Fructele Goji

18 feb., 2013

download (80)

 Goji este cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor benficii curative. Localnicii care consuma zilnic goji sub forme diferite – ca fructe uscate, suc, ceai sau ca ingrediente culinare – traiesc mai mult, mai energic si mai sanatos, chiar si peste 100 de ani.

Descriere: Fructele de goji au jucat mult timp un rol important in medicina traditionala chineza, considerandu-se ca imbunatatesc functionarea sistemului imunitar, vederea, circulatia, protejeaza ficatul si stimuleaza produc?âtia de sperma, printre alte efecte. Fructele de goji sunt dulci la gust si au o form?âa neutra. Acestea actioneaza asupra ficatului, plamanilor, rinichilor ?i imbogatesc yin-ul. Pot fi consumate crude, sub forma de suc, vin sau preparate sub forma de ceai.

Ca produs alimentar, fructele de goji uscate sunt in mod traditional fierte inainte de consum. Goji uscate sunt adaugate adesea la feluri de mancare precum orez Congee si folosite in supe tonice chinezesti in combinatie cu carne de pui sau de porc, legume si alte plante aromatice. Goji se regasesc de asemenea si in diverse vinuri, inclusiv anumite vinuri cu un amestec de struguri si goji.

Goji este, de asemenea, un alt nume pentru hurmuz, Symphoricarpos occidentalis. Renumit in Asia ca fiind unul dintre alimentele naturale cele mai nutritive, goji se foloseste in medicina traditionala chineza de aproape 2000 de ani. Aceasta planta speciala provine din Mongolia, Ningxia si din muntii Tian Shan in vestul Xinjiang, China.
Fructele de goji contin, de asemenea, zeaxantina, un important carotenoid alimentar absorbit selectiv de macula lutea retinei unde, se crede ca are un rol antioxidant si de filtrare a luminii pentru protectie. Un studiu efectuat pe voluntari care au avut un aport zilnic de goji, a demonstrat ca consumul zilnic a crescut nivelul plasmatic a zeaxantinei. Alte studii publicate au prezentat, de asemenea, posibile beneficii medicinale ale Lycium barbarum, mai ales datorita proprietatilor sale antioxidante, inclusiv potentialele beneficii impotriva bolilor cardiovasculare si inflamatorii, bolilor de vedere (cum ar fi cele legate de degenerescenta maculara datorata varstei si glaucomul), avand proprietati neuro-protectoare sau actionand ca agent anticancerigen si imunomodulator.

Fructe de Goji trebuie sa fie cultivate fara pesticide, erbicide sau fertilizatori sintetici.

Selectiv recoltate la o maturitate si potenta perfecta.

Nu trebuie sa existe boabe stricate, doar fructe de goji perfect maturate

100% natural. Sa nu contina conservanti, coloranti artificiali sau indulcitori alimentari-
Cum se consuma fructele de Goji

In general, fructele de goji sunt uscate, astfel exista diferite moduri de a le consuma, de exemplu:

1?cu cereale

2?cu apa calda pentru pregatirea unui ceai de plante

3?cu terci de cereale si orice supa.

4?se consuma ca atare

5?sub forma de suc

6?folosite la prajituri si torturi

7?se adaug? în salate

Compozi?ia fructelor Goji uscate (100g)

Element Valoare Pondere in norma zilnica
Energie 1461 kJ 17%
Proteine 12,1 g 24%
Carbohidrati 57,82 g 60%
Grasimi 0,73 g 1%
Fibre 7,78 g 43%

Ce contine mai exact aceasta planta?
– 18 amino acizi care formeaza un bloc de proteine si contin 8 substante necesare vietii, precum izoleucina si tritofan.
– 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar gasit in mancare.
– Zeaxantina si Betacaroten mai mult decat in morcovi, o excelenta sursa de medicament natural pentru vedere
– De 400 de ori mai multa vitamina C decat in portocale!
– Vitaminele B1, B2, B6, B12 si vitamina E
– 8 polizaharide si 6 monozaharide
– 5 acizi grasi nesaturati, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol si alti fitosteroli.
– 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteina, numerosi pigmenti fenolici cu actiune antioxidanta.
– calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnica recomandata.
– potasiu, fructele goji contin 1,132 mg/100 g = 24% DZR.
– Iod, 9 mg/100g=100% DZR
– Zinc, 2 mg /100g=18%DZR
– Seleniu, 100 g de fructe contine 50 micrograme=91%DZR
– Riboflavina. 100 g fructe contine 13 mg=100% DZR
– vitamina C, de la un continut de 29 mg/100g=32% DZR la 148 mg/100g=163% DZR (in functie de specie).
– beta-caroten: 7 mg/100g
– zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante in zeaxantina. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente in fructele goji este zeaxantina.
– polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentand peste 33% din fruct.
O sinteza a efectelor demonstrate stiintific a fost publicata in anul 1992, in Jurnalul Universitatii de Medicina din Beijing; ea pune in evidenta multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului uman:
– au un efect energizant, usor constatabil.
– imbunatatesc acuitatea vizuala prin componentele beta-caroten si zeaxantina (Zeaxantina joaca un rol cheie in protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii si degradarii tesutului, aparute persoanelor cu varsta peste 65 de ani)
– au un puternic efect antiinflamator (recomandate în artrita, psoriazis).
– au efect anticonstipant.
– intaresc sistemul imunitar datorita polizaharidelor con?inute. Polizaharidele normalizeaza presiunea sangvina, reduc nivelul de colesterol, actionand ca si antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba cresterea tumorilor.
– imbunatatesc circulatia sangvina.
– incetinesc procesul de imbatranire prin cantitatile mari de antioxidan?i continute (Se spune ca fructele Goji ocupa primul loc in ierarhia alimentelor ca si concentratie de antioxidanti).
– antocianozidele sunt antioxidanti puternici care contribuie la imbunatatirea circulatiei capilare, la imbunatatirea structurii colagenului, actioneaza impotriva inflamatiilor, confera imunitate bacteriana si virala si adaptarea sistemului imunitar si reglarea regimului cardiovascular.
– contin fitonutriet?i (numite polizaharide si gliconutrien?i) care inhiba peroxidarea lipidelor.
– cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.
– contin componente bogate in glutation, printre cei mai eficace antioxidanti, care ajuta celulele corpului uman sa functioneze optim. Glutationul este peptida care contine aminoacizii glicina, acid glutamic si cisteina. Glutationul previne imbatranirea precoce, prin efectul sau de atenuare a toxinelor care invadeaza corpul. Nivelul de glutation scade odata cu inaintarea in varsta, ducand la aparitia bolilor. Acesti nutrienti ajuta la formarea tesutului muscular, regenerarea ADN-ului si contribuie semnificativ la starea noastra generala de bine.

ATENTIE: Fructele goji au un gust dulce-acrisor(foarte delicioase), cu marimea ideala de 1cm si alungite. ORICE altceva ce nu corespunde acestor caracteristici NU reprezinta GOJI.
Este indicat inainte sa cumparati acest produs sa va asigurati de calitate!!!

Dr. Mirela Wagner

 

 

 

 

Distribuie

About the author

Related Posts

Leave a reply