efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba unul dintre agentii majori (NF kappa-B) ai inflamatiei celulare.

Artrita reumatoida
Curcuminul are puternice efecte antioxidante ce se materializeaza prin neutralizarea radicalilor liberi ce calatoresc prin organism cauzand grave distrugeri celulare. In artrita, radicalii liberi sunt responsabili de durerile provocate de inflamarea articulatiilor si de eventualele daune provocate acestora.

Fibroza chistica
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca una din afectiunile impotriva carora lupta curcuminul este si fibroza chistica, o afectiune grava ce ataca plamanii si poate cauza infectii fatale. In ciuda efectelor pozitive pe care le-a aratat turmericul, specialistii recomanda pacientilor sa nu incerce autotratarea cu aceasta planta pana cand dozele corecte nu sunt stabilite de cercetari si pana cand nu se stabilesc exact interactiunile pe care aceasta substanta le are cu medicamentele administrate persoanelor cu fibroza chistica.

Boala Alzheimer
Cercetarile au demonstrat ca turmericul ofera protectie impotriva bolilor neurodegenerative. De exemplu, s-a remarcat ca in tarile in care turmericul este un condiment intens utilizat, prevalenta acestor afectiuni este foarte mica. Rolul curcuminului consta in sustinerea producerii de bilirubina antioxidanta care protejeaza creierul de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.

Diabet
Turmericul ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei, avand efecte hipoglicemice. In combinatie cu alte ierburi, proprietatile antidiabetice ale turmericului sunt chiar mai pronuntate.

Prevenirea cancerului
Efectul antioxidant al curcuminului protejeaza colonul de radicalii liberi ce deterioreaza celulele la nivelul ADN-ului. De asemenea, curcuminul ajuta la distrugerea celulelor care deja au suferit mutatii, astfel incat acestea nu se vor raspandi in organism. Un alt mecanism prin care turmericul previne aparitia cancerului este inhibarea sintetizarii proteinei considerate a fi vitala in formarea tumorilor. Turmericul previne si combate cancerul de prostata, cancerul de colon, cancerul pulmonar si reduce riscul dezvoltarii leucemiei.

Protejarea ficatului
Intr-un studiu conceput pentru a evalua efectele turmericului asupra abilitatii ficatului de a detoxifica substante chimice xenobiotice (toxice) a dovedit ca exista potential in aceasta directie. Totusi, cercetarile continua pentru a stabili dozele si efectele concrete pe oameni.

Protectie cardiovasculara

Curcuminul previne oxidarea colesterolului in organism, ceea ce impiedica deteriorarea vaselor de sange ce provoaca accidente cerebrale si atacuri de cord. Tot prin impiedicarea oxidarii colesterolului, se previne si accentuarea arterosclerozei si a afectiunilor cardiace asociate cu diabetul. In plus, prin continutul de vitamina B6, turmericul mentine nivelul homocisteine in limite normale. Homocisteina este direct corelata cu deteriorarea peretilor vaselor sanguine.

Precautii:
* Turmericul nu este un condiment ce provoaca alergii, in mod normal si nu contine cantitati masurabile de oxalati si purine.
* Consumul prelungit de turmeric in cantitati mari pot cauza tulburari gastrice, deshidratare si constipatie. Ar trebui evitate de persoanele care sufera de calculi biliari.
* Persoanele cu probleme legate de coagularea sangelui ar trebui sa evite turmericul.

 

Sursa: http://www.reteteculinare.ro/

Ramona Lengyel

 

Distribuie

About the author

Related Posts

Leave a reply