De curand am aflat ceva ce m-a surprins foarte mult. Fratele meu si-a deschis un PFA. Nu intelegeam care sunt avantajele unui PFA fata de un SRL, Internetul m-a ajutat inca odata sa fac diferenta intre PFA vs SRL.
Am gasit un articol foarte bun pe site-ul Chronax.ro care m-a lamurit in totalitate. Site-ul promoveaza egalitatea de sanse in business si isi propune sa le ofere clientilor consultanta gratuita de specialitate fie tinerilor are nevoie de ajutor in dezvoltarea afacerelor, fie celoe care au deja o afacere care doresc s-o dezvolte mai mult.. Chronax ajuta si investitorii straini ce cauta parteneri de incredere care sa-i prezinte cele mai bune solutii pentru peisajul de business romanesc.
Cred ca fratele si-a pus de multe ori intrebarea: ” SRL sau PFA? ” Ambele au o multime de avantaje, dar si multe dezavantaje.

PFA-SAU-SRL-700x261
Pe Chronax.ro am aflat multe avantaje PFA si multe avantaje SRL. Daca cineva isi deschide un PFA beneficiaza de infiintare si administrarea la costuri mici. Nu e nevoie de un contabil autorizat si documentatia e usoara Un PFA poate avea angajati, profilul poate fi valoficat fara sa se mai faca ceva. Desfiintarea se face fara complicatii
Taxele obligatorii pentru un PFA sunt 16% impozit pe venit, 5,5% contributie individuala de sanatate (CASS), 10.5% sau 26,3% ( optiunea proprie ) contributie individuala pentru pensie.
Daca iti deschizi un SRL nu trebuie sa-ti precizezi pregatirea profesionala si nu se impun limite in alegerea domeniilor de activitate si a codurilor CAEN reprezentative. Raspunderea personala a asociatilor se rezuma la capitalul social pe care l-a depus in momentul infiintarii. Un SRL poate participa la licitatii publice sau private. Daca SRL-ul are un venit sub 65000 euro, impozitul pe profit de 16% scade la 3%. Oricine poate beneficia de sprijin nerambursabil de stat, prin programele tip SRL-D, daca respecta cateva criterii.
Pentru o infiintare PFA trebuie sa stiti ca un PFA are si dezavantaje: solicitantul trebuie sa aibe documente ce dovedeste pregatirea profesionala care conduce la folosirea doar codurile CAEN. Un PFA nu este scutit de la plata daca nu are venit contributiilor la CASS si CAS.Raspunderea persoanei fizice este importanta in cazul in care exista datorii. Un PFA are o dezvoltare limitata.
Infiintarea si administrarea unui SRL necesita costuri ridicate si este obligatoriu sa ai un contabil autorizat. Asociatul unui SRL poate beneficia de profitul obtinut prin distribuirea de dividende, pe care se aplica un impozit de 16%. Daca asociatul nu are venituri, statul va retine automat aceasta suma din dividende. Desfiintare a unui SRL este mult mai greu si se rezolva, uzual, in termen de aproximativ doua luni.
Taxele obligatorii pentru SRL sunt: 3% impozit din venituri daca societate nu are salariati, 2% impozit din venituri daco societatea are un singur salariat, respectiv 1% impozit din venituri daca societatea are 2 sau mai multi salariati,16% impozit pe profit, 5% impozit pe dividende , 5.5% contributie la sanatate.
Mai sus am prezentat multe avantaje si dezavantaje PFA care mi s-au parut foarte interesante si clare in acelasi timp.
Un alt articol m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se infiinteaza un PFA. Am inteles de ce fratele a ales sa infiinteze un PFA. Costurile sunt mici si nu e atat de complicat sa-l administrezi.
Inainte sa va intrebati daca ” SRL sau PFA? ” , va sfatuiesc sa va ganditi ce doriti sa faceti si apoi sa decideti PFA vs SRL.
Sper ca fratele sa fie bine cu noul lui proiect. Il doresc mult succes. Imi doresc sa-si implineasca visul de a realiza ceva cu acest PFA.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *