download (21)

Pe 26 ianuarie 1948  s-a nascut IULIU MERCA, un mare muzician a tarii noastre, care din pacate a decedat in 1999 din motive medicale.  El a fost compozitor, chiarist, basist si vocalist de mare valoare care  impreuna cu Stefan Boldija a infiintat formatia Semnal M In anul 1977. In continuarie va prezint biogragrafia trupei cu componenta: Iuliu Merca (chitara solo, voce), Stefan (István) Boldijar (solist vocal, chitara bass), Octavian Popovici (chitara),si Liviu Hriscu (percutie). Activeaza in aceasta formula pana in 1978. In aceasta perioada apare Single -ul cu piesele „Moara” si „Durata” si LP -ul „Trenul cursa de persoane Apahida – Cluj” cu inregistrari radio. Piesa „Moara” ajunge pana pe locul 4 in topul BBC pentru Europa de Est, fapt mentionat si de Radio Europa Libera.

Tavi Popovici e inlocuit de George „Ghita” Ciolac – pianist cu reputatie internationala – la orga „Hammond”. Liviu Hriscu se casatoreste cu solista de muzica usoara Zoe Campeanu si se stabileste in Chicago – SUA. El va fi inlocuit de Ioan „Ica” Moca, fostul baterist al lui Sorin Tudoran (ex Cromatic, ex Mondial). In aceasta formula se efectueaza un turneu de doua saptamani in Iugoslavia, in cadrul Zilelor Culturii Romanesti in aceasta tara. Se iveste posibilitatea fugii in Occident, dar pana la urma membri formatiei se intorc in tara, continuand activitatea componistica si concertistica.

Pana in 1980 au loc multe schimbari de componenta: Constantin Salagean (percutie, voce), Paul Masgras (pian, blockflöte, steeldrums, chitara, voce), Molnár Francisc (tobe), Radu Pirvu (tobe), Iuliu Toca (tobe), Stefan „Fane” Nagy (tobe), Nelutu Ciocan, Dorel Bota (chitara), Dorin Ciobaca (claviaturi, chitara, voce).

Odata cu venirea bateristului Francisc „Saci” Salamon (ex „Index”, ex „Depold”) in 1980, grupul trece la un ton „mai rock”, castigand premiul de compozitie la festivalul „ClubA” din acelasi an, cu piesa „Mai avem multe de facut”.

Se inregistreaza la „Electrecord” albumul „Cantece Transilvane” pe care apar, printre altele, si piesele „O roata de foc”, „Drumuri”, „Bal la Apahida” etc. Aceasta din urma apare si intr-un top din Japonia si este considerata una dintre primele piese „etno” romanesti. Discul este considerat un real succes de casa, realizand un numar record de vanzari.

In 1983 apare albumul „Planeta visurilor noastre”, iar Ghita Ciolac paraseste grupul, stabilindu-se in Germania, fiind inlocuit de Dumitru „Teaca” Capusan (chitara, vioara, voce). Apar marile succese „Urare”, „Tanara dimineata”, „La fereastra ta”, „Spune-mi cine esti”.

Urmatorii ani sunt dedicati activitatii concertistice, iar dupa 1989 se inregistreaza la „Migas Real Compact” albumul „Mari Succese” cu Adrian Ordean la pupitru.

In 1994 Francisc „Saci” Salamon paraseste trupa, iar Merca si Boldijar inregistreaza in studiourile „Taurus” al lui Adrian Berinde piesele „M-a vrajit o stea”, „Hupupu”, „Nobody ask me”, cu ajutorul lui Jimi El Laco (Nightlosers).

In 1996 este cooptat Stefan „Fane” Nagy la baterie, intors in tara din Germania dupa o lunga perioada de timp, unde a activat in grupul „Faith”. Apar MC -ul „Unplugged”, MP -ul si CD -ul „Povesti la gura sobei”. In 1998 se alatura grupului Dan Cosma, multiinstrumentist (claviaturi, chitara, vioara, percutie, voce) si se efectueaza o serie de spectacole in Germania, la care li se alatura si fostul coleg Ghita Ciolac, la orga „Hammond”.

Problemele de sanatate ale lui Iuliu Merca au dus la venirea in trupa a tanarului si talentatului chitarist din Baia Mare, Florin Stefan.

In 1999, pe 27 Iulie, la Costinesti, dispare dintre cei viii Iuliu Merca, lasand un gol imens in urma lui. Urmeaza o perioada grea si confuza, dar grupul hotareste sa-si continue activitatea.

Cu ajutorul lui Mircea Buteanu de la „Diesel Club” din Cluj, si cu participarea neconditionata a elitei muzicii pop-rock romanesti se organizeaza un megaspectacol la Sala Sporturilor din Cluj in memoria celui care a fost Iuliu Merca, iar cu sprijinul de nepretuit al prietenilor de la studioul „Taurus” se inregistreaza un numar de 14 piese dintre cele mai cunoscute ale grupului si care n-au mai aparut pe CD pana atunci, urmand sa fie editate pe un disc „In Memoriam”.

Acest lucru devine posibil abia in anul 2004, multumita Casei de productie „Rage Records”, care se angajeaza in editarea materialului „In Memoriam”, si a albumului cu piese noi „Azi”, inregistrat cu Marcel Moldovan (ex Loredana Groza, VH2, TAXI, Talisman – percutie), Cornel Moldovan (chitara, muzicuta), Florin Stefan (chitara), si Stefan Boldijar (voce, bass), sub forma unui dublu MC si dublu CD, intitulat „Ieri” si „Azi”

Sursa: http://www.bestmusic.ro/semnal-m/biografie-semnal-m/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *