download (23)

Nucsoara este samburele unui fruct originar din Insulele Banda din Indonezia, numite si „Insulele Condimentelor”. Nucsoara se foloseste atat la deserturi cat si la sosuri sau mancaruri.

Din copacul care produce nucsoara se pot folosi atat fructele, rotunde si acrisoare, cat si semnitele si coaja care le inveleste, numita macis.

Nucsoarele se recomanda sa fie cumparate intregi si abia apoi macinate, oentru ca isi pierd aroma puternica si gustul picant-dulce. In cantitate mare acesti samburi pot fi otravitori, deci se utilizeaza cu moderatie si se pastreaza feriti de umezeala si lumina.

Din aceasta planta se prepara in Indonezia uleiul de nucsoara, dar si untul de nucsoara, care poate fi consumat ca si untul de arahide, pe paine. Principalele tari care exporta nucsoara sunt Indonezia, Malaezia si Grenada din Insulele Caraibe si este folosita peste tot in lume, in mancaruri exotice sau la deserturi rafinate.

In bucataria indiana, nucsoara se foloseste la numeroase dulciuri, dar si la prepararea traditionalului amestec de condimente: garam masala. In India nucsoarele de pamant sunt uneori… fumate!

In Europa nucsoara se folosete de obicei la preparatele ce contin cartofi, la marinarea carnii, dar si la supe, sosuri si copturi. La olandezi este folosita la mancarurile de legume, pe baza de conopida, fasole verde si varza de Bruxelles.

In Insulele Caraibe, nucsoara se foloseste ca topping la unele bauturi celebre ca: Bushwacker, Painkiller si Barbados rum punch.

Nucsoara combate insomnia, stresul, oboseala si durerile reumatice. Acest condiment consumat cu moderatie scade nivelul colesterolului „rau” si ajuta digestia.

Insa nucsoara contine si myristicina, o substanta care poate induce convulsii, palpitatii, ameteli, greata si deshidratare. Are de asemenea si reputatia unui puternic drog cu efect delirant, comparabil cu ecstasy, insa consumarea acesteia ca si drog nu este foarte populara datorita gustului puternic si efectelor adverse: constipatie, panica, greata, puls marit, gura uscata. Consumul de nucsoara in cantitati moderate in timpul sarcinii nu duce la avort asa cum se sustinea cu ceva timp in urma, insa este bine de evitat datorita efectelor pe care le poate avea asupra fatului.

Desi are atat de multe contraindicatii, nucsoara este un condiment excelent, folosit cu succes de bucatarii internationali.

Sursa: http://www.culinar.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *